Κόσμος

Ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ: Έρευνα για την Google, δασμοί 15% σε υδρογονάνθρακες από το Πεκίνο

Ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ: Έρευνα για την Google, δασμοί 15% σε υδρογονάνθρακες από το Πεκίνο Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WILL OLIVER
Ο Τραμπ έκανε πίσω - έστω και προσωρινά - για Καναδά και Μεξικό. Ξεκίνησε το έξτρα 10% των δασμών στην Κίνα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αναστολή της επιβολής υψηλών δασμών σε Καναδά και Μεξικό, δίνοντας μια προθεσμία 30 ημερών, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις στον τομέα της συνοριακής και εγκληματικής επιτήρησης. Ωστόσο, οι δασμοί κατά της Κίνας από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) τέθηκαν σε ισχύ, με το Πεκίνο να απαντά με αντίποινα.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, όσο και η Πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, συμφώνησαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους, απαντώντας στις απαιτήσεις του Τραμπ για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Η συμφωνία προβλέπει την αναβολή των δασμών ύψους 25% που επρόκειτο να τεθούν από σήμερα σε ισχύ, για έναν μήνα. Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να αναπτύξει νέα τεχνολογία και επιπλέον προσωπικό στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, ενώ θα ενισχύσει και τη συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης φαιντανύλης και του ξεπλύματος χρήματος.

Το Μεξικό, από την πλευρά του, θα ενισχύσει τα βόρεια σύνορά του με 10.000 μέλη της Εθνοφρουράς, προκειμένου να περιορίσει τις ροές παράτυπων μεταναστών και ναρκωτικών. Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο βαρέος οπλισμού προς το Μεξικό. «Ως Πρόεδρος, έχω ευθύνη να διασφαλίσω την ασφάλεια όλων των Αμερικανών, και αυτό ακριβώς κάνω. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό το αρχικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συμφωνία αυτή αποτρέπει, προς το παρόν, τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου που, σύμφωνα με οικονομολόγους, θα έπληττε τις οικονομίες όλων των εμπλεκομένων χωρών και θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές.

Μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συμφωνίες μέσα στον επόμενο μήνα με τον Καναδά και το Μεξικό, δύο από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Η Κίνα ανακοίνωσε αντίποινα

Αντίθετα, δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία με την Κίνα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με γενικευμένους δασμούς 10% που τέθηκαν σε ισχύ στις 12:01 π.μ. την Τρίτη. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε μάλιστα για πιθανή αύξηση των δασμών σε βάρος του Πεκίνου: «Η Κίνα ελπίζω να σταματήσει να μας στέλνει φαιντανύλη, διαφορετικά οι δασμοί θα αυξηθούν σημαντικά», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Κίνα υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της φαιντανύλης αφορά τις ΗΠΑ και όχι το Πεκίνο. Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα λάβει αντίμετρα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα για νέες διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η Κίνα ανακοίνωσε αντίποινα, λίγο πριν τεθούν σε ισχύ οι νέεοι δασμοί. Συγκεκριμένα ξεκινά έρευνα κατά της Google.

Η Κίνα θα ερευνήσει την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία για φερόμενες παραβιάσεις του αντιμονοπωλιακού δικαίου, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση της Κρατικής Διοίκησης για τη ρύθμιση της αγοράς. Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε επίσης δασμούς 15% για τον άνθρακα και το υγροποιημένο φυσικό αέριο και 10% για το αργό πετρέλαιο και τον γεωργικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις και οικονομικές επιπτώσεις

Η τελευταία αυτή εξέλιξη οδήγησε στην ενίσχυση του καναδικού δολαρίου, το οποίο είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Επίσης, η είδηση έδωσε ώθηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών, μετά από μια μέρα απωλειών στη Wall Street.

Οι βιομηχανικές ενώσεις, φοβούμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, χαιρέτισαν την προσωρινή αναστολή των δασμών. «Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση», δήλωσε ο Κρις Ντάβισον, επικεφαλής της ένωσης παραγωγών καναδικού ελαιοκράμβης. «Έχουμε μια άκρως αλληλένδετη βιομηχανία που ωφελεί και τις δύο χώρες».

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η επόμενη εμπορική του στόχευση θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σε άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να απαντήσει σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών, ενώ ταυτόχρονα ζήτησαν λογική και διάλογο. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της ΕΕ.

Ο ίδιος ο Τραμπ αναγνώρισε ότι οι δασμοί του μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στους Αμερικανούς καταναλωτές, αλλά επιμένει ότι είναι απαραίτητοι για τον περιορισμό της μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, καθώς και για την τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αρχικά προγραμματισμένοι δασμοί θα κάλυπταν σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών των ΗΠΑ, γεγονός που θα απαιτούσε διπλασιασμό της εγχώριας παραγωγής – ένα ανέφικτο σενάριο βραχυπρόθεσμα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup