1. Ξεκαθάρισε τι θέλεις να αλλάξεις ή να πετύχεις
Μην χάνεσαι σε πολλές επιθυμίες. Διάλεξε τις τρεις πιο σημαντικές και σημείωσέ τες σε ένα τετράδιο που θα έχεις ειδικά για την προσωπική σου ανάπτυξη. Πρόσεξε μόνο να είναι οι δικές σου επιθυμίες όχι των άλλων.
2. Σκέψου γιατί θέλεις αυτή την αλλαγή
Γιατί είναι σημαντική για σένα αυτή η αλλαγή; Πώς θα αλλάξει η ζωή σου μετά από αυτό; Οι απαντήσεις σε αυτές τις δυο ερωτήσεις θα σου δώσουν το κίνητρο για να μην τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία.
3. Κάνε τις επιθυμίες σου S.M.A.R.T. στόχους
Τι θα πει αυτό; S.M.A.R.T. είναι το ακρωνύμιο του Specific, Measurable, Attainable, Realistic (ή Relevant), Time-Bound. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, πραγματοποιήσιμοι, ρεαλιστικοί (σχετικοί με αυτό που θέλεις να κάνεις) και χρονικά προσδιορισμένοι.
Για παράδειγμα δεν αρκεί να πεις ότι θέλεις να χάσεις 10 κιλά. Για να κάνεις το στόχο σου πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο, πρέπει να καταγράψεις πώς σκοπεύεις να τα χάσεις, τι θα αλλάξεις δηλαδή στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Συγκεκριμένα πράγματα, όπως θα κάνω jogging μια ώρα κάθε Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή ή το τελευταίο γεύμα μου θα είναι στις 8 το βράδυ.
Χτίσε τις συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου, oι οποίοι θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Και φρόντισε να καθορίσεις το χρόνο που υπολογίζεις ότι θα δεις αποτελέσματα.
4. Σκέψου ξανά τις αξίες σου και τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα
Οι αξίες σου πρέπει να είναι ο οδηγός σου όταν φτιάχνεις τη λίστα των επιθυμιών σου. Αυτές θα καθορίσουν επίσης τον τρόπο που σκέφτεσαι και συμπεριφέρεσαι.
5. Δες πού χάνεις το χρόνο σου
Αν μετρήσεις το χρόνο που χάνεις κάθε μέρα σε διάφορες δραστηριότητες, όπως να ελέγξεις τα email σου, να απαντήσεις σε κλήσεις γνωστών και φίλων ή να βρεις χαμένα πράγματα (από τα κλειδιά σου μέχρι τι να φορέσεις) θα εκπλαγείς. Αλλάζοντας απλώς τις καθημερινές σου συνήθειες μπορείς να βρεις χρόνο να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν.
6. Κάνε κάτι που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ
7. Βάλε τους στόχους σου όχι με βάση τι θέλεις να αφήσεις πίσω αλλά τι θέλεις να πετύχεις
Αν για παράδειγμα δεν σου αρέσει η δουλειά σου, μην βάλεις στόχο να την παρατήσεις μέχρι το Μάιο (ας πούμε). Βάλε στόχο να βρεις μέχρι τότε μια νέα δουλειά που σου ταιριάζει περισσότερο.
8. Αν τα πράγματα δεν πάνω όπως θέλεις, μην τα παρατήσεις
Σκέψου όλες εκείνες τις φορές που στο παρελθόν τα έχεις καταφέρει. Πάρε δύναμη από αυτό. Μπορείς να το κάνεις και τώρα.
9. Μην ξεχνάς να νιώθεις ευγνωμοσύνη
Ξεκίνα κάθε μέρα σου ευχαριστώντας το Θεό, το Σύμπαν (όπως θες πες το) για ό,τι καλό έχεις στη ζωή σου. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.
10. Βρες την ισορροπία
Είναι πολύ εύκολο να σε απορροφήσει η δουλειά, μια σχέση, οτιδήποτε και να σε κάνει να χάσεις την ισορροπία σου. Όλοι οι τομείς της ζωής σου θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ισορροπημένοι. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Υπάρχει τρόπος.