«Θα μπορούσες να είσαι η μεγαλύτερη σταρ της Αμερικής όμως γεννήθηκες στη λάθος χώρα. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να γίνεις πρωταγωνίστρια, επειδή δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο να ανοίξεις το στόμα σου και οι άνθρωποι να θυμηθούν τις υπηρέτριές τους».
Έτσι της είχε πει κάποτε ένας υπεύθυνος στούντιο κι εκείνη ήταν λες και ορκίστηκε εκείνη την μέρα να αποδείξει ότι έκανε λάθος.
Όταν μετακόμισε στο Λος Άντζελες, κανένας δεν την προσλάμβανε στις ταινίες του εξαιτίας της καταγωγής της. Η Σάλμα Χάγιεκ έγινε η πρώτη Μεξικανή ηθοποιός, μετά την Ντολόρες ντε Ρίο, που καταξιώθηκε στο Χόλιγουντ.
Έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο όταν υποδύθηκε τη Φρίντα Κάλο, στην ομώνυμη ταινία που κυκλοφόρησε το 2002 και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου. Ο λόγος για τη Μεξικανή ηθοποιό, Σάλμα Χάγιεκ, η οποία ήταν συμπαραγωγός της ταινίας «Φρίντα» και χρειάστηκε οκτώ χρόνια προκειμένου να ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας.
Μέχρι τότε είχε παίζει στις γνωστές μεξικάνικες σαπουνόπερες που την είχαν κάνει διάσημη στο Μεξικό. Δυσκολεύτηκε αρκετά να αποκτήσει ρόλους στο Χόλιγουντ.
Η Σάλμα Χάγιεκ γεννηθεί το 1966 στη Βερακρούς του Μεξικού. Το όνομα της σημαίνει ειρήνη και ηρεμία στα Αραβικά. Μεγάλωσε σε ένα ευκατάστατο περιβάλλον, καθώς ο πατέρας της ήταν Λιβανέζος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εταιρείας πετρελαίου και η μητέρα της Μεξικανή τραγουδίστρια όπερας. Από μικρή η Χάγιεκ είπε στους γονείς της ότι θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική. Είχε διαγνωστεί με δυσλεξία κι αυτό ήταν κάτι που δεν θα άρεσε στους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες. Τελείωσε το σχολείο και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις. Ωστόσο, σύντομα παράτησε τις σπουδές της για να ακολουθήσει το όνειρό της.
Στα 22 της πρωταγωνίστησε στη σαπουνόπερα «Τερέζα», η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία και την έκανε διάσημη σε όλο το Μεξικό. Παρά την επιτυχία της σειράς, εκείνη ονειρευόταν το Χόλιγουντ. Έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει το Μεξικό και να ανοίξει τα φτερά της για την Αμερική. Τη δεκαετία του ’90 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όμως οι ρόλοι που της πρότειναν ήταν κυρίως της υπηρέτριας και της ιερόδουλης.
Η γνωριμία της με τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, ο οποίος της χάρισε έναν ρόλο δίπλα στον Αντόνιο Μπαντέρας στη δραματική ταινία του 1995 «Ντεσπεράντο», της άλλαξε τη ζωή. Ακολούθησε η ταινία «Και μετά ήρθε ο έρωτας» δίπλα στον Μάθιου Πέρι και η ταινία «Δόγμα» στο πλευρό του Ματ Ντέιμον και του Μπεν Άφλεκ. Η Χάγιεκ είχε αρχίσει να γίνεται διάσημη, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει στο μυαλό της να στροβιλίζει η ιδέα να γυρίσει τη δική της ταινία, στην οποία θα υποδυόταν τον χαρακτήρα που θαύμαζε από μικρή, τη Μεξικάνα ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Δημιούργησε τη δική της εταιρεία παραγωγής και μετέφερε στη μεγάλη οθόνη τη μυθιστορηματική ζωή της ζωγράφου, που θεωρείτο θρύλος στο Μεξικό.
Το ονειρικό πρότζεκτ που λαχταρούσε να κάνει στο Χόλιγουντ είχε γίνει πραγματικότητα.
Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η Χάγιεκ έγινε η πρώτη λατίνα που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου. Ψηφίστηκε ως μια από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο και καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια.
Είχε έρθει η ώρα πλέον να της προτείνουν πιο «σοβαρούς» ρόλους.
Ωστόσο, μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές της στον κινηματογράφο παραμένει η σκηνή σεξ με τον Κόλιν Φάρελ στην ταινία «Ρώτα τον άνεμο».
Όπως έχει πει μέχρι και σήμερα στα 52 της χρόνια συνεχίζουν να της προτείνουν σέξι ρόλους, όμως σε αντίθεση με τα πρώτα της βήματα στον κινηματογράφο, πλέον το παίρνει ως κομπλιμέντο.
Η Σάλμα Χάγιεκ είναι στη λίστα που κατηγορούν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για παρενόχληση, αποκαλύπτοντας ότι απειλούσε να την σκοτώσει αν δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του.
Σε άρθρο στους New York Times, η ηθοποιός γράφει ότι επί χρόνια έλεγε «όχι» στις απαιτήσεις του παραγωγού του Χόλιγουντ για σεξουαλικές συνευρέσεις.
«Όχι στο να ανοίξω την πόρτα μου οποιαδήποτε ώρα της νύχτα, στο ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο, όπου εμφανιζόταν αιφνιδιαστικά. Μεταξύ άλλων κάπου που έκανα ταινία στην οποία δεν εμπλεκόταν. Όχι στο να κάνω ντους μαζί του. Όχι στο να με βλέπει να κάνω ντους. Όχι στο να τον αφήσω να μου κάνει μασάζ. Όχι στο να αφήσω έναν γυμνό φίλο του να μου κάνει μασάζ. Οχι στο να τον αφήσω να μου κάνει στοματικό σεξ. Όχι στο να γδυθώ μαζί με άλλη γυναίκα», γράφει η Χάγιεκ.
Σε κάθε άρνησή της ήταν αντιμέτωπη με την «μακιαβελική οργή του Χάρβεϊ», γράφει. Και παρότι συχνά προσπαθούσε να την καλοπιάσει για να περάσει το δικό του, συχνά την απειλούσε. Κάποια φορά, όπως ισχυρίζεται η Χάγιεκ, σε μία οργισμένη επίθεση, της είπε: «Θα σε σκοτώσω, μην νομίζεις ότι δεν μπορώ».
Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στην ταινία «Φρίντα». Όταν αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί του, εκείνος προσπάθησε να την «πετάξει» από την ταινία. Τελικά εκείνη συμφώνησε με τις απαιτήσεις του σε ό,τι αφορούσε το σενάριο και το μπάτζετ, κι έτσι εκείνος της επέτρεψε να είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας.
Όμως, τα γυρίσματα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Κάποια στιγμή της έδωσε μία επιλογή: «Θα μου επέτρεπε να τελειώσω την ταινία αν συμφωνούσα να κάνω μία σκηνή σεξ με άλλη γυναίκα. Και απαιτούσε πλήρη γύμνια. Συνεχώς απαιτούσε περισσότερο σεξ», γράφει η 52χρονη ηθοποιός.
Εκείνη συμφώνησε, για να σωθεί η παραγωγή. «Έφτασα στα γυρίσματα εκείνη την ημέρα για να κάνω τη σκηνή που πίστευα ότι θα έσωζε την ταινία. Για πρώτη και τελευταία φορά στην καριέρα μου, έπαθα νευρικό κλονισμό. Άρχισα να τρέμω ανεξέλεγκτα, είχα λαχανιάσει και άρχισα να κλαίω ασταμάτητα», περιγράφει η ίδια.
Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής παρενόχλησης προς την Σάλμα Χάγιεκ όπως και το ότι την ανάγκασε να γυρίσει σκηνή με λεσβιακό σεξ στην ταινία «Φρίντα».
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.