Ο τεχνολογικός πόλεμος που ζητά ο Βλαντιμίρ Πούτιν με πεδίο δοκιμών το Κίεβο φέρνει νέα συζήτηση αναφορικά με τις δυνατότητες της Ρωσίας να αναπτύξει περισσότερους υπερηχητικούς πυραύλους και το σημαντικότερο να τους χρησιμοποιήσει ενάντια στην Ουκρανία.
Η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από την πλευρά της Μόσχας δεν είναι ένα θέμα το οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ουκρανία δεν έχουν αντιληφθεί και δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους. Το αντίθετο… Ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει υποβάλλει τόσο αυτοπροσώπως όσο και γραπτώς αίτημα προς τον Τζο Μπάιντεν από τις αρχές του 2023 προκειμένου να τους δοθούν τα συστήματα THAAD. Οι ΗΠΑ τότε είχαν ξεκαθαρίσει πως τα συγκεκριμένα συστήματα αφορούν αποκλειστικά την άμυνα της χώρας και δεν είναι ανάμεσα σε αυτά που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία.
Τελικώς η Ουάσιγκτον ανέπτυξε εξωχώρια τα συγκεκριμένα συστήματα μερικούς μήνες αργότερα (τον περασμένο Οκτώβριο), αυτή την φορά για να προστατεύσει το Ισραήλ από μία ακόμη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από την Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ φαίνεται μάλιστα πως παρά το γεγονός, ότι διαθέτουν έξι συνολικά συστοιχίες στο οπλοστάσιό τους, έστειλαν όχι μία αλλά δύο από αυτές στο Τελ Αβίβ…
Putin Challenges the US 🇷🇺 🇺🇸
— Open Source Intel (@Osint613) December 19, 2024
Putin: Let's conduct an experiment. They can gather all their air defense in Kyiv in one place, and we will hit them with the Oreshnik! Let’s see what happens and if they can shoot it down! pic.twitter.com/xV73aViZyZ
Σήμερα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μειδιά ζητώντας – ουσιαστικά προκαλώντας- τις ΗΠΑ να στείλουν αντίστοιχα συστήματα στο Κίεβο και να δει όλος ο κόσμος εάν μπορούν να αναχαιτίσουν τους δικούς του Oreshnik η Μόσχα κάνει ένα βήμα περαιτέρω στην κλιμάκωση λίγο πριν την αλλαγή ηγεσία και την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Δεκέμβριος δεν ήταν δεδομένα ένας «νικηφόρος» μήνας για την Ρωσία μετά τα γεγονότα και τις εξελίξεις στην Συρία και η διπλωματική «αντεπίθεση» Πόύτιν ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, ειδικά στην ετήσια απολογιστική ομιλία του.
Πόσο πιθανό είναι όμως ο Ρώσος Πρόεδρος να εννοεί τα όσα λέει;
Στοιχεία που να αποδεικνύουν το μέγεθος του υπερηχητικού οπλοστασίου της Ρωσίας δεν υπάρχουν και με ενδείξεις κανένας δεν παίρνει, αν δεν είναι απελπισμένος, τέτοια ρίσκα. Το χτύπημα με Oreshnik στο Ντνίπρο το Νοέμβριο προκάλεσε όντως ανησυχία και κινητοποίηση τόσο στο Κίεβο όσο και στην Δύση. Οι αναλύσεις για το νέο οπλικό σύστημα της Μόσχας παρά ταύτα δεν έφεραν – πώς θα μπορούσαν άλλωστε μετά από τρία χρόνια πολέμου – πανικό από τους Ουκρανούς και τους συμμάχους τους.
Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν μάλιστα να διαθέτουν αρκετά στοιχεία και δήλωσαν – έστω και μέσω πηγών – πως η Ρωσία δεν διαθέτει καν τις κατάλληλες κεφαλές για τους συγκεκριμένους υπερηχητικούς πυραύλους. Το Κίεβο γνωρίζει επίσης πως σήμερα το συγκεκριμένο εξελιγμένο οπλικό σύστημα δεν είναι το βασικό του πρόβλημα αλλά επιμένει να ζητά συγκεκριμένη προστασία καθώς η Μόσχα διαθέτει και άλλα, όχι τόσο εξελιγμένα, υπερηχητικά όπλα. Είναι εξόχως δύσκολο επίσης να γνωρίζει κάποιος εάν όντως η Μόσχα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και εάν όντως έχει επικεντρωθεί στην μαζική παραγωγή τέτοιων πυραύλων. Με ξεκάθαρη την κατεύθυνση μαζικής εισαγωγής drones και πυρομαχικών από Ιράν και Βόρεια Κορέα πάντως δύσκολα μπορεί να πειστεί κάποιος πως η Μόσχα διαθέτει τους πόρους για τόσο γρήγορες τουλάχιστον κινήσεις.
''Putin said about a "technological duel". He says that we will hit somewhere in Kyiv with "Oreshnik", and let them put up air defense, and we will see what happens. Do you think this is a sane person? He is just a scumbag''
— Bricktop_NAFO (@Bricktop_NAFO) December 19, 2024
- Zelensky pic.twitter.com/tePqLDehuD
Η αντίδραση του Κιέβου και η αιχμηρή αμερικανική ερώτηση
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε «ασόβαρο» το ρωσικό αφήγημα που θέλει να μετατρέψει την Πρωτεύουσα της χώρας του σε πεδίο μετρήσεων για τις επιδόσεις αμερικανικών και ρωσικών οπλικών συστημάτων αλλά δεν απάντησε στο εάν επιμένει να ζητά από την Ουάσιγκτον και την εποχής Τραμπ που θα ανατείλει σύντομα τα συστήματα THAAD… Στον αντίποδα ο Ρώσος Πρόεδρος έχασε κάτι από το «κέφι» του όταν δέχθηκε αμερικανική ερώτηση στην «έδρα» του στην οποία εμφανίστηκε ως ο πλέον «αδύναμος» εκ των διαπραγματευτών σε περίπτωση που ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ στρώσει διπλωματικό τραπέζι.
Με το Κίεβο να χάνει καθημερινά μέτρα από το Ντονμπάς και την Ρωσία να θυσιάζει εκατοντάδες στρατιώτες της στο Κουρσκ, Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται να έχουν δεδομένα προβλήματα τόσο στα πεδία όσο και στην διπλωματία. Ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του φαίνεται πως θα αναλάβουν ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση μία κατάσταση που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να δώσει κάποιες πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις για λήξη του τριετούς πολέμου.
Πηγή: Protothema.gr