«Όπως θα όφειλα να κάνω, ζήτησα τη γνώμη ειδικών και πήρα φαρμακευτική αγωγή, και όπως προτρέπω και τους ανθρώπους να το κάνουν», λέει ο ηθοποιός
Απέναντι από τον Νίκο Χατζηνικολάου έκατσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης όπου άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για τη μάχη του με την κατάθλιψη, αλλά και πώς κατάφερε να ξεφύγει με τη βοήθεια ειδικών και της φαρμακευτικής αγωγής.
«Δεν έφτασα στα όρια της κατάθλιψης, έπαθα κατάθλιψη. Όπως θα όφειλα να κάνω, ζήτησα τη γνώμη ειδικών και πήρα φαρμακευτική αγωγή, και όπως προτρέπω και τους ανθρώπους να το κάνουν. Στην Ελλάδα υπάρχει μια σειρά από ταμπού, μεταξύ των οποίων ένα πολύ χοντρό ταμπού για την ψυχική υγεία, το οποίο οδηγεί πολύ συχνά να ακούμε ιστορίες ότι 17χρονα παιδιά τον καιρό των πανελληνίων εξετάσεων να πηδάνε από μπαλκόνια επειδή δεν αντέχουν την πίεση. Για μένα τότε ήταν πολλές ήττες, η μία πάνω στην άλλη.
Είναι πολύ εύκολο, ακόμα κι αν δεν έχεις ενδογενή κατάθλιψη, προβλήματα δηλαδή της βιοχημείας σου, είναι πολύ εύκολο για έναν άνθρωπο και αυτό συνέβη κατά κόρον την περίοδο της κρίσης, όλη αυτή την περίοδο, με δυο-τρία απανωτά χτυπήματα να βγει εκτός κέντρου βάρους και να σωριαστεί. Ο Γιούγκερμαν ήταν από τα μικρά, δεν είναι, βέβαια, ευχάριστο στο πρόσωπό σου να καθρεφτίζεται ένα ολόκληρο πράγμα που δεν πετυχαίνει. Μαζί ήταν επίσης το θέατρο Χώρα και τα προβλήματα που υπήρχαν, μαζί ήταν ο χωρισμός μου, ήταν μια σειρά από μικρούς θανάτους.
Αυτό, λοιπόν, με έριξε. Αναζήτησα τη βοήθεια ειδικού, ως όφειλα να κάνω και τη χημική θεραπεία, τα χάπια. Αποφάσισα ότι πρέπει να μιλάω γι’ αυτό, ακριβώς γιατί στην Ελλάδα έχουμε αυτό το ταμπού. Αισθανόμαστε ότι η ψυχική υγεία είναι κάτι για το οποίο δεν πρέπει να μιλάμε και δεν καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε την επίσκεψη σε ειδικό. Και η φαρμακευτική αγωγή χρησιμεύει με τον ίδιο τρόπο που θα χρησίμευε το αν έχεις πονοκέφαλο να πάρεις μια ασπιρίνη ή αν έχεις διαβήτη να πάρεις ινσουλίνη.
Και είναι κρίμα να αφήνουμε τα προβλήματα της ψυχής, που στην πραγματικότητα είναι του εγκεφάλου, να μην τα αντιμετωπίζουμε σαν προβλήματα του σώματος συνολικά και να τα υποτιμούμε γιατί μπορεί να καταστρέψουμε τη ζωή μας», είπε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Το «Happy Day» τρύπωσε στα γυρίσματα του «Γιατρού» και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε στην κάμερα για τις αντιδράσεις του κόσμου στον ρόλο του.
Ο «Γιατρός» επέστρεψε στις οθόνες μας μετά από καιρό και ο δημοσιογράφος Γιώργος Γιαννούλιας βρέθηκε στα γυρίσματα για λογαριασμό του «Happy Day» και μίλησε με τον πρωταγωνιστή της σειράς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
«Τα γυρίσματα τα χαιρόμαστε, παρά το γεγονός ότι είναι πολύωρα και συχνά δύσκολα γιατί εκτός από πολλές συναισθηματικές σκηνές, έχουμε και πολλές σκηνές με ιατρικές διαδικασίες, οι οποίες έχουν μία επιπλέον διαδικασία με στολές, εγχειρήσεις κι όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα νοσοκομείο» είπε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αντίκτυπο της σειράς στον κόσμο.
«Το καταλαβαίνω κι από τον τρόπο που μου μιλάνε οι άνθρωποι στον δρόμο. Ξέρεις πολύ φιλικά και μου λένε “γιατρέ ή ε, doc”. Έχει τύχει να λιποθυμήσουν μπροστά μου και να με κοιτάξουν όλοι σε στιλ “τι θα κάνεις; Θα επέμβεις;” Τους είπα “κάνω τον γιατρό, δεν είμαι γιατρός”».
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έζησε την πιο αδιανόητη εμπειρία όταν συνεργάστηκε με την Λωξάντρα Λούκας στο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς Ο Γιατρός.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ήταν ο καλεσμένος της Τετάρτης 8/10 στο Στούντιο 4 της ΕΡΤ1 και έκανε μια εκτενή αναφορά στη θεατρική παράσταση The Humans που σκηνοθετεί και στα μηνύματα που περνά στο κοινό για τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα τις οικογενειακές.
Παράλληλα έκανε λόγο για το πρόσφατο επεισόδιο της σειράς Ο Γιατρός, στην οποία είναι ο πρωταγωνιστής. Η σειρά έχει σε κάθε επεισόδιο guests που υποδύονται τους ασθενείς του νοσοκομείου και τους οικείους τους. Για το συγκεκριμένο επεισόδιο και την αναφορά που είχε στα άτομα με σύνδρομο Down, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είπε: «Ήταν μια αδιανόητη εμπειρία. Αδιανόητη! Δεν μου έχει ξανασυμβεί και μάλιστα οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω μεγάλη εξοικείωση γιατί δεν έχει τύχει. Εννοώ πως έχουν έρθει παιδιά στα καμαρίνια και τα λοιπά αλλά δεν έχω συναναστραφεί έναν άνθρωπο για τόση ώρα.
Μιλάμε, βέβαια, για την Λωξάντρα που είναι ένα διαόλι και το αγόρι είναι ο φίλος της, ο πραγματικός της φίλος. Η Λωξάντρα είναι ένα φοβερό διαόλι! Έτυχε να τους δω και σε μια παράσταση της Ελένης Ευθυμίου, τα «Ερωτευμένα άλογα» και αν με ακούει κανείς από τους ανθρώπους που είναι ιθύνοντες πρέπει να ξανανέβει αυτή η παράσταση.
Μια πάρα πολύ βαθιά παράσταση για άτομα με αναπηρία αλλά ως προς το πως επιδρά ο έρωτας σε τέτοιες περιπτώσεις. Ήταν τρομερό. Δηλαδή έβρισκα μια γλώσσα να συνεννοηθώ και σιγά σιγά μέσα στο γύρισμα άρχισα να βρίσκω τον τρόπο και να αισθάνομαι πολύ πιο πολύ ο εαυτός μου. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που καταλαβαίνεις είναι ότι εσύ μετακινείσαι. Αυτό το πρόσωπο είναι, μια χαρά, στη θέση του.
Πήγα προχθές και διάβασα ένα παραμύθι σε έναν σύλλογο ατόμων με αναπηρία στον Χολαργό και ήταν 70 άτομα μέσα. Μια φοβερή εμπειρία για μένα, μετά χαιρόντουσαν και αγκαλιαζόμασταν και μιλούσαμε και λέγαμε άλλα.
Έβλεπα πόσο πολύ εύκολο και απαλό είναι για τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται εκεί, να υπάρχουν και να επικοινωνούν. Τους είπα πόσο ταπεινά αισθανόμουν εγώ σε σχέση με αυτό που κάνω στην καθημερινότητα και σε σχέση με αυτό που κάνουν εκείνοι.
Ελπίζω και πιστεύω πως η προβολή αυτού του επεισοδίου βοήθησε και το κάνει αυτό η σειρά. Ο Γιατρός νομίζω ότι προσπαθεί αυτό που φτιάχνει να είναι κάποιας ποιότητας, κάποιας αξίας. Πήραμε πολλά μηνύματα και εμένα με συγκίνησε πάρα πολύ το γεγονός ότι έχουν σχέση, μένουν μαζί στο ίδιο σπίτι», είπε για όσα με συγκίνηση παρακολούθησαν οι τηλεθεατές του Alpha το βράδυ της Δευτέρας 6/11.
Ο ηθοποιός είναι πατέρας ενός γιου 18 ετών, ο οποίος σπουδάζει Ιατρική στην Ιταλία: «Χαίρομαι πάρα πολύ που ο γιος μου θέλει να γίνει γιατρός, όπως θα χαιρόμουν για το ο,τιδήποτε θέλει. Ο γιος μου είναι 18 ετών και σπουδάζει ιατρική στο Μιλάνο.
Δεν ξέρω τι δρόμο θα ακολουθήσει γιατί κάνει και ένα δύσκολο πτυχίο. Δεν πιστεύω ότι έχει δει τη σειρά που υποδύομαι τον γιατρό. Έχουμε τρομερά καλή σχέση. Όσα χρόνια μεγάλωνε ο Γιώργος εγώ δεν έπαιζα στην τηλεόραση.
Χαίρομαι που έχει επιλέξει έναν δρόμο με απαιτήσεις, δεν θα ήθελα να ασχοληθεί με την υποκριτική γιατί το δικό μας επάγγελμα στα παιδικά μάτια φαίνεται πολύ λαμπερό, λανθασμένο λαμπερό.
Μπορεί αυτό να παρασύρει ένα παιδί που η αρχική του κλίση δεν ήταν αυτή, αλλά λόγω των γονιών του, στράφηκε εκεί. Δεν γίνεται κάποιος να γίνει καλλιτέχνης, αν δεν είναι μανιακός. Τόνισα στον γιο μου, ότι το όνειρό μου είναι να πετύχει το δικό του όνειρο», δήλωσε για τον γιο του ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στην εκπομπή Στούντιο 4.