Αν δεν ήταν η Ραλλού Κάτσαρη ίσως να μην είχα γνωρίσει τις «Δεξαμενές» – η Παραλία της Κουρούτας δεν είχε σημειωθεί μέχρι σήμερα στον χάρτη μου. Εμπιστεύτηκα τη mindfulness φιλοσοφία που η γνωστή designer εκφράζει στη ζωή και στα κοσμήματά της (βλ. rallou.com) και βρέθηκα σε έναν προστατευμένο παράδεισο όπου η φύση, η γαλήνη και η ανεπιτήδευτη ομορφιά σε αγκαλιάζουν σαν ένα. Χτισμένο επάνω σε μία αμμουδιά με κατάξανθη άμμο και γαλάζια νερά, το Dexamenes Seaside Hotel που άνοιξε πριν λίγες ημέρες, είναι ένα ξενοδοχείο όπου αφήνεσαι στην πολυτέλεια της απλότητας.
Η ιστορία των των Δεξαμενών, όπως μαθαίνω από τον ιδιοκτήτη Νίκο Καραφλό - νέο, κοσμολίτη, με όραμα και πάθος που ζούσε εδώ τα καλοκαίρια του - ξεκινά κατά την Εποχή της Σταφίδας, που ήταν το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν του Ελληνικού Βασιλείου από την Απελευθέρωση μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
“Η φυλλοξήρα που έπληξε τα γαλλικά αμπέλια τον Οκτώβριο του 1879 συντέλεσε στο μεγάλο άνοιγμα της ελληνικής σταφίδας και προς τις γαλλικές αγορές. Η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν μεγάλη και η Ελλάδα έμοιαζε ως μονοεξαγωγική χώρα. Ωστόσο, όταν καρποφόρησαν οι νέοι γαλλικοί αμπελώνες, η αγορά έκλεισε και άρχισε για την Ελλάδα η γνωστή “Σταφιδική Κρίση”. Το οινοποιείο της Κουρούτας χτίστηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της «σταφιδικής πολιτικής» που η τότε Κυβέρνηση προσπάθησε να εφαρμόσει ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βιομηχανική μετατροπή του αποθέματος της σταφίδας οδηγώντας στη δημιουργία οινοποιείων, οινοπνευματοποιείων και ποτοποιείων. Σε αυτό το πλαίσιο χτίστηκε επάνω στη θάλασσα, για να εξυπηρετεί την απευθείας φόρτωση των πλοίων, διευκολύνοντας τη διαδικασία εξαγωγής του κρασιού προς την Ευρώπη και αποτελώντας έναν πυρήνα έντονης δραστηριότητας με επιρροή στην οικονομία και στις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας”. Τα χρόνια πέρασαν, το σταφιδεμπόριο δεν ανέκαμψε και έπειτα από τέσσερις δεκαετίες εγκαταλείφθηκε αφήνοντας τις Δεξαμενές στο σκοτάδι. Μέχρι σήμερα.
Το όραμα της αναβίωσης είχε γεννηθεί στο νου των νέων ιδιοκτητών, ωρίμασε και υλοποιήθηκε δίνοντας νέο σκοπό και ζωή στο οινοποιείο που μεταμορφώθηκε σε ένα all suites, μικρό και υπέροχο ξενοδοχείο, όπου τίποτε δεν αφέθηκε στην τύχη. Η ανάπλαση έχει την αρχιτεκτονική σφραγίδα του k-studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη (βλ. Scorpios, Branco, Zonars), διατηρώντας αναλλοίωτα στοιχεία, όπως τους τοίχους των τσιμεντένιων δεξαμενών, αλλά και με χρήση υλικών της εποχής του οινοποιείου στις νέες επιφάνειες, όπως το μωσαϊκό και τα ανάγλυφα τζάμια. Οι Δεξαμενές μετατράπηκαν σε σουίτες (8 σε αριθμό WineTank Suites) που ανοίγουν στο απέραντο γαλάζιο. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ολιστική μεσογειακή εμπειρία”, εξηγεί ο Νίκος Καραφλός. Στο μέλλον θα προστεθούν και νέοι χώροι, όπως το μηχανοστάσιο που θα μετατραπεί σε ανοιχτή κουζίνα. Ετοιμάζονται βραδιές οινογνωσίας, επισκέψεις στα οινοποιεία της περιοχής και cooking classes ενώ, από τον Οκτώβριο, 8 ακόμη δεξαμενές θα μετατραπούν σε σουίτες.
Εδώ ο χρόνος κυλά αργά. Βουλιάζεις τα πόδια σου στην άμμο και βουτάς στα καθάρια νερά του Ιουνίου, ευλογημένος στην ιδιωτικότητά σου. Μακριά βλέπεις τον κόσμο, αν θες να περπατήσεις μέχρι τα beach bars της παραλίας. Το απόγευμα διαβάζεις, ακούς μουσική και χαλαρώνεις στη βεράντα σου ή στο lounge με ένα signature cocktail με βάση τη σταφίδα, βλέποντας τον ορίζοντα να βάφεται χίλια χρώματα καθώς ο ήλιος χάνεται στη θάλασσα. Δοκιμάζεις απλές μεσογειακές γεύσεις, ολόφρεσκιες και νόστιμες στο εστιατόριο. Ακούς τον ήχο τον κυμάτων και βλέπεις τα αστέρια. Όνειρο...