Cupcakes μήλου με καραμέλα
Υλικά
1-1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 μήλα αποφλοιωμένα και τεμαχισμένα
20 καραμέλες
3 κουταλιές της σούπας αρεωμένη με λίγο γάλα κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο πεκάν
12 ξυλάκια
Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Πάρτε ένα ταψάκι με φόρμες για cupcake και τοποθετήστε τις χάρτινες φορμούλες. Κόψτε 2,50 εκατοστά το κάθε ξυλάκι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, τη καφέ ζάχαρη και την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι τα υλικά να ενωποιηθούν. Ρίχνετε στο μπολ και το λάδι και τη βανίλια. Στη συνέχεια ανακατέψτε το μείγμα με το αλεύρι μέχρι να γίνουν ένα. Ρίξτε τα πολύ λεπτά τεμαχισμένα μήλα.
Ρίχνουμε το μείγμα στις φόρμες.Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν για 25 με 30 λεπτά. Με μία οδοντογλυφίδα τσεκάρουμε αν είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από τη φόρμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε τις καραμέλες και την αρεωμένη κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά. Βγάλτε το από το μάτι και αφήστε το να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά. Περιχύστε το κάθε cupcake με τη λιωμένη καραμένα και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο πεκάν. Βάλτε στο κέντρο κάθε cupcake ένα ξυλάκι.
Πηγή: The Baker Mama
Μηλόπιτα σε smoothie
Υλικά
2 μέτρια μήλα
1/2 - 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι σφενδάμου
1/2 φλιτζάνι (120 ml) γιαούρτι
1/4 φλιτζανιού (60 ml) γάλα
1/2 - 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/8 - 1/4 μοσχοκάρυδο
Προετοιμασία
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα μήλα.
Βάλτε σε ένα μπολ που αντέχει στα μικροκύματα μαζί με την κανέλα και το σιρόπι σφενδάμου. Ανακατέψτε και αφήστε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία.Θα πρέπει να είναι μαλακά μετά από δύο λεπτά.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το γιαούρτι, το γάλα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων σας. Όταν γίνουν τα μήλα, προσθέτουμε τα μισά από αυτά στον επεξεργαστή τροφίμων και τα χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια, με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, βάλτε και υπόλοιπα μήλα τα οποία πλέον είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορείτε να το σερβίρετε τώρα, ή να το αφήσετε να κρυώσει κι άλλο στο ψυγείο ή ακόμα και να το ζεστάνετε στον φούρνο.
Πηγή: Texamerin Baking
Λεπτή τάρτα μήλου βανίλιας
Υλικά
Για την κρούστα
2 κουταλιές της σούπας (20gr) αμύγδαλα
2 κουταλιές καρύδια
1/2 (60γρ) φλιτζάνι ζάχαρη άχνη,
1/2 ραβδί (57γρ) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Μία πρέζα αλάτι
3/4 φλιτζανιού (90γρ) χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις αλεύρι
1 κρόκο αυγού
Προετοιμασία
Βάλτε στον επεξεργαστή τροφίμων τα αμύγδαλα και μία κουταλιά άχνη ζάχαρη. Χτυπήστε μέχρι τα αμύγδαλα να έχουν αλεστεί καλά.
Στη συνέχεια σε άλλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο, τα καρύδια και το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα καλό μείγμα.
Σιγά-σιγά προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τον κρόκο αυγού και χτυπήστε.
Πλάθετε τη ζύμη σε μια μπάλα και την απλώνετε σε ένα δίσκο. Τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη τον δίσκο και βάλτε το στο ψυγείο για δύο ώρες ή όλη τη νύχτα.
Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Τοποθετήστε το σε ένα ταψάκι για τάρτες και κόψτε τις άκρες. Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 2 ώρες. Στο μεταξύ προετοιμάστε την κομπόστα.
Κομπόστα μήλου (αν θέλετε μπορείτε να την προετοιμάσετε δύο ημέρες πριν)
Υλικά
1/2 “φασόλι” βανίλιας
2 κουταλιές ζάχαρη
6 μεσαία μήλα (Golden Delicious μήλα)
1/4 με 1/3 φλυτζάνι (60 έως 80 ml) νερό
Προετοιμασία
Σε μια επίπεδη επιφάνεια, κόψτε το φασόλι βανίλιας στη μέση κατά μήκος και ξύστε τους σπόρους από τους λοβούς με ένα μαχαίρι. Τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Βάλτε το στην άκρη.
Κοψτε τα μήλα. Προσθέστε τα στο μείγμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια και βάλτε και νερό. Βάλτε το μείγμα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώστε τη φωτιά, κλείστε το καπάκι και αφήστε τα μήλα για 1 ώρα. Ελέγχεται κάθε 20 λεπτά και προσθέστε κι άλλο νερό αν χρειαστεί.
Κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Βάλτε περίπου 1 1/2 φλιτζάνι κομπόστα πάνω στη τάρτα που έχεις φτιάξει.
Apple Topping
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας (15gr) κρυσταλλική ζάχαρη
ξύσμα από μισό λεμόνι
2-3 μήλα μεσαίου
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα μικρό μπολ, τρίψτε μαζί τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, έτσι ώστε τα φυσικά έλαια εσπεριδοειδών να βγάλουν τη γεύση τους.
Κόψτε σε λεπτές φέτες τα μήλα.
Διακοσμείστε τις φέτες πάνω από την κομπόστα και πασπαλίστε με τη μείγμα ζάχαρης.
Ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι τα μήλα στην κορυφή γίνουν χρυσαφένια.
Πηγή: Tartelette