Πέννες αλά βότκα (Χωρίς γλουτένη)
4 μερίδες
Συστατικά2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου τσίλι
1 λίτρο σάλτσα μαρινάρα
1/2 φλιτζάνι βότκα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα (κι άλλο για το σερβίρισμα)
8 φύλλα βασιλικού
Μισό κιλό πέννες (καφέ ρύζι αν θέλετε χωρίς γλουτένη)
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το τσίλι και το τσιγαρίζουμε για περίπου 2 λεπτά. Προσεκτικά ρίξτε τις ντομάτες και τη βότκα. Αφήστε να πάρουν βράση και στη συνέχεια μετριάστε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 10 - 15 λεπτά. Ανακατέψτε την κρέμα, την παρμεζάνα, και το μισό βασιλικό, και μαγειρέψτε μέχρι το τυρί να λιώσει και η σάλτσα να γίνει γλυκιά και ροζ.
Εν τω μεταξύ, βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε καλά και περιχύνουμε μέσα στη κατσαρόλα τη σάλτσα. Τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για ένα περίπου λεπτό. . Στη συνέχεια, γαρνίρουμε με το υπόλοιπο βασιλικό, και μερικά αποκόμματα από παρμεζάνα, και σερβίρουμε μαζί με το επιπλέον τυρί.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η σάλτσα μπορεί να γίνει εκ των προτέρων. Αν είναι πολύ παχύρρευστη, μπορούμε όταν τη ρίξουμε στα μακαρόνι να προσθέσουμε 1/4 του φλιτζανιού νερό από τα ίδια τα ζυμαρικά για να αραιώσει λίγο.
Νιόκι στο φούρνο με πέστο, μπιζέλια και πανσέτα
5 μερίδες
Συστατικά
1 κιλό φρέσκα νιόκι
110 γραμ. Πανσέτα ψιλοκομμένη
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/3 φλιτζανιού αλεύρι
3 φλιτζάνια γάλα
1/4 κουταλιά της σούπας μοσχοκάρυδο
1/3 φλιτζανιού πέστο
1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια
3/4 τριμμένο τυρί Fontina (ημίσκληρο)
1/3 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Μαγειρεύουμε τα νιόκι για 1-2 λεπτά, μόνο και μόνο για να ξεπαγώσουν. Μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και επειδή θα τα βάλουμε στο φούρνο δεν πρέπει να το παρακάνουμε.
Εν τω μεταξύ, τηγανίζουμε την πανσέτα σε 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Το βάζουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Όταν θα είναι πλήρως υγροποιημένο, χτυπήστε ελαφρά το αλεύρι . Προσθέτουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε το πέστο, τα μπιζέλια, την πανσέτα, και τα νιόκι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε τριμμένο fontina από πάνω. Ψήνουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά, μέχρι το τυρί να γίνει τραγανό. Βγάλτε το από το φούρνο ρίξτε από πάνω την τριμμένη φρυγανιά και ξανά βάλτε το για άλλα 5 λεπτά. Έτοιμο.
Ριγγατόνι με παρμεσάνα και μελιτζάνα
4 μερίδες
Συστατικά1 μεσαία μελιτζάνα κομμένη σε μικρούς κύβους
1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 φλιτζάνια σάλτσα marinara ή πουρέ ντομάτας
1 ντοματάκι κομμένο σε κύβους
1/2 κιλό ριγκατόνι
10 φύλλα βασιλικού
1/2 κιλό φρέσκια μοτσαρέλα σε κομματάκια
1/4 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο τριμμένη παρμεζάνα
Βάλτε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
Εν τω μεταξύ, βάλτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και πρσθέστε αρκετό ελαιόλαδο, περίπου δύο κουταλιές της σούπας, για να καλυφθεί η επιφάνεια του.
Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέστε τη μελιτζάνα, το κρεμμύδι, και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και σοτάρετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 10 λεπτά, μέχρι η μελιτζάνα να είναι μαλακή αλλά να μην λιώνει. Προσθέστε το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι και μαγειρέψτε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να βγουν όλα τα αρώματα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τις ψιλοκομμένες ντομάτες πάνω από το μείγμα μελιτζάνας και ανακατεύουμε. Σιγοβράστε μέχρις ότου η οξύτητα της ντομάτας να φύγει, και η μελιτζάνα λιώνει, περίπου 10 λεπτά.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε τη φρυγανιά με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει, περίπου 3 λεπτά. Βάλτε το στην άκρη
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίστε τα και προσθέστε τα στο τηγάνι με τη σάλτσα ζυμαρικών. Προσθέστε τα φύλλα βασιλικού και τη μοτσαρέλα και ανακατέψτε.
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε από πάνω τη φρυγανιά και την παρμεζάνα. Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.
Λεμονάτο φετουτσίνι με μπέικον και σχοινόπρασο
1 μερίδα
Συστατικά3 φέτες μπέικον
1/4 φλιτζανιού λευκό κρασί
250 γραμ. Φετουτσίνι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
1/2 λεμόνι, το χυμό του
1/4 φλιτζανιού τριμμένο pecorino
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόκκινο πιπέρι νιφάδες
1/4 κουταλάκι του γλύκου αλάτι
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, μαγειρέψτε το μπέικον σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό και από τις δύο πλευρές. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια θρυμματίστε το με τα δάχτυλά σας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σβήνουμε το τηγάνι με το λευκό κρασί. Μαγειρέψτε για ένα ή δύο λεπτά, έως ότου το αλκοόλ έχει απορροφηθεί. Βάλτε το σε ένα μπωλ.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράσει. Βράστε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente. Βάλτε τα σε ένα μπολ με το κρασί και ανακατέψτε τα με το σχοινόπρασο, το μπέικον, το χυμό λεμονιού, το τυρί, το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι.
Σερβίρετε αμέσως.
Τις συνταγές τις είδαμε και τις λιγουρευτήκαμε στο Big Girls Small Kitchen