Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 17:10

Νέα έρευνα: Λιγότερη τηλεόραση και καλό πρωινό τα μυστικά για υγιή καρδιά

Γράφτηκε από τον

Οι άνθρωποι που περνάνε λιγότερη ώρα μπροστά από την τηλεόραση και τρώνε τακτικά ένα καλό πρωινό, έχουν πιο υγιείς αρτηρίες με σημαντικά λιγότερη αθηρωματική πλάκα και σκλήρυνση, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Σωτήρη Τσαλαμάνδρη της Πρώτης Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσιγκτον, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2.000 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 99 ετών (μέση ηλικία 63 ετών) που ζούσαν στην Κορινθία.

Με βάση λεπτομερή ερωτηματολόγια, εκτιμήθηκαν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων και οι διατροφικές συνήθειες τους, ενώ παράλληλα έγιναν δύο μη επεμβατικές εξετάσεις για να αξιολογηθεί η κατάσταση των αρτηριών τους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι παρακολουθούσαν τις περισσότερες ώρες τηλεόραση μέσα στην εβδομάδα (πάνω από 21 ώρες), είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να έχουν δυνητικά επικίνδυνη αθηρωματική πλάκα μέσα στις αρτηρίες τους, σε σχέση με όσους έβλεπαν τη λιγότερη τηλεόραση (κάτω από επτά ώρες εβδομαδιαίως).

Η μελέτη ακόμη βρήκε ότι η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης σχετίζεται με αυξημένους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Όσοι έβλεπαν πάνω από 21 ώρες την εβδομάδα, είχαν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα για υπέρταση και 50% για διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν ξεπερνούσαν τις επτά ώρες.

«Τα ευρήματα παρέχουν ένα σαφές μήνυμα: να πατήστε το κουμπί "off" στην τηλεόραση και να σηκωθείτε από τον καναπέ. Ακόμη και δραστηριότητες με χαμηλή δαπάνη ενέργειας, όπως η παρέα με τους φίλους ή οι δουλειές του νοικοκυριού, μπορεί να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία σας, σε σχέση με το χρόνο που περνάτε καθισμένος βλέποντας τηλεόραση. Κάνοντας κάτι άλλο, όπως βαράκια, τέντωμα των χεριών ή ‘διάδρομο', ενόσω βλέπετε τηλεόραση, μπορεί να είναι μια υγιής εναλλακτική», ανέφερε ο Τσαλαμάνδρης.

Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας, έγινε συσχέτιση της υγείας των αρτηριών με τη διατροφή και οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσες θερμίδες περιείχε συνήθως το πρωινό τους. Οι 240 έτρωγαν πλούσιο πρωινό όπως γάλα, ψωμί, δημητριακά, τυρί και μέλι (που περιείχε πάνω από το 20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους), οι 900 έτρωγαν φτωχό σε θερμίδες πρωινό όπως καφέ, άπαχο γάλα και φρούτα (5% ως 20% των ημερήσιων θερμίδων τους), ενώ οι 680 δεν έτρωγαν καθόλου πρωινό.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν το πιο πλούσιο πρωινό, είχαν σημαντικά πιο υγιείς αρτηρίες σε σχέση με όσους έτρωγαν πρωινό με λιγότερες θερμίδες και ακόμη περισσότερο σε σχέση όσους δεν έτρωγαν καθόλου. Σκλήρυνση αρτηριών εμφάνιζαν το 15% όσων παρέλειπαν τελείως το πρωινό, το 9,5% όσων έτρωγαν λιτό πρωινό και το 8,7% όσων έτρωγαν πλούσιο πρωινό. Επίσης, αθηρωματική πλάκα βρέθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό (26%) στις αρτηρίες της καρωτίδας όσων παρέλειπαν το πρωινό, έναντι όσων έτρωγαν λιτό πρωινό (26%) και ιδίως εκείνων με το πλούσιο πρωινό (18%).

«Ένα πρωινό υψηλών θερμίδων θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής. Η κατανάλωση πρωινού που συμβάλλει πάνω από το 20% στη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, μπορεί να έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία από ό,τι η Μεσογειακή διατροφή, μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών ή κάποια άλλη διατροφή», δήλωσε ο Τσαλαμάνδρης.

Αν και ο λόγος για τη σχέση ανάμεσα στο πλούσιο πρωινό και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς δεν είναι σαφής, οι ερευνητές αναφέρουν δύο πιθανές εξηγήσεις: είτε οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη συνήθεια, τρώνε και ζουν γενικότερα πιο υγιεινά στη ζωή τους (π.χ. δεν καπνίζουν και δεν κάνουν καθιστική ζωή), σε σχέση με όσους δεν τρώνε πρωινό, είτε κάποια συστατικά στο πρωινό τους (π.χ. γαλακτοκομικά) ωφελούν την καρδιά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Image by AlexAntropov86 on Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 20:52

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή των ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI
    Έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή των ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI

    Διέρρευσαν ονόματα και στοιχεία του ελληνικού FBI. Έρευνα από το Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Έρευνα για να βρεθεί η «πηγή» της διαρροής των ονομάτων των αστυνομικών, οι οποίοι θα στελεχώσουν το ελληνικό FBI, ξεκινά η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

    Οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας θα αναζητήσουν ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν υπηρεσιακό έγγραφο ή πληροφορίες στην ιστοσελίδα που δημοσίευσε το οργανόγραμμα με τα ονόματα αστυνομικών της νέας «υπερ-υπηρεσίας» που δημιουργήθηκε για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν ειδικές προανακριτικές πράξεις και να ληφθούν καταθέσεις. Αστυνομικές πηγές -εκτός Εσωτερικών Υποθέσεων- αναφέρουν ότι μία από τις εκτιμήσεις είναι ότι κάποιος «δυσαρεστημένος» αστυνομικός μπορεί να έκανε τη διαρροή, γιατί θεώρησε ότι «αδικήθηκε» που έμεινε εκτός του ελληνικού FBI.

    Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «κατέβηκε» μετά το «θόρυβο» που προκάλεσε ωστόσο ήταν ήδη... αργά.

    Τα ονόματα των αστυνομικών που θα κληθούν υπό άκρα μυστικότητα να φέρουν σε πέρας κρίσιμες έρευνες διέρρευσαν και μάλιστα με λεπτομέρειες που αφορούν ακόμα και στον Αριθμό Μητρώου τους! Η μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε διότι τίθεται θέμα ασφάλειας των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για «απαράδεκτη διαρροή προσωπικών στοιχείων αστυνομικών».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Ως Ένωση αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, καταγγέλλουμε τη δημοσίευση-διαρροή προσωπικών στοιχείων εκατοντάδων συναδέλφων μας από συγκεκριμένο ιστότοπο.

    Δεν μας ενδιαφέρει επ’ ουδενί αν πρόκειται για λάθος ή αν κάποιοι θεώρησαν τη δημοσίευση ως «αποκλειστικές πληροφορίες», το μόνο που μας αφορά είναι η κατάληξη, αφού τα ακριβή στοιχεία αστυνομικών μιας νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας η οποία στο μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος, έγιναν προσβάσιμα στους πάντες...

    Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. από την πλευρά μας, από κοινού με το νομικό μας τμήμα, επεξεργαζόμαστε ήδη την προσφυγή στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε τα μέλη μας.

    Κλείνοντας, αρνητική και αλγεινή εντύπωση μας έχει προκαλέσει η εκκωφαντική, έως αυτή τη στιγμή, σιωπή της Ηγεσίας για το όλο περιστατικό!!!».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Είναι κακό για την υγεία μας το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση; - Η επιστήμη απαντά
    Είναι κακό για την υγεία μας το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση; - Η επιστήμη απαντά

    Εντάξει, για τα σουβλάκια, τις πίτσες και τα τσιπς μπροστά στην τηλεόραση, ξέρουμε ότι καλό είναι να αποφεύγονται. Αλλά αν επιλέγαμε ένα υγιεινό γεύμα, π.χ. με λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης δεν θα υπήρχε πρόβλημα, σωστά; Κι όμως, μελέτες δείχνουν ότι η συνήθεια να τρώμε ενώ βλέπουμε τηλεόραση δεν είναι καλή για εμάς, ανεξάρτητα από το τι τρώμε. Ας δούμε το γιατί.

    Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το ευρύτερο περιβάλλον μας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφή μας και υπάρχει πληθώρα ερευνών που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παρακολούθησης τηλεόρασης και του υψηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιπέδων άσκησης που συνεπάγεται μια τέτοια καθιστική συμπεριφορά.

    Αλλά η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί επίσης να επηρεάζει το πόσο τρώμε. Μία βασική θεωρία πίσω από το γιατί μπορεί να τρώμε περισσότερο ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε τηλεόραση, έχει να κάνει με την απόσπαση της προσοχής, λέει στο BBC News η Monique Alblas, επίκουρη καθηγήτρια της επιστήμης της επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

    Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν μας έχει απορροφήσει μια καθηλωτική πλοκή επί της οθόνης, έχουμε λιγότερη προσοχή στραμμένη στο φαγητό, οπότε δεν αντιλαμβανόμαστε τα σήματα του σώματός μας όταν μας λέει ότι έχουμε χορτάσει, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι δεν θυμόμαστε τι έχουμε φάει όταν καταναλώνουμε φαγητό μπροστά στην τηλεόραση και δυσκολευόμαστε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την ποσότητα που έχουμε φάει, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι τρώμε περισσότερο και μετά την παρακολούθηση τηλεόρασης.

    Γιατί τρώμε περισσότερο

    Η Alblas διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο τρώγοντας όταν βλέπουν ταυτόχρονα τηλεόραση. Χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών, για τα οποία ζητήθηκε από τους ανθρώπους να κρατούν ημερολόγιο με όλα όσα έκαναν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού και της παρακολούθησης τηλεόρασης, ακόμη και του είδους των τηλεοπτικών προγραμμάτων που παρακολουθούσαν. Παράλληλα, ανέτρεξε σε εργαστηριακές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η απόσπαση της προσοχής οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφής.

    «Όλα τα στοιχεία από τις υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι η απόσπαση της προσοχής παίζει σημαντικό ρόλο όταν τρώμε μπροστά στην τηλεόραση», λέει.

    Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να τρώμε περισσότερο όταν βλέπουμε τηλεόραση είναι επειδή το φαγητό μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση όπως θα είχε αν δίναμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που τρώμε. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να μην παίρνουμε τόση ικανοποίηση από το φαγητό όταν είμαστε αφηρημένοι, λέει η Floor van Meer, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ασφάλεια των Τροφίμων Wageningen στην Ολλανδία.

    Ως νευροεπιστήμονας, η van Meer έχει διεξάγει πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου όταν τρώμε ενώ είμαστε αφηρημένοι. Σε μια από αυτές, στην οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν είτε έναν μικρό είτε έναν μεγάλο αριθμό ενώ έτρωγαν, εκείνοι που προσπάθησαν να απομνημονεύσουν μεγαλύτερους αριθμούς ανέφεραν ότι το φαγητό τους είχε λιγότερο γλυκιά γεύση.

    Η van Meer μπόρεσε επίσης να δει λιγότερη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με την αντίληψη της γεύσης.

    «Αν δεν γεύεστε το φαγητό με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να μην είστε τόσο ικανοποιημένοι και είναι πιο πιθανό να τσιμπήσετε νωρίτερα μετά», λέει.

    Σύμφωνα με μία θεωρία, οι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να επιτύχουν έναν «ηδονικό στόχο», λέει η van Meer. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε να πάρουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή δραστηριότητας, και αν δεν την πετύχουμε, την αναζητούμε αλλού. Αν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, μπορεί να φάμε περισσότερο για να το αντισταθμίσουμε.

    Το τι βλέπουμε επηρεάζει το τι τρώμε

    Η συναισθηματική μας κατάσταση παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στη διατροφική μας συμπεριφορά και υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να επιλέγουμε λιγότερο «ηδονικά» τρόφιμα από τις σοκολάτες, για παράδειγμα, ή το βουτυρωμένο ποπ κορν, αν παρακολουθούμε κάτι που μας κάνει χαρούμενους – σε αντίθεση με το τι συμβαίνει αν βλέπουμε κάτι που μας στεναχωρεί.

    Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν δύο επεισόδια της δημοφιλούς αμερικανικής κωμικής σειράς «Τα φιλαράκια» (Friends). Η μία ομάδα παρακολούθησε το ίδιο επεισόδιο δύο φορές και η άλλη ομάδα παρακολούθησε δύο διαφορετικά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου, και στις δύο ομάδες προσφέρθηκαν διαφορετικά σνακ.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που παρακολούθησαν το ίδιο επεισόδιο δύο φορές έφαγαν 211 θερμίδες επιπλέον σε σύγκριση με την ομάδα που παρακολούθησε δύο διαφορετικά επεισόδια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν λιγότερο αφηρημένοι, λέει ο Dick Stevenson, καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

    Με άλλα λόγια, αν αυτό που παρακολουθούμε είναι αρκετά ελκυστικό, μπορεί να ξεχάσουμε να φάμε το φαγητό που έχουμε μπροστά μας. Όταν όμως η τηλεόραση μας κάνει να νιώθουμε πλήξη, μπορεί να τρώμε περισσότερο.

    Σε μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν στην τηλεόραση ή μια βαρετή διάλεξη για την τέχνη ή μια συναρπαστική τηλεοπτική σειρά ή τίποτα απολύτως, και τους προσφέρθηκαν σνακ χαμηλής θερμιδικής αξίας (σταφύλια) και υψηλής (σοκολάτα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαρετή διάλεξη για την τέχνη ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να τρώνε συνολικά περισσότερο, ενώ η ελκυστική τηλεοπτική σειρά λιγότερο, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν παρακολουθούσε καθόλου τηλεόραση. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο βαριόνταν, τόσο περισσότερο έτρωγαν. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η κύρια αλλαγή στην κατανάλωση αφορούσε τον αριθμό των σταφυλιών που έφαγαν, ενώ η ποσότητα της σοκολάτας παρέμεινε σε γενικές γραμμές η ίδια.

    Το πόσο επηρεάζει η τηλεόραση την πρόσληψη τροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του είδους του περιεχομένου που παρακολουθούμε, λέει ο Stevenson. Μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας, αλλά και να μας επηρεάσει με ασυνείδητους τρόπους – όπως για παράδειγμα, αν ένας χαρακτήρας τρώει στην οθόνη, μπορεί να νιώσουμε κι εμείς την ανάγκη να φάμε μαζί του. Ο ρυθμός του προγράμματος μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά· σύμφωνα με μια μελέτη, οι ταινίες δράσης μπορούν να μας ωθήσουν να φάμε περισσότερο από ό,τι η παρακολούθηση ενός τοκ σόου.

    Και φυσικά, ρόλο παίζει και το φαγητό που έχουμε στη διάθεσή μας και το πόσο εύγευστο είναι, καθώς με το πόσο παρορμητικοί είμαστε με το φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε το γεύμα σας να είναι πιο υγιεινό, καλύτερα να μην πιάσετε στα χέρια σας το τηλεκοντρόλ…

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών
    Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών

    Δόθηκε η άδεια σε ερευνητική ομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μετά τα πολλαπλά, για πρώτη φορά, κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ηλεία, ο νομός μπαίνει σε πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, έρευνας και επιτήρησης, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει ήδη την άδεια σε ερευνητική-επιστημονική ομάδα για εκτεταμένη δράση τα επόμενα τρία χρόνια.

    Το πράσινο φως έδωσε το ΥΠΕΝ για την μελέτη της κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου σε άγρια πτηνά, πλην των οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τον ∆ρ. Σπυρίδωνα Μουρελάτο– Βιολόγο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρα. Xρυσόστομο Ι. Δόβα, Καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας), ενώ η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Βασίλειο Ανταλή (Βιολόγος, Σάντρα Gewehr (Βιολόγος), Αντώνη Πολίτη (Κτηνίατρος), Νικόλαο Γκαρλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής) και Έλενα Κορδαλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής).

    Το τωρινό ερευνητικό πρόγραμμα που ήδη εκτελείται ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και από τον Ιανουάριο του 2025 έως και τον Νοέμβριο του 2027 ξεκινά μια νέα, πιο εντατικοποιημένη ερευνητική δράση, καθώς ήδη η Ηλεία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας πιο έντονο το ενδιαφέρον των ερευνητών για την παρακολούθηση του φαινομένου.

    Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr, o διευθυντής Ν. Ελλάδας της « Οικοανάπτυξη» και υπεύθυνος του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για τη Δυτική Ελλάδα Νίκος Πέρρος, εξηγεί ότι η φετινή ιδιομορφία του καιρού συνέβαλλε στην έντονη εμφάνιση του ιού στην περιοχή της Ηλείας. «Είναι πολυπαραγοντικό θέμα, το πού θα «χτυπήσει» ο ιός. Είχαμε μια ιδιομορφία λόγω του καιρού. Φέτος, λόγω της ιδιομορφίας του καιρού, μετατοπίστηκε λίγο νοτιότερα. Στην Δυτική Ελλάδα κάθε χρόνο είχαμε 1-2 κρούσματα, φέτος για πρώτη φορά είχαμε 11 επιβεβαιωμένα, κάτι που από τα δείγματα που είχαμε το περιμέναμε. Ήταν μια χρονιά που είχαμε λιγότερα κουνούπια λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτή την εποχή είναι σε ύφεση. Το παρακολουθούμε, κάνουμε αναλύσεις κάθε βδομάδα και σε κουνούπια που συλλαμβάνουμε σε ένα ευρύτατο δίκτυο σύλληψης κουνουπιών που διαθέτουμε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να δούμε την κυκλοφορία του ιού, καθώς και σε οικόσιτα πουλερικά και σε άγρια πτηνά».

    Γιατί σε άγρια πτηνά

    Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα άγρια πτηνά είναι η δεξαμενή του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπως εξηγεί ο κ. Πέρρος. Αυτό το είδος είναι που νοσεί και διατηρεί τον ιό ακόμη και τον χειμώνα. «Για το λόγο αυτό έχουμε διαφοροποιήσεις των περιοχών που εμφανίζεται πιο έντονα ο ιός, γιατί λόγω καιρού έχουμε άλλες μεταναστευτικές ροές των πτηνών, με άλλες διαδρομές που επιλέγουν ενδεχομένως… Τα άγρια πτηνά φέρνουν τον ιό στην περιοχή και τα κουνούπια τον μεταφέρουν στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν τον μεταδίδει, είναι ο τελικός ξενιστής».

    Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής: Σπιτοσπουργίτης , Δεντροσπουργίτης, Χωραφοσπουργίτης, Καρακάξα, Κελαηδότσιχλα, Κουρούνα , Ψαρόνι , Κίσσα και Αγριοπερίστερο.

    Τα άγρια πτηνά θα συλλαμβάνονται με τη χρήση ειδικών κλωβών και διχτυών σύλληψης σε περιοχές με ιστορικό εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου και σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Για κάθε ένα άγριο πτηνό που θα συμμετέχει στη δειγματοληψία, θα συμπληρώνεται Αρχείο Δεδομένων στο οποίο ενδεικτικά θα αναφέρονται η εκτιμώμενη ηλικία, το φύλο, το είδος, η περιοχή σύλληψης κ.ά. για μεταγενέστερη επεξεργασία των δεδομένων. Μετά τη σύλληψη των αγρίων πτηνών, θα λαμβάνονται κατάλληλες ποσότητες βιολογικού υλικού και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα δείγματα θα αποθηκεύονται σε ψύξη μέχρι την αποστολή τους στο διαγνωστικό εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα συνίστανται σε ορολογικό και μοριακό έλεγχο των αγρίων πτηνών για την ανίχνευση αντισωμάτων και γενετικού υλικού του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αντίστοιχα.

    Φωτογραφία αρχείου: freepik/jcomp

  • Έρευνα για τον θάνατο 95χρονης στο Νοσοκομείο Αγρινίου
    Έρευνα για τον θάνατο 95χρονης στο Νοσοκομείο Αγρινίου

    Η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας αναμένεται να δώσει απαντήσεις στις συνθήκες θανάτου μιας υπερήλικης γυναίκας στην Αιτωλοακαρνανία.

    Η 95χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου την 1η Σεπτεμβρίου, από συγγενικό της πρόσωπο και δύο μέρες μετά απεβίωσε. Οι γιατροί όμως είχαν διαπιστώσει, ότι η γυναίκα είχε μώλωπες στο πρόσωπο και κακώσεις, με αποτέλεσμα να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

    Στη συνέχεια δόθηκε εντολή για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη ξεκινήσει προανάκριση για την υπόθεση και κάλεσαν συγγενικό της πρόσωπο για δώσει κατάθεση.

    Πηγή: Ertnews.gr

  • Ελλάδα: Δεύτερη στη λίστα με τους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως – Ποια χώρα είναι πρώτη;
    Ελλάδα: Δεύτερη στη λίστα με τους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως – Ποια χώρα είναι πρώτη;

    Σε έρευνα της εταιρείας Remitly, η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 33.71 στα 40.

    Για τους περισσότερους από εμάς, που ζούμε σε αυτή τη χώρα και έχουμε τσακωθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας σε μποτιλιάρισμα και ουρά, δύσκολα θα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τους πιο φιλικούς ανθρώπους του κόσμου. Ωστόσο η επιστήμη μίλησε και οι έρευνες δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ίσως είχαμε στο μυαλό μας.

    Τουλάχιστον η έρευνα της Remitly. Η εταιρεία, αποφάσισε να ανακαλύψει τις πιο φιλικές και φιλόξενες χώρες του πλανήτη. Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε το πρόγραμμα Prolific, επέλεξε 3.000 συμμετέχοντας από 27 χώρες και τους βαθμολόγησε, έχοντας ως βάση ερωτήσεις που βασίζονταν στα 5 μεγάλα τεστ προσωπικότητας. Η κάθε απάντηση είχε σκορ από το 1 έως το 30 και όσο μεγαλύτερη βαθμολογία έπαιρναν οι συμμετέχοντες τόσο πιο φιλικοί θεωρούνταν.

    Η πρώτη 5αδα

    Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, η Ελλάδα κατέλαβε την δεύτερη θέση με βαθμολογία 33.71 στα 40. Την πρωτιά κατέλαβε η Νότια Αφρική, με βαθμολογία 34.63 στα 40. «Οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική είναι ζεστοί, φιλόξενοι, κοινωνικοί, βοηθώντας τους τουρίστες και κάνοντάς τους να αισθάνονται άνετα» έγραφε η αναφορά της Remitly.

    Την τρίτη θέση κατέλαβε η Κροατία με βαθμολογία «φιλικότητας» 3.5, ενώ την πρώτη 5αδα ολοκλήρωσαν το Μεξικό και η Σουηδία.

    «Η φιλικότητα και η φιλοξενία είναι ένα πολύ κρίσιμο χαρακτηριστικό στη ζωή, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μετακομίζουν ή ταξιδεύουν σε μια νέα χώρα όπου μπορεί να αισθάνονται νευρικοί και μόνοι» τόνιζε η αναφορά της Remitly.

    Πηγή: in.gr

  • Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό

    Ο Αυτισμός ή η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ορίζεται ως μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Ο αυτισμός επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές, γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενός ατόμου. Τα παιδιά που εμπίπτουν στη ΔΑΦ διαφέρουν τόσο στον βαθμό της διαταραχής τους, όσο και στα συγκεκριμένα συμπεριφορικά τους συμπτώματα.

    Μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο μια αναπάντεχη παράμετρο που μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη του αυτισμού: η χημική ουσία διφαινόλη Α (BPA), η οποία βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα.

    Η σύνδεση με την BPA

    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό, αποκαλύπτοντας ότι η υψηλή παρουσία αυτής της χημικής ουσίας στα ούρα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα αγόρια. Η BPA χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή πλαστικών και άλλων προϊόντων, όπως πιπίλες, και «χαρίζει» στο πλαστικό ακαμψία και αντοχή στον χρόνο.

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 600 βρέφη και διαπίστωσε ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλά επίπεδα BPA στα ούρα τους είχαν περισσότερες από τρεις φορές αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα αυτισμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Επιπλέον, αυτά τα αγόρια είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 11 ετών, σε σύγκριση με αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα BPA.

    Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την επιδημιολόγο και γιατρό δημόσιας υγείας Δρ. Άννα-Λουίζ Πονσονμπί από την Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το πρόγραμμα Barwon Infant Study (BIS), που παρακολουθεί υγειονομικές μετρήσεις πάνω από 1.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Η επίδραση της BPA στον εγκέφαλο

    Η BPA επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκέφαλου των αγοριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω της αναστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται αρωματάση. Το ένζυμο αυτό είναι βασικό για τη μετατροπή ανδρικών ορμονών σε οιστρογόνα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την επικοινωνία των νευρώνων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Δρ. Πονσονμπί, «η BPA μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του ανδρικού εγκεφάλου με αναστολή της αρωματάσης, επιδεινώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτισμό».

    Νέες θεραπείες υπό εξέταση

    Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης είναι η δοκιμή μιας λιπαρής ουσίας, της 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκής (10HDA), η οποία φαίνεται να βοηθά στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιδράσεων της BPA. Ο Δρ. Γουάχ Τσιν Μπουν, βιοχημικός και συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι η 10HDA, που βρίσκεται φυσικά στη βασίλισσα μέλισσα, δείχνει προοπτική στη βελτίωση της κοινωνικότητας και της λειτουργίας του εγκεφάλου των ποντικών που είχαν εκτεθεί σε BPA. «Η 10HDA δείχνει πρώιμα σημάδια δυνητικής ικανότητας για ενεργοποίηση αντίθετων βιολογικών οδών», δήλωσε ο Δρ. Μπουν.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, προσφέρει νέες ενδείξεις για την κατανόηση του αυτισμού και τη σημασία των χημικών ουσιών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας για τον αυτισμό. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν η 10HDA μπορεί να έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους.

    Πηγή: alfavita.gr

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών: Σχετικά καθαρή η ατμόσφαιρα του Πύργου - Μειωμένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων
    Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών: Σχετικά καθαρή η ατμόσφαιρα του Πύργου - Μειωμένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων

    Παρουσιάζονται προβλήματα μόνο κατά την καύση ξύλων, αγροτικών αποβλήτων και δασικών πυρκαγιών

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Η έλλειψη βιομηχανικών μονάδων σε συνδυασμό με τη χρήση αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας μειωμένης εκπομπής ρύπων, καθιστούν τον Πύργο μια , σχετικά, καθαρή ατμοσφαιρικά πόλη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα-πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων, σύμφωνα με ερευνητική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Pandis Spyros1Το ερευνητικό πρόγραμμα εκπονείται τα τελευταία χρόνια με την τοποθέτηση Δικτύου Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων με Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους, το οποίο μετρά και παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μέχρι στιγμής αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου (από το 2019), ενώ πριν λίγες εβδομάδες τοποθετήθηκε και στο Λύκειο Πελοπίου. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής του Τομέα Μηχανικής Διεργασιών & Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Σπύρος Πανδής και η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

    Ο κ. Πανδής μίλησε στο ilialive.gr για τα αποτελέσματα της έρευνας στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή, εξηγεί γιατί η Ηλειακή πρωτεύουσα είναι μια πόλη ατμοσφαιρικά, σχετικά υγιής, και συγχρόνως επισημαίνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες περιόδους για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο άμεσο μέλλον για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

    Ο ρόλος των μικροσωματιδίων στην υγεία

    Οι αισθητήρες επιτρέπουν τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων που θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και όπως επισημαίνει ο κ. Πανδής, «Οι αισθητήρες μετρούν τα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Όλοι ξέρουμε για τα μεγάλα σωματίδια της σκόνης. Τα μικρότερα όμως τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία μας, μπαίνουν βαθιά στα πνευμόνια μας και εκεί προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από την σκόνη.

    Αυτά μετρούν οι συγκεκριμένοι αισθητήρες. Η σημασία των σωματιδίων για την υγεία είναι πολύ σημαντική. Ο ΠΟΥ υπολογίζει στους 5 εκ. πρόωρους θανάτους το χρόνο στον κόσμο εξ’ αιτίας της έκθεσης σ’ αυτά τα σωματίδια.

    Η Ε.Ε. υπολογίζει για την Ευρώπη περίπου 200.000 θανάτους το χρόνο, και για την Ελλάδα οι αντίστοιχοι υπολογισμοί είναι 5-10 χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο. Το τεράστιο νούμερο σε επίπεδο πλανήτη έχει να κάνει με Ασία και Αφρική αλλά και στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα νούμερα είναι μεγάλα.

    Στις μεγάλες πόλεις για την ύπαρξη αυτών των μικροσωματιδίων ευθύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων και η βαριά βιομηχανία».

    Τι συμβαίνει στον Πύργο

    « Οι τιμές που πήραμε, από τις μετρήσεις στον Πύργο, κατατάσσουν την πόλη στο «περίπου καθαρή». Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν είναι σε καλή κατάσταση, συγκριτικά και με τα δεδομένα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σε σχέση με το υπόβαθρο της χώρας, αλλά σημειώνει μετρήσεις πιο υψηλές από τα όρια, όχι όμως ανησυχητικές. Ο ΠΟΥ θέλει η συγκέντρωση των σωματιδίων να είναι κάτω από 5 mg ανά κυβικό μέτρο. Η συγκέντρωση του Πύργου είναι γύρω στα 8 mg ανά κυβικό και φυσικά καμία πόλη στην Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο του ΠΟΥ.

    Οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει από την δεκαετία του 90 με τη χρήση νέων αυτοκινήτων. Δυστυχώς όμως τότε στον Πύργο δεν είχαμε αισθητήρες, παρά μόνο από το 2001 στην Πάτρα. Αν κρίνουμε αναλογικά τα ποσοστά των δύο γειτονικών πόλεων, μπορούμε να πούμε ότι η περιεκτικότητα των σωματιδίων έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50%, τα τελευταία 20 χρόνια. Εντούτοις όμως παρουσιάζονται παροδικά προβλήματα και σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου» επισημαίνει ο κ. Πανδής

    Πότε παρουσιάζονται τα προβλήματα με συσσώρευση μικροσωματιδίων

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα, τρεις είναι οι περιπτώσεις που μπορούν να θεωρηθούν πιο ανησυχητικές για την υγεία των πολιτών, όπως τις παρουσιάζει ο κ. Πανδής:

    1-Το πρώτο πρόβλημα εμφανίζεται το χειμώνα στον Πύργο - όπως και σε όλη την Ελλάδα πλην της Κρήτης - και έχει να κάνει με την καύση των ξύλων στα τζάκια. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται συγκεκριμένες νύχτες του χειμώνα, που κάνει κρύο, δεν φυσάει και τα μικροσωματίδια παγιδεύονται πάνω από την ατμόσφαιρα της πόλης. Για περίπου 10-20 ημέρες το χρόνο, από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

    2-Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην καύση των αγροτικών αποβλήτων-κλαδεμάτων. Και παρ’ ότι αυτό συμβαίνει πέριξ του Πύργου, αντίστοιχος καπνός φτάνει πάνω από την πόλη και δημιουργεί προβλήματα, που δεν είναι τόσο έντονα όσο με την καύση τζακιών.

    3-Τέλος, μεγάλη συσσώρευση σωματιδίων παρατηρείται λόγω των δασικών πυρκαγιών.

    «Αυτό που συστήνουμε, είναι τις συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου οι πολίτες να είναι προσεκτικοί, ειδικά τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Φυσικά θα πρέπει να υπάρξει μια σωστή διαχείριση σχετικά με την καύση των ξύλων τη χειμερινή περίοδο αλλά και των αγροτικών αποβλήτων» καταλήγει ο κ. Πανδής.

  • Τι χάνουν όσοι τρώνε αφηρημένοι μπροστά στην τηλεόραση
    Τι χάνουν όσοι τρώνε αφηρημένοι μπροστά στην τηλεόραση

    Η ενσυνείδητη διατροφή αποτελεί πια μονόδρομο, όχι μόνο για να μην αυξηθεί το βάρος, αλλά και για να μην χάσουμε την ίδια τη χαρά της ζωής

    Μια είναι η απόλαυση που μας έχει μείνει ως κατάλοιπο από τις μέρες των lockdowns και της πανδημίας: να απολαμβάνουμε junk food μπροστά από την τηλεόραση, παρακολουθώντας -ίσως και αδιάφορα- μια σειρά ή ταινία. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, πόσο πολύ μπορεί να μεταβάλει την αίσθηση της ικανοποίησης, εκτός από το βάρος, αυτή η συνήθεια;

    Σύμφωνα με ερευνητές της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, όταν τρώμε αφηρημένοι είναι αρκετά πιο εύκολο να καταλήξουμε στο να φάμε τελικά περισσότερο, εκτός των άλλων. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε πώς η διάσπαση της προσοχής επηρεάζει την «ηδονική κατανάλωση», η οποία περιγράφει την αγορά και τη χρήση προϊόντων και τη συμμετοχή σε εμπειρίες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και όχι επειδή τα χρειάζεστε πραγματικά.

    «Η απόλαυση από μία ή περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες που προσφέρουν πλασματική ευχαρίστηση αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο. Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά καταναλώνουν περισσότερα ηδονικά αγαθά από όσα θέλουν ή από όσα τους κάνουν καλό», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Stephen Lee Murphy, PhD, του Πανεπιστημίου του Ghent.

    Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 122 συμμετέχοντες -κυρίως νεαρές γυναίκες ηλικίας 18 έως 24 ετών- οι οποίες ανέφεραν πόσο πολύ περίμεναν να απολαύσουν το γεύμα τους πριν να το καταναλώσουν. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να καταναλώσουν το μεσημεριανό τους γεύμα σε μία από τις τρεις ακόλουθες συνθήκες: χωρίς απόσπαση της προσοχής, με μέτρια απόσπαση της προσοχής (παρακολούθηση βίντεο) και με υψηλή απόσπαση της προσοχής (παιχνίδι Tetris). Μετά το φαγητό, εκτός από την ποσότητα που κατανάλωσαν, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την πραγματική τους απόλαυση, την ικανοποίηση και την επιθυμία τους για περαιτέρω ευχαρίστηση. Δήλωσαν επίσης εάν κατανάλωσαν συμπληρωματικά κάποιο το σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα.

    Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έτρωγαν ενώ δεν ήταν συγκεντρωμένοι στο γεύμα τους ανέφεραν λιγότερη ικανοποίηση και απόλαυση από αυτό το γεγονός που συνδέθηκε με περισσότερα σνακ μετά το φαγητό και μεγαλύτερη επιθυμία για περαιτέρω ικανοποίηση. Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι αυτό το φαινόμενο, το οποίο ονομάζουν «ηδονική αντιστάθμιση», ισχύει και για άλλα πράγματα εκτός από το φαγητό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που παρακολουθούν μια ταινία ή παίζουν ένα παιχνίδι είναι πιο πιθανό να ελέγχουν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να έχουν ένα βίντεο στο YouTube για να αντισταθμίσουν την έλλειψη απόλαυσης από την αρχική δραστηριότητα.

    Επιπλέον, οι ερευνητές παρακολούθησαν 220 συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 71 ετών για μια εβδομάδα για να διερευνήσουν παράγοντες εκτός από το φαγητό. Οι συμμετέχοντες, κυρίως γυναίκες, συμπλήρωσαν επτά ερωτηματολόγια την ημέρα σχετικά με τα επίπεδα ηδονικής κατανάλωσης, διάσπασης της προσοχής και ικανοποίησης. Ακριβώς όπως έδειξε το πείραμα με το γεύμα, όταν οι άνθρωποι αποσπούνταν κατά τη διάρκεια του φαγητού, η απόλαυση και η ικανοποίησή τους μειώνονταν, ενώ η ανάγκη τους για περαιτέρω ικανοποίηση αυξανόταν.

    «Η υπερκατανάλωση συχνά προκύπτει λόγω έλλειψης αυτοελέγχου», λέει ο Δρ Murphy. «Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υπερκατανάλωση μπορεί επίσης συχνά να οφείλεται στην απλή ανθρώπινη επιθυμία να επιτευχθεί ένα ορισμένο επίπεδο απόλαυσης από μια δραστηριότητα. Όταν η διάσπαση της προσοχής μπαίνει στη μέση, είναι πιθανό να προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε καταναλώνοντας περισσότερο» καταλήγει.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ