Μοιάζει τόσο αστεία ρετρό εν έτει 2013 να μιλάμε για “χαρτάκια”. Εντάξει, η random χαρτοπετσέτα του μπαρ πάντα θα παίζει που και που, έτσι, για το κινηματογραφικό του πράγματος, σαφέστατα όμως το παιχνίδι έχει μετατοπιστεί πλέον από την τσέπη σου τζιν σου στην contact list του κινητού σου με το κλασικό encoding “Christianna paros/ Nansy paros / Triaxoniki ksanthia beach bar paros”. Όσο όμως κι αν αλλάξουν οι καιροί, όσο κι αν βρεθούν νέα αποθηκευτικά μέσα και νέοι δίαυλοι επικοινωνίας (“θα σε κάνω add στο facebook”) μερικές αξίες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Μια από αυτές είναι να ξέρεις πώς να διαχειριστείς του αριθμούς που μάζεψες στα νησιά.
Κατ’ αρχήν, συγχαρητήρια. Για να μάζεψες τηλέφωνα (ή, έστω, ένα τηλέφωνο – εδώ στο ONEMAN, άλλωστε, είμαστε πάντα υπέρμαχοι της ποιότητας αντί της ποσότητας), σημαίνει πως κάτι έκανες καλά. Και μάλιστα καλύτερα απ’ ότι οι “παλιοί”. Γιατί στην εποχή του facebook, του twitter και του instagram, το να πάρεις το τηλέφωνο μιας κοπέλας είναι δυσκολότερο από ποτέ: αν δεν θέλει να στο δώσει, με ένα “θα βρεθούμε στο facebook μωρέ” σε έχει ξεπετάξει χωρίς να το καταλάβεις. Οπότε, το να κρατάς στα χέρια σου τα 10 ψηφία της (τα πραγματικά ψηφία της, όχι του υδραυλικού της), έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία απ’ ότι σε άλλες εποχές. Και είναι ένας καλός πρώτος οιωνός πως σύντομα θα κρατήσεις και άλλα δικά της πράγματα στα χέρια σου.
Σε ποια όμως ανήκει το τηλέφωνο αυτό;
…σε κάποια που γνώρισες πολύ, πολύ μεθυσμένος
Λίγο τα υποβρύχια, λίγο τα καθαρά ποτά από καθαρό μαζούτ στα νησιά, δεν μπορείς να ανασύρεις καμία ανάμνηση του πως γνωριστήκατε, τι λέγατε ή του πως μοιάζει (αν υπήρχε κάποιος νηφάλιος στην παρέα σου μπορείς πάντα να του ζητήσεις να στη ζωγραφίσει). Όλα αυτά όμως δεν έχουν τόσο σημασία. Σημασία έχει να θυμηθείς αν την γουστάρεις. Αν θυμάσαι πως απλά έκανες χαβαλέ μιλώντας της ή μια απέλπιδα προσπάθεια να γυρίσεις στο room to let με παρέα, καλύτερα σβήσε τον αριθμό της. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις κάτι που ξεκίνησε με τόσο στραβές προϋποθέσεις και προφανώς και εκείνη δεν περιμένει να χρησιμοποιήσεις τον αριθμό της. Άσε που, κατά πάσα πιθανότητα, το κορίτσι δεν βλέπεται, διότι αν ήταν έστω και λίγο του γούστου σου, η μεθυσμένη σου ανάμνηση θα ισοδυναμούσε με “η γυναίκα της ζωής μου”. Αν αυτή είναι η περίπτωση, τότε α) χαμήλωσε τις προσδοκίες σου (μπορεί να εξακολουθεί να μην βλέπεται) και β) στείλε ένα αναγνωριστικό μήνυμα. Κάτι ανάλαφρο, όπως η γνωριμία σας. Κάτι του στιλ “δεν θυμάμαι πολλά από το Σάββατο, θυμάμαι, όμως, εσένα”. Και κάπως έτσι της είπες το πρώτο ψέμα.
…σε κάποια που δεν σου άρεσε και τόσο
Συμβαίνει και αυτό, μπορεί να καταλήξεις με ένα τηλέφωνο που δεν το ήθελες και τόσο. Μπορεί να σου προσφέρθηκε οικειοθελώς, μπορεί να το ζήτησες για να περάσει η ώρα, για να κάνεις support στον κολλητό που την έπεφτε στην φίλη της ή έτσι, απλά, για να κρατιέσαι σε φόρμα. Το ξέρουμε και οι δύο πως η λύση εδώ είναι απλά να μην επικοινωνήσεις μαζί της. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μαζεύεις στοκ από γυναίκες-καβάτζες που δεν σε ενδιαφέρουν αρκετά και επιπλέον το κάρμα είναι ύπουλο πράγμα: με μαθηματική ακρίβεια θα σου επιστρέψει κάποτε το ψεύτικο ενδιαφέρον πίσω. Κάνε λοιπόν τη χάρη και σε σένα και σε εκείνη και μην την ενοχλήσεις. Το πολύ - πολύ βρες την στο facebook. Μπορεί να σου δώσει ζωούλες στο Candy Crush.
…σε κάποια που σε ενδιαφέρει να την δεις άλλη μια φορά
Είτε είναι μια τυχαία γνωριμία που έκανες έξω από τα rent-a-bike, είτε κάποια που πέρασες μια ώρα να της μιλάς στο bar, είτε ακόμη και κάποια που έκανες one night stand, αυτή είναι ίσως η καλύτερη περίπτωση απ’ όλες. Διότι με αυτό το συγκρατημένο από πλευράς σου ενδιαφέρον είσαι απαλλαγμένος από την πρεμούρα του να ανταποκριθεί και χαλαρός να κάνεις την κίνησή σου. Και σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να στείλεις μήνυμα. Αυτό το παρεξηγημένο μέσο, το SMS, δεν είναι φτηνό υποκατάστατο του τηλεφώνου, όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Σε καταστάσεις όπως αυτή, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που δημιουργεί μυστήριο, κινεί την περιέργεια, προσφέρει τείχος ασφαλείας και αποστασιοποίησης και στους δύο, αναθερμαίνει την κατάσταση έπειτα από σιωπή ημερών, ξεκινάει διάλογο, σου κερδίζει χρόνο για να βεβαιωθείς αν όντως θέλεις να την ξαναδείς. Δεν χρειάζεται να στείλεις κάτι πάρα πολύ έξυπνο ή πάρα πολύ αστείο για να είναι αποτελεσματικό. Ακόμη και κάτι δωρικό (“γεια σου”) ή κάτι με ερωτηματικό στο τέλος, π.χ. “τελείωσαν οι διακοπές σου ή είσαι ακόμα στο νησί;” θα κάνει τη δουλειά. Αρκεί να μην ξεχάσεις να το υπογράψεις. Δεν θέλεις να πάρεις πίσω την απάντηση “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;;;;”.
…σε εκείνη που καίγεσαι να ξαναδείς
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως όντως γνώρισες την πιθανή γυναίκα της ζωής σου και είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να ξαναβρεθείτε. Ψυχραιμία. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να ακούσεις τους φίλους που σου λένε να αφήσεις να περάσουν 3 μέρες ή να της κάνεις friend request για να φανείς cool τύπος. Όλα αυτά είναι βλακείες. Οι τρεις μέρες θα ρίξουν πάγο σε μια γνωριμία που είναι ακόμα ζεστή, ενώ το facebook είναι υποδεέστερο από το τηλέφωνό της, το οποίο στο έδωσε – duh- για να το χρησιμοποιήσεις. Αν είστε και οι δύο ακόμη στο νησί, πάρ’ τη τηλέφωνο. Απλά, ευγενικά, με χαμόγελο (ακούγεται το χαμόγελο όταν μιλάς, να ξέρεις) ρώτησέ τη αν θα ήθελε να ξαναβρεθείτε. Τηλεφώνησέ της σήμερα, όχι αύριο. Όσο αφήνεις να περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να κάνεις τον διάλογο “ο Χρήστος είμαι. Όχι, ο Χρήστος. Από αντίπροχθες; Με τη ριγέ μπλούζα;”.
Αν ο ένας από τους δύο έχει φύγει και δεν μπορείτε να ξαναβρεθείτε άμεσα, προτίμησε το μήνυμα. Άνοιξε διάλογο ώστε να συντηρήσεις την επαφή σε χαμηλή φωτιά, μέχρι οι συνθήκες να επιτρέπουν να ξαναβρεθείτε. Όταν με το καλό γίνει αυτό, κόψε τα μηνύματα και επιδίωξε να βγείτε. Από ένα σημείο και μετά, τα πολλά SMS δημιουργούν την εντύπωση πως είσαι ανασφαλής και φοβάσαι να την πάρεις τηλέφωνο ή πως είσαι χομπίστας μηνυματίας που το κάνει αυτό με καμιά δεκαριά άλλες. Για να σου μιλάει με μηνύματα τόσο καιρό, μάλλον θέλει και να βρεθείτε. Πως θα το μάθεις;
“Παγωτό στο κέντρο ή μπύρα στην παραλιακή;”