Ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, μελέτησαν 110 άτομα επί δέκα εβδομάδες, ηλικίας 18 έως 71 ετών. Στους μισούς από αυτούς ζητήθηκε να σταματήσουν να λένε ψέματα και στους υπόλοιπους να συνεχίσουν.
Καταγράφοντας τη σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο να αντιμετωπίσουν λιγότερα ψυχολογικά θέματα (όπως ένταση και μελαγχολία) αλλά και λιγότερα σωματικά (πονόλαιμος και πονοκέφαλος), ενώ οι σχέσεις με τους γύρω τους κυλούσαν πιο ομαλά.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων που λέμε και στην ψυχική μας υγεία και μάλιστα ότι επιβλαβή δεν είναι μόνο τα "μεγάλα" ψέματα, αλλά και τα πιο "αθώα", αυτά που οι περισσότεροι λέμε ευκολότερα.
Ο μέσος άνθρωπος, συμπεραίνουν οι ερευνητές, λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα, κυρίως για να δικαιολογηθεί και να αποφύγει συγκρούσεις και τιμωρίες, για να προστατεύσει την εικόνα που έχουν οι άλλοι και ο ίδιος για τον εαυτό του, αλλά και για να κάνει μια ιστορία περισσότερο ενδιαφέρουσα ή περισσότερο αληθοφανή.