Το πιο φτωχό διαμέρισμα της Γαλλίας επλήγη σφοδρά στις 14 Δεκεμβρίου από τον πιο ισχυρό κυκλώνα που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και 90 χρόνια, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 73 ανθρώπων στη Μοζαμβίκη.
«Αποφάσισα να κοιμηθώ εδώ απόψε», εξήγησε αργά χθες, Πέμπτη, ο Μακρόν προσθέτοντας ότι δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη Μαγιότ δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση στους κατοίκους ότι «ήρθαμε, είδαμε και φύγαμε».
Επί πολλές ώρες ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε αντιμέτωπος με την ανυπομονησία, την οργή και την απελπισία των κατοίκων της Μαγιότ, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει τα πάντα.
«Μακρόν παραιτήσου!», «λες μ…κιες», «νερό, νερό, νερό», του φώναζαν χθες το βράδυ νεαροί και μητέρες. Ο Μακρόν απάντησε: «δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα! Δεν είμαι υπεύθυνος» για τον κυκλώνα.
Σήμερα αναμένεται να απομακρυνθεί από την πρωτεύουσα Μαμουτζού για να επισκεφθεί πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου καθυστερούν περισσότερο να φτάσουν σωστικά συνεργεία, πόσιμο νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό.
Μεταξύ των λόγων που αναφέρονται για να εξηγηθεί η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του απολογισμού των θυμάτων είναι η μεγάλη απόσταση της Μαγιότ από την ηπειρωτική Γαλλία και το γεγονός ότι πολλές περιοχές του νησιού είναι δυσπρόσιτες.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.500 έχουν τραυματιστεί. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα», παραδέχθηκε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι έχει σταλεί αποστολή για να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών.
Εξάλλου σήμερα το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί παραγκούπολη, όπου πολλά αυτοσχέδια καταλύματα έχουν παρασυρθεί από τον κυκλώνα.
Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της Μαγιότ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι κυρίως παράτυποι μετανάστες από τα γειτονικά νησιά Κομόρες, ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα.
«Η κατάργηση» των παραγκουπόλεων και «η εξάλειψη» αυτών των «μη αξιοπρεπών» και «επικίνδυνων» καταλυμάτων είναι ένας από τους στόχους του «ειδικού νόμου» τον οποίο δεσμεύθηκε να υιοθετήσει ο Μακρόν προκειμένου «να ανοικοδομηθεί» η Μαγιότ.
Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν όρισε χρονοδιάγραμμα για αυτή την ανοικοδόμηση, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, από το Παρίσι, εμφανίστηκε φιλόδοξος.
«Πρέπει να ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα πολύ μικρότερο των πέντε ετών», «ίσως τα δύο χρόνια», επεσήμανε χθες. «Ελπίζω να τα καταφέρουμε, είναι ένα υπεράνθρωπο σχέδιο, τεράστιο».
Μεσοπρόθεσμα ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει επίσης να «ενισχύσει τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης», αυξάνοντας, σχεδόν διπλασιάζοντας, τον αριθμό των απωθήσεων μεταναστών στα σύνορα, οι οποίες το 2023 έφτασαν τις 22.000.
Προς το παρόν ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι το 50% της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης στη Μαγιότ «θα αποκατασταθεί ως την Παρασκευή», αν και για τις πιο «απομακρυσμένες» περιοχές θα χρειαστούν ίσως και «πολλές εβδομάδες». «Η διανομή νερού σε φιάλες και τροφίμων θα φτάσει σε όλες τις κοινότητες ως την Κυριακή», τόνισε.
Ο Μακρόν έχει ορίσει τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου ημέρα «εθνικού πένθους» σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Μαγιότ, με τις σημαίες στη Γαλλία να κυματίζουν μεσίστιες και την τήρηση ενός λεπτού σιγής το μεσημέρι.
Αναζητούν επιζώντες
Συνεργεία έρευνας και διάσωσης αναζητούν επιζώντες στα Βανουάτου σήμερα, τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους Γάλλο, στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού.
Πάνω από εκατό άνθρωποι, καθώς και υλικό για συνεργεία διάσωσης, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι και ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν χθες Πέμπτη από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νέα Καληδονία στην Πορτ Βίλα, την σεισμόπληκτη πρωτεύουσα των Βανουάτου.
Οι προσπάθειες στην Πορτ Βίλα επικεντρώνονται σε δυο τοποθεσίες: τετραώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν σούπερ μάρκετ, ξενοδοχείο και χώρος στάθμευσης στο βόρειο τμήμα, όπου το ισόγειο κατέρρευσε, και διώροφο εμπορικό ακίνητο στο κέντρο, που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα μπετόν.
«Αρχίζουμε τώρα να διευρύνουμε τις έρευνές μας για να δούμε αν υπάρχουν κι άλλοι παγιδευμένοι και άλλες ζημιές», ανέφερε ο Ντάγκλας Μέι, επικεφαλής ομάδας έρευνας και διάσωσης που έστειλε η Αυστραλία, αποτελούμενη από 69 ανθρώπους, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την Καμπέρα.
Η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για επτά ημέρες και απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.
«Μια από τις ανησυχίες μας είναι πως 900 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κοιμούνται έξω εδώ και κάποιες μέρες και νύχτες, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής», ανέφερε ο Φιλίπ Γκιάν, γιατρός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που έχει έδρα τα Βανουάτου.
Ο σεισμός 7,3 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους στην Πορτ Βίλα, σύμφωνα με δεδομένα της κυβέρνησης που επικαλέστηκε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
Δυο από τα θύματα ήταν υπήκοοι Κίνας και Γαλλίας, επιβεβαίωσαν οι πρεσβείες των δυο χωρών.
Περίπου 80.000 άνθρωποι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό στο αρχιπέλαγος των 320.000 κατοίκων πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού, όπου είναι έντονη η σεισμική δραστηριότητα.
Ο πολύ ισχυρός σεισμός προκάλεσε επίσης ζημιές σε κτίριο όπου στεγάζοντας οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, χωρίς πάντως να αναφερθεί κανείς θάνατος εκεί.
Πηγή: Cnn.gr