Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 22:35

Έξυπνοι τρόποι για να κάνεις λιγότερα έξοδα τον Νοέμβρη

Γράφτηκε από
Ad Slot

Έτσι, θα έχεις περισσότερες οικονομίες για τις γιορτές.

Ο Νοέμβριος είναι ένας καλός μήνας για να περιορίσεις τα έξοδά σου γιατί έτσι θα έχεις περισσότερα να επενδύσεις στις γιορτινές ημέρες του Δεκεμβρίου. Μπορεί να σου φαντάζει αδύνατο να καταφέρεις μέσα στις τόσες υποχρεώσεις σου να κάνεις λιγότερα έξοδα αλλά αξίζει έστω να προσπαθήσεις. Παρακάτω θα βρεις έξυπνους τρόπους που θα σε βάλουν στο mood του No-Spend-November.

Μείνε μακριά από πειρασμούς

Μην περάσεις για αυτό το μήνα έξω από τα αγαπημένα σου μαγαζιά. Αυτο ισχύει και για τα ηλεκτρονικά καταστήματα που μπορείς να αγνοήσεις τα newsletter τους. Αν δεν μπεις στον πειρασμό να τσεκάρεις τι υπάρχει στην αγορά δεν θα βρεθείς να αγοράζεις κάτι που πιθανότατα να μην χρειάζεσαι. Υπολόγισε να αγοράσεις τα καλλυντικά που χρειάζεσαι τον επόμενο μήνα και να διαβάσεις τα βιβλία που ήδη έχεις μέχρι να ξαναμπείς σε κάποιο βιβλιοπωλείο.

Οργάνωσε τα μεγάλα event

Αν ξέρεις ότι αυτό το μήνα έχεις γιορτές ή γενέθλια που πρέπει να πας και κατά συνέπεια να πάρεις και δώρο. Ίσως μια καλή ιδέα είναι να φτιάξεις κάτι μόνη σου αν το πρόσωπο που θα πας είναι κοντινό σου. Έχεις και την επιλογή να μην πας αν είναι απλά ένας συνάδελφος από τη δουλειά που μετά βίας λέτε ένα γειά. Αν επιμένεις να πας, τουλάχιστον βάλε κάτι που ήδη έχεις και μην ψάξεις να αγοράσεις νέο outfit. Η συμβουλή παραμένει ίδια όσον αφορά το outfit ακόμα κι αν είσαι καλεσμένη σε γάμο.

Μην τρως έξω

Δεν χρειάζεται ανάλυση στο πόση αποταμίευση μπορείς να κάνεις τρώγοντας σπιτικό φαγητό. Είναι, μάλιστα, καλύτερο για να ελέγχεις το βάρος σου αλλά και την υγεία σου. Είναι όμως πολλες φορές δύσκολο με τους χρόνους σου να μαγειρέψεις. Σε αυτή την περίπτωση φρόντισε αυτό που τρως να μην είναι κάτι υπερβολικά ακριβό ή σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θες με αποτέλεσμα να πετάξεις φαγητό. Δεν χρειάζεται μετά το φαγητό σου να φας και γλυκό. Αν δεν θες να σκεφτείς την τσέπη σου, σκέψου τη σιλουέτα σου.

Περιόρισε τις “αμαρτίες” σου

Είναι τρομερά χαλαρωτικό ένα κρασάκι με τους συναδέλφους ή τους φίλους σου μετά τη δουλειά. Δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι 5 φορές μέσα ση βδομάδα σου. Χρειάζεται άλλωστε πού και πού να κάνουμε αποτοξίνωση για την υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και για τους πολλούς καφέδες μέσα στη μέρα σου. Είναι λεφτά που δεν καταλαβαίνεις πόσο εύκολα φεύγουν και σίγουρα αρκετά μεγάλη ποσότητα καφεΐνης στο αίμα σου που φεύγει αντιστρόφως ανάλογα.

Μην τερματίσεις την κοινωνικοποίηση

Αν ανήκεις στην κατηγορία που λατρεύεις να γυρνάς σπίτι για να δεις Άγριες Μέλισσες στην τηλεόραση, τότε είσαι από μόνη σου σε καλό δρόμο. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς σε όλα τα events που τρέχουν στην πόλη, αναθεώρησε. Το να μείνεις και λίγο σπίτι κάνοντας κάτι που απαιτεί ελάχιστη ενέργεια ίσως σε φορτίσει θετικά.

Μέτρα βήματα

Υπάρχει αυτή η φανταστική εφαρμογή στο κινητό που μετρά τις αποστάσεις που κάνεις. Δεν είναι ωραίο όταν βλέπεις να γράφει πόσα πολλά βήματα έχεις κάνει; Δεν είναι μόνο μια καλή γυμναστική αλλά κι ένας τρόπος εξοικονόμησης. Μην πάρεις το αυτοκίνητο ή τα μέσα για κοντινές αποστάσεις. Αν κινείσαι με τη συγκοινωνία μποτείς να προμηθευτείς μηνιαίες κάρτες ή εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών. Σε κάθε περίπτωση ξέχνα την τεμπελιά που οδηγεί στο να πάρεις ταξί γα να πας δυο τετράγωνα παρακάτω. Βάλε τα αθλητικά σου και περπάτα.

Πηγή: Marieclaire.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 20:59

Σχετικά Άρθρα

  • Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη
    Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

    Απόψε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για την ακρίβεια. Τι θα πει στην ομιλία του.

    Εστιασμένη στα θέματα της οικονομίας αναμένεται να είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, κλείνοντας την εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

    Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση της Οικονομίας, απαντώντας στο ερώτημα: «Υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη; Να καταγραφούν οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων αλλά και πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ».

    Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσιπρας αναμένεται στην ομιλία του να υπογραμμίσει πως «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης».

    «Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε» αναμένεται να επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και πως «ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως «οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου». Σε αυτό το πλαίσιο θα υποστηρίξει πως ένας «νέος εθνικός στόχος αντίστοιχος με

    • την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα
    • την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα
    • την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του '10

    -οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης.

    Και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει πως «αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους. Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει, παράλληλα, πως «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εμμονή με τα χρήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς
    Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εμμονή με τα χρήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς

    Μπορεί τα χρήματα να μη φέρνουν την ευτυχία, όμως γιατί θέλουμε συνεχώς περισσότερα;

    Ο σοφός λαός λέει πως «τα χρήματα δεν είναι το παν στη ζωή». Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η ανάγκη για οικονομική ασφάλεια μας κατατρώει. Από την αρχαιότητα, το χρήμα έχει γίνει εμμονή. Σήμερα, επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας και αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τη διαχείριση των οικονομικών μας.

    Σύμφωνα με την επιστήμη, τίποτα δεν διεγείρει τον εγκέφαλό μας περισσότερο από τα χρήματα. Με άλλα λόγια, το να βλέπεις τα χρήματα στον τραπεζικό σου λογαριασμό να αυξάνονται σε ενεργοποιεί, δημιουργώντας έναν μόνιμο κύκλο ευχαρίστησης και ανάγκης. Γιατί όμως αυτή η εμμονή με τα χρήματα; Τι μας ωθεί να θέλουμε όλο και περισσότερα;

    Για να κατανοήσουμν αυτήν την περίπλοκη σχέση, το περιοδικό GQ τς Γαλλίας συμβουλεύτηκε δύο ειδικούς, την ψυχολόγο Emmanuelle Dobbelaere και τον ψυχαναλυτή Christian Richomme, ειδικευμένοι στις διαταραχές άγχους και εθισμού. Ένα από τα πρώτα πράγματα που προέκυψε από τη συνομιλία τους με την Emmanuelle Dobbelaere είναι η ιδέα ότι η σχέση μας με τα χρήματα συχνά καθορίζεται από τις προσωπικές μας εμπειρίες, ειδικά εκείνες που χαρακτηρίζονται από έλλειψη . «Συχνά, συνδέεται με την ανασφάλεια ή με τραύματα που σχετίζονται με την έλλειψη χρημάτων», υποστήριξε η ψυχολόγος.

    Αυτή η ανάγκη για ασφάλεια γίνεται εμμονή όταν τα χρήματα γίνονται συνώνυμα με την προστασία από τους κινδύνους της ζωής. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε επισφαλείς συνθήκες, για παράδειγμα, αναπτύσσουν έναν μηχανισμό συσσώρευσης, συσσωρεύοντας αποταμιεύσεις πολύ πέρα από αυτό που είναι απαραίτητο από φόβο μήπως ξαναβρεθούν σε οικονομική αστάθεια . «Ξέρω κάποιον που είναι εκατομμυριούχος και συνεχίζει να μειώνει την κατανάλωση θέρμανσης», εξηγεί. Αυτό είναι το παράδοξο της εμμονής με το χρήμα: ακόμα και όταν έχεις αρκετά, ο φόβος να ξεμείνεις από αυτά παραμένει.

    Ο Christian Richomme εξηγεί ότι αυτή η αδιάκοπη αναζήτηση χρημάτων μπορεί γρήγορα να γίνει εθισμός. «Το χρήμα δρα στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με ένα φάρμακο, ενεργοποιώντας το κύκλωμα ανταμοιβής», παρατηρεί ο ψυχαναλυτής. Κάθε κέρδος, κάθε αύξηση, κάθε οικονομική ευκαιρία απελευθερώνει μια δόση ντοπαμίνης, τη διάσημη ορμόνη της ευχαρίστησης. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που εκδηλώνεται σε εθισμούς όπως στον τζόγο. «Αυτό οδηγεί σε ψυχολογική εξάρτηση», τονίζει.

    Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι τα χρήματα, σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι πλέον ένα απλό εργαλείο ή μέσο ανταλλαγής. Μετατρέπονται σε αναζήτηση προσωπικής επικύρωσης. Όσο περισσότερα κερδίζεις, τόσο περισσότερα θέλεις, λες και τα χρήματα μπορούν να λύσουν όλα σου τα προβλήματα. Τα χρήματα επίσης συχνά γίνονται υποκατάστατο της αυτοεκτίμησης.

    Η Emmanuelle Dobbelaere τονίζει ότι ορισμένα άτομα αξιολογούν την προσωπική τους αξία με βάση τα χρήματα που κερδίζουν. «Ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αξία τους με βάση τον τραπεζικό τους λογαριασμό», λέει. Αυτός ο μηχανισμός έχει συνήθως τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, όταν μαθαίνουμε να συνδέουμε την υλική επιτυχία με την προσωπική επιτυχία. Εκείνοι που δεν έχουν λάβει αρκετή στοργή ή συναισθηματική έγκριση αναπτύσσουν τότε την ιδέα ότι ο πλούτος είναι ο μόνος δείκτης αξίας.

    Δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για εμμονή με τα χρήματα χωρίς να αναφέρουμε την επιρροή των social media και τη σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα. Ο Christian Richomme μας υπενθυμίζει ότι «η σημερινή κουλτούρα εκτιμά ιδιαίτερα την οικονομική επιτυχία, η οποία δημιουργεί έντονη κοινωνική πίεση». Διαφημίσεις, influencers και πολυτελείς «βιτρίνες»: όλα μας ενθαρρύνουν να πιστεύουμε ότι η ευτυχία βρίσκεται σε αυτό που κατέχουμε.

    Πώς θα βγούμε λοιπόν από όλο αυτό; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που αποτελούν τη βάση της σχέσης μας με το χρήμα. Κατανοώντας από πού προέρχονται αυτά τα άγχη, θα μπορέσουμε να απενεργοποιήσουμε την υπερβολική σημασία που δίνουμε στα χρήματα. Είναι ακόμα σημαντικό να μάθουμε να βλέπουμε τα χρήματα για αυτό που πραγματικά είναι: ένα εργαλείο, όχι αυτοσκοπός.

    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Το ζώδιο που είναι πολύ πιθανό να γίνει εκατομμυριούχος
    Το ζώδιο που είναι πολύ πιθανό να γίνει εκατομμυριούχος

    Έχει μια φυσική κλίση προς τα χρήματα.

    ναμφισβήτητα η επιτυχία μας είναι αποτέλεσμα της φιλοδοξίας, του ταλέντου, των πηγών και των προσπαθειών μας. Μπορεί, όμως, να έιναι γραμμένη και στα αστέρια; Τα στοιχεία υποδεικνύουν μια μικρή σύνδεση. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η πλατφόρμα Zodiac Story, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις πιο πλούσιες γυναίκες της Αμερικής (με βάση τα στοιχεία του Forbes), αποδείχθηκε ότι συγκεκριμένα ζώδια έχουν μια κλίση προς τα χρήματα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το ζώδιο ενός ανθρώπου παίζει ρόλο στο κατά πόσο θα κερδίσει πολλά χρήματα στη ζωή του.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, το ζώδιο που δεν είναι πολύ τυχερό με τα χρήματα είναι ο Ταύρος και αυτό ίσως επειδή έχει μια τάση προς την καλοπέραση, τα ακριβά πράγματα και τα πολυτελή ταξίδια. Αν και αγαπά τη σταθερότητα και τη ρουτίνα, η λαχτάρα του για πολυτέλεια τον οδηγεί σε σπατάλες. Ωστόσο, αυτή του η αγάπη για την καλή ζωή, ίσως γίνει και το κίνητρο για να κερδίσει πολλά χρήματα.

    Τα ζώδια εκείνα που είναι πιθανότερο να κερδίσουν περισσότερα χρήματα στη ζωή τους είναι πέντε, με ένα μόνο να κατακτά την κορυφή των εκατομμυριούχων.

    Καρκίνος

    Είναι πολύ διπλωμάτες και παρά τις ευαισθησίες τους, γίνονται αρκετά αδίστακτοι ορισμένες φορές. Παράλληλα, λόγω του φόβου και της ανασφάλειάς τους λειτουργούν πολύ συντηρητικά με τα χρήματά τους, ενώ προσπαθούν να προλαμβάνουν με κάθε τρόπο τις κακοποτοπιές.

    Άνετοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, οι Λέοντες, ξέρουν πώς να κινηθούν σε έναν χώρο και να κεντρίσουν την προσοχή. Αναλαμβάνουν συχνά, θέσεις ευθύνης σε εταιρείες και οργανισμούς, ενώ δεν διστάζουν να ζητήσουν όσα του; αναλογούν, ιδίως αν τα αξίζουν και το ξέρουν.

    Παρθένος

    Είναι οξυδερκείς και έξυπνοι και ξέρουν να κυνηγούν τα όνειρά τους. Μπορούν να γίνουν αδίστακτοι και συχνά λειτουργούν υπογείως, ώστε να πετύχουν αυτό που θέλουν. Η ικανότητα που έχουν να εστιάζουν σε κάθε λεπτομέρεια τούς βοηθά επίσης στον επιχειρηματικό κόσμο.

    Ζυγός

    Η αγάπη τους για το χρήμα είναι έμφυτη και τους βοηθά να δημιουργούν ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο. Το ζώδιο της καλαισθησίας, «ζυγίζει» πολύ τα χρήματά του, είναι συνετό στις κινήσεις του και κυρίως, υπολογίζει πολύ το κύρος που προσδίδουν σε κάποιον τα μηδενικά που έχει ο τραπεζικός του λογαριασμός.

    Τη λίστα με τα ζώδια που θα βγάλουν περισσότερα χρήματα στη ζωή τους, συμπληρώνει – από την πρώτη θέση – ο Αιγόκερως.

    Γεννημένοι φιλόδοξοι και αποφασιστικοί, οι Αιγόκεροι, δεν παρασύρονται από το συναίσθημα και παραμένουν ρεαλιστές. Χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο. Διαχειρίζονται άριστα τα οικονομικά τους και απεχθάνονται τα χρέη. Αποφεύγουν τα περιττά έξοδα και δρουν προνοητικά και μεθοδικά αναφορικά με τα επαγγελματικά και τα οικονομικά τους βήματα. Το πιο σημαντικό είναι πως είναι πολύ φιλόδοξοι και δεν τα παρατούν εύκολα. Όσο για εκείνους που προσπαθούν να τους μπουν εμπόδιο; Οι Αιγόκεροι θα καταφέρουν με σκληρή δουλειά να τους κάνουν στην άκρη.

    Με κυβερνήτη τους τον Κρόνο εργάζονται σχολαστικά και ακούραστα για να πετύχει και δεν το βάζει κάτω μέχρι να επιτύχουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να βγάλουν πολλά χρήματα! Άλλωστε, ένας από τους πιο γνωστούς δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως ανήκει στο ζώδιο του Αιγόκερω και δεν είναι άλλος από τον Jeff Bezos. Εξίσου γνωστή και πλούσια είναι άλλη μία εκπρόσωπος του ζωδίου, η Doly Parton!

    Πηγή: marieclaire.gr

  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου
    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι ποσά θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές ως πριμ για την κατάκτηση μεταλλίου

    Η Πολιτεία αναγνωρίζει τις σπουδαίες διακρίσεις των αθλητών και για τον λόγο αυτό χορηγεί χρήματα αλλά και άλλα προνόμια

    Πέρα από τους τίτλους και την τιμή που αποκτούν εφ’ όρου ζωής, οι Έλληνες αθλητές που κερδίζουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν από την Πολιτεία ένα πριμ αλλά και διάφορα άλλα προνόμια ως ελάχιστη αναγνώριση.

    Ειικότερα σύμφωνα με ΚΥΑ, η Πολιτεία θα δώσει:

    - 90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο
    - 60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο
    - 50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο

    Στον προπονητή, του οποίου ο αθλητής ή η ομάδα σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση χορηγείται ποσοστό 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή.

    Ακόμη, το κράτος δίνει στους Ολυμπιονίκες τη δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο, την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και την απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις γεωργικές αγορές
    Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις γεωργικές αγορές

    Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερο τις εξελίξεις στην παγκόσμια γεωργική αγορά τα τελευταία 20 χρόνια και προβλέπεται να συνεχίσουν να το κάνουν κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά με περιφερειακές αλλαγές που συνδέονται με την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων και τη νέα οικονομική ευημερία, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    Η έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές 2024-2033 του ΟΟΣΑ και του FAO αποτελεί το βασικό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αγορών βασικών γεωργικών προϊόντων. Επί δύο δεκαετίες, η έκθεση ανέλυε τις τάσεις των δημογραφικών και οικονομικών παραγόντων της προσφοράς και της ζήτησης βασικών γεωργικών προϊόντων, προέβλεψε τις μεταβολές στις τοποθεσίες παραγωγής και κατανάλωσης και αξιολόγησε τις επακόλουθες αλλαγές στα διεθνή πρότυπα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

    Μια αξιοσημείωτη αλλαγή που αναμένεται κατά την επόμενη δεκαετία είναι ο αυξανόμενος ρόλος της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής και ο φθίνων ρόλος που διαδραματίζει η Κίνα. Ενώ η Κίνα αντιπροσώπευε το 28% της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης γεωργίας και αλιείας την προηγούμενη δεκαετία, το μερίδιό της στην πρόσθετη ζήτηση κατά την επόμενη δεκαετία προβλέπεται να μειωθεί στο 11%, αποδιδόμενο όχι μόνο στη μείωση του πληθυσμού και την βραδύτερη αύξηση του εισοδήματος, αλλά και στη σταθεροποίηση των διατροφικών προτύπων.

    Η Ινδία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 31% της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης έως το 2033, λόγω του αυξανόμενου αστικού πληθυσμού τους και της αυξανόμενης ευημερίας. Μεταξύ των περιοχών κυρίως χαμηλού εισοδήματος, η υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικό μερίδιο της πρόσθετης παγκόσμιας κατανάλωσης (18%), κυρίως λόγω της ζήτησης τροφίμων που οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού.

    Η συνολική γεωργική και αλιευτική κατανάλωση (ως τρόφιμα, ζωοτροφές, καύσιμα και άλλες βιομηχανικές πρώτες ύλες) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, με σχεδόν όλη την πρόσθετη κατανάλωση να προβλέπεται να συμβεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

    Η πρόσληψη θερμίδων από τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης βασικών προϊόντων, κτηνοτροφικών προϊόντων και λιπών. Η πρόσληψη θερμίδων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα αυξηθεί κατά 4%, πολύ αργά για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης για μηδενική πείνα έως το 2030.

    Η αύξηση της φυτικής παραγωγής προβλέπεται να προέλθει κυρίως από την αύξηση της παραγωγικότητας στην υπάρχουσα γη και όχι από την επέκταση της καλλιεργούμενης έκτασης, οδηγώντας σε μείωση της έντασης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) της γεωργίας.

    Ομοίως, σημαντικό ποσοστό της αύξησης της ζωικής και αλιευτικής παραγωγής αναμένεται επίσης να προκύψει από βελτιώσεις της παραγωγικότητας, αν και η επέκταση των κοπαδιών θα είναι επίσης συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, οι άμεσες εκπομπές από τη γεωργία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5%.

    Παρά τις αναμενόμενες αυτές βελτιώσεις της παραγωγικότητας, ιδίως στις λιγότερο παραγωγικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, προβλέπεται να συνεχιστούν σημαντικά κενά παραγωγικότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα γεωργικά εισοδήματα και την επισιτιστική ασφάλεια και αυξάνοντας τις απαιτήσεις των χωρών για εισαγωγές τροφίμων. Τα τεχνολογικά κενά, η περιορισμένη χρήση εισροών και οι φυσικές κλιματικές συνθήκες παραμένουν μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που στηρίζουν τις ανισότητες στη γεωργική παραγωγικότητα.

    Η εύρυθμη λειτουργία των διεθνών αγορών βασικών γεωργικών προϊόντων θα παραμείνει σημαντική για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς το 20% των θερμίδων αποτελεί αντικείμενο εμπορίας και τα αγροτικά μέσα διαβίωσης μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή στις αγορές και τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

    Η ζήτηση δημητριακών προβλέπεται να συνεχίσει να καθοδηγείται από τη χρήση τροφίμων, ακολουθούμενη στενά από τη χρήση ζωοτροφών. Το 2033, το 41% όλων των δημητριακών θα καταναλώνεται απευθείας από τον άνθρωπο, το 36% θα χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, ενώ το υπόλοιπο θα μεταποιείται σε βιοκαύσιμα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

    Οι προκλήσεις όσον αφορά την απόδοση προβλέπεται να συνεχιστούν για τους ελαιούχους σπόρους, με τους μεγάλους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν αργή ανάπτυξη ή μείωση της απόδοσης, ιδίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία για το φοινικέλαιο, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά για τους κραμβόσπορους.

    Το κρέας πουλερικών θα κυριαρχήσει στην ανάπτυξη του τομέα του κρέατος, κυρίως λόγω της σχετικής οικονομικής προσιτότητας και των αντιληπτών διατροφικών πλεονεκτημάτων του. Προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 43% των συνολικών πρωτεϊνών κρέατος που καταναλώνονται μέχρι το 2033. Το γάλα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, ταχύτερα από τα περισσότερα άλλα σημαντικά γεωργικά προϊόντα. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα συμβεί στην Ινδία και το Πακιστάν.

    Πάνω από το 85% της πρόσθετης προβλεπόμενης παραγωγής ψαριών θα προέλθει από την υδατοκαλλιέργεια, αυξάνοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ψαριών στο 55% έως το 2033.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ναυπακτία: Ζευγάρι στον Πλατανίτη βρήκε στο δρομο 5500 Ευρώ και τα παρέδωσε
    Ναυπακτία: Ζευγάρι στον Πλατανίτη βρήκε στο δρομο 5500 Ευρώ και τα παρέδωσε

    Μια απίστευτη κίνηση ανθρωπιάς από Ζευγάρι στον Πλατανίτη Ναυπακτίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Nafpaktia news.gr Βρήκε στο δρόμο 5,500 Ευρώ και τα παρέδωσε στην αστυνομία.

    Μετά από έρευνα η κάτοχος του ποσού που ήταν επισκέπτης εξωτερικού ειδοποιήθηκε και το ποσό της παραδόθηκε.

    Μπράβο όμως στα παιδιά για την κίνηση που έκαναν.

  • Πιερρακάκης: Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α' Λυκείου από Σεπτέμβριο του 2025
    Πιερρακάκης: Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α' Λυκείου από Σεπτέμβριο του 2025

    Την προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α' Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2025 ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις.

    Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως κατά την συμμετοχή του «στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας- Economic Chamber of Greece, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον σχεδιασμό μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τον οικονομικό αλφαβητισμό».

    Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε πως «από τον Σεπτέμβριο του 2025, με ένα επιπλέον μάθημα για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α’ Λυκείου και με στοχευμένο εμπλουτισμό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές θα αποκτούν χρήσιμες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Απρόβλεπτο το κόστος της κλιματικής κρίσης- «Terra incognita» οι επιπτώσεις στην οικονομία
    Απρόβλεπτο το κόστος της κλιματικής κρίσης- «Terra incognita» οι επιπτώσεις στην οικονομία

    Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου.

    Όταν ο William Nordhaus, ο οποίος αργότερα θα κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, μοντελοποίησε την αλληλεπίδραση μεταξύ της οικονομίας και της ατμόσφαιρας, παρουσίασε τη «damage function» (συνάρτηση ζημίας) -μια εκτίμηση της βλάβης που προκαλείται από μια επιπλέον μονάδα αύξησης της θερμοκρασίας.

    Ήταν τόσο λίγα αυτά που γνωρίζαμε για το κόστος της κλιματικής αλλαγής που το ονόμασε «terra incognita», άγνωστη γη, σε σύγκριση με την «terra infirma», ασταθές έδαφος, του κόστους της πρόληψής της. Τελικά, ένας πρόχειρος υπολογισμός του έδωσε την εκτίμηση ότι 1-2% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα χάνονταν από μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C. Αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα «εμπεριστατωμένο προαίσθημα», έγραψε το 1991.

    Το 1-2% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα χάνονταν από μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C

    Ένα νέο έγγραφο εργασίας αυξάνει τη ζημιά. Ο Diego Känzig του Northwestern University και ο Adrien Bilal του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ χρησιμοποιούν παλαιότερες αλλαγές στις θερμοκρασίες που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, καθώς και το El Niño, μια χρόνια αύξηση της θερμότητας που εκλύεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, για να μοντελοποιήσουν την επίδραση ενός θερμότερου πλανήτη, σύμφωνα με τον Economist.

    Χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη μέση ετήσια θερμοκρασία, διαπιστώνουν ότι ένας επιπλέον 1°C αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε πτώση 12% του ΑΕΠ. Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου.

    Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου

    Τόσο η θερμοκρασία όσο και η οικονομική ανάπτυξη είναι, στην ορολογία, «μη στάσιμες» και «αυτοσυσχετιζόμενες».

    Φανταστείτε έναν μεθυσμένο να περπατάει σπίτι. Κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά κάνει λάθος βήματα τυχαία, μερικές φορές πηγαίνοντας πολύ αριστερά και μερικές φορές πολύ δεξιά.

    Σε κάθε σημείο, η θέση του θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει αλλά από όλα αυτά τα παραπάτημα.

    Η οικονομική ανάπτυξη και η θερμοκρασία είναι παρόμοια: κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση (προς τα πάνω), αλλά σε κάθε έτος το επίπεδό τους θα εξαρτηθεί από προηγούμενες αποκλίσεις. Η προσπάθεια να βρεθεί μια σχέση μεταξύ των δύο θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα σε ένα λάθος αποτέλεσμα.

    Πώς θα βρούμε στη σωστή απάντηση

    Η λύση είναι να εξετάσουμε τα «θερμοκρασιακά σοκ», παρατηρώντας πώς αυτά συσχετίζονται με την οικονομία.

    Ο βαθμός στον οποίο οι περιοχές αναπτύσσονται πιο αργά μετά από ένα καύσωνα δείχνει την πιθανή ζημιά από την κλιματική αλλαγή. Η χρήση βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, ωστόσο, εισάγει ένα νέο πρόβλημα: την προσαρμογή.

    Εάν μια κομητεία αντιμετωπίζει ξηρασία, μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από αλλού. Εάν ο κόσμος ως σύνολο χάσει γεωργική γη, δεν μπορεί.

    Οι κύριοι Känzig και Bilal χρησιμοποιούν ολόκληρο τον κόσμο ως πάνελ τους. Αν και αυτή η προσέγγιση λύνει το πρόβλημα της μικρής περιοχής, υποφέρει επίσης από νέα.

    Η ιστορική διακύμανση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως αυτή που προκαλείται από το Ελ Νίνιο, ήταν συνήθως μικρή – περισσότερο σαν το ένα δέκατο του βαθμού θέρμανσης, παρά τα δύο ή τα τρία που πιθανώς θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

    Είναι τελικά τα πράγματα όπως τα περιγράφουν οι επιστήμονες; Σίγουρα οι μέθοδοι έχουν τα ελαττώματά τους, ωστόσο ένα είναι σίγουρο, η κλιματική αλλαγή έχει πολύ βαρύτερο κόστος από ό,τι εκτιμούσαμε αρχικά.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο