Η τουρκική στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (9-16 Ιανουαρίου) αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για να αναζωπυρωθούν τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Τουρκία, σε μια περίοδο επικοινωνιακά «αδιάφορης» εξομάλυνσης των δύο χωρών. Στην Τουρκία ιδιαίτερα, η άσκηση λειτούργησε ως καταλύτης για την επανεκκίνηση ενός εξοπλιστικού ανταγωνισμού, με κύριο στόχο την προβολή της «υπεροπλίας» της έναντι της Ελλάδας.
Η ανακοίνωση της άσκησης μετά από τρία χρόνια, συνοδεύτηκε από ενθουσιώδη προβολή στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπως η Μιλιέτ και η Γενί Σαφάκ, που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την άσκηση ως «ισχυρό μήνυμα ενόχλησης προς την Ελλάδα» και «επίδειξη δύναμης».
Ταυτόχρονα, τουρκικά δημοσιεύματα αναπαρήγαγαν τις τελευταίες ημέρες μεμονωμένα ελληνικά άρθρα, παρουσιάζοντάς τα ως απόδειξη «ζήλιας» και «φόβου» της Ελλάδας, όπως το άρθρο της Μιλιέτ (11/1) με τίτλο «Η ζήλεια της γείτονος για το ναυτικό μας».
Το πρακτορείο Anadolu (10/1), στο άρθρο του με τίτλο «Γιατί τώρα η αυξανόμενη προσπάθεια της Ελλάδας για εξοπλισμούς;», προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ελληνικές κινήσεις ενίσχυσης της άμυνας, παρουσιάζοντάς τις ως απόρροια στρατηγικής αδυναμίας. Αντίστοιχα, η Χουριέτ (12/1), με τίτλο «Ο στρατηγικός κώδικας της Γαλάζιας Πατρίδας 2025», αναλύει την άσκηση ως απόδειξη της ηγετικής θέσης της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Η ένταση στα τουρκικά ΜΜΕ απέδειξε πως οι εξοπλισμοί αποτελούν το καλύτερο εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας, με το αφήγημα της «τουρκικής υπεροπλίας» να στοχεύει όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά κυρίως στο να καλλιεργήσει ένα εθνικιστικό φρόνημα στο εσωτερικό. Εντέλει, ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός δεν περιορίζεται στα οπλικά συστήματα, αλλά επεκτείνεται και στη μάχη για την κοινή γνώμη.
Πηγή: ethnos.gr