Δέκα σημάδια ότι κάνεις υπερπροσπάθεια για αυτή τη σχέση -και πώς θα σταματήσεις.
Τον είδες. Τον γνώρισες. Τον ερωτεύτηκες. Είσαι πεπεισμένη ότι είναι αυτό που έψαχνες. Κι αν σε ερωτευτεί και εκείνος το ίδιο πολύ, θα βρεθείς στους επτά ουρανούς. Και κάπως έτσι, μοιάζει ξαφνικά καλή ιδέα να είσαι όσο διαθέσιμη θα ήθελες να ήταν κι εκείνος για εσένα –δηλαδή απολύτως. Ίσως πάλι να μην τολμάς να παραδεχθείς ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό ότι προσπαθείς υπερβολικά και του έχεις κάνει τόσες χάρες, που δεν είχες ποτέ διανοηθεί έως τώρα για κανέναν – μερικές από αυτές χωρίς καν να σου το ζητήσει.
Αν και πρόκειται για φυσική αντίδραση στην έλξη που νιώθεις για εκείνον, υπάρχει μια λεπτή γραμμή που όταν την ξεπεράσεις δεν θα είσαι πια μια ευγενική γυναίκα με αυτοπεποίθηση διατεθειμένη να επενδύσει στη σχέση της με έναν άλλον άνθρωπο. Θα είσαι το υπερβολικά δοτικό-εξυπηρετικό κορίτσι για όλες τις δουλειές και παντός καιρού, ικανό να αλλάζει προφίλ και ενδιαφέροντα πάντα με τον ίδιο σκοπό: να κάνει έναν άντρα να το θέλει. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτή την τακτική είναι αμφίβολο ότι θα τον κρατήσεις. Ιδού δέκα σημάδια ότι το παρακάνεις σε βαθμό αυτοσαμποτάζ.
Είσαι πάντα διαθέσιμη
Δεν βλέπεις την ώρα να ακούσεις τη φωνή του. Με κάθε ευκαιρία και αφορμή να τον δεις. Οποιαδήποτε στιγμή. Θέλεις –και είσαι– διαθέσιμη για εκείνον 24/7. Έτσι νιώθεις, έτσι κάνεις. Σωστά; Ίσως, αλλά έχεις σκεφτεί τι δηλώνεις με όλη αυτή σου τη διαθεσιμότητα; Δεν ακούγεται ωραίο, αλλά μήπως ερμηνεύεται ότι δεν έχεις δική σου ζωή και φίλους; Ή, ακόμα χειρότερα, ότι όσοι σε περιβάλλουν δεν αξίζουν σε σύγκριση με εκείνον, με πρώτη και καλύτερη εσένα. Τον έχεις τοποθετήσει στο βάθρο, πάνω από όλους και όλα. Σκέψου καλά πριν ρισκάρεις τις φιλίες σου για έναν άντρα.
Τι να κάνεις: Μην παραμελείς κοντινούς σου ανθρώπους. Μην χάνεις τις παρέες, τον ύπνο και τη σειρά σου. Αντί να ψάχνεις πάλι δικαιολογία για να μην συναντήσεις τις φίλες σου, καλύτερα ψάξε τι θα φορέσεις.
Απαντάς σε κλάσμα δευτερολέπτου στα μηνύματά του
Messenger, Viber, WhatsApp, Insta DM, MMS, SMS. Είσαι πάντα εντός δικτύου και standby online όταν πρόκειται για τη μεταξύ σας επικοινωνία. Είναι όμως τόσο αναγκαίο να απαντήσεις σε κάθε του κλήση και μήνυμα αμέσως; Όποτε κι αν στείλει, ό,τι κι αν κάνεις, ό,τι κι αν διακόψεις, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να σου κοστίσει περισσότερα από δεδομένα στο κινητό;
Τι να κάνεις: Μην σηκώσεις το κινητό όταν είσαι στο meeting ή στη γιόγκα ή αν έχεις βγει για τρέξιμο. Μην χαλάς τον ειρμό σου. Δώσε χώρο και χρόνο στην ανάγκη της στιγμής σου και άφησε να περάσουν μερικά –ή όσα χρειάζεται– λεπτά πριν αρχίσεις να πληκτρολογείς την απάντηση.
Ακολουθείς πάντα το δικό του πρόγραμμα
Ποιος σου φτιάχνει το πρόγραμμα; Εσύ. Ποιος άλλος; Εσύ αποφάσισες πως χρειάζεσαι μαθήματα ιστιοπλοΐας, ότι δεν βολεύει να πας –πάλι– Pilates, ότι θα λείψεις από την πρόβα του λάτιν, επειδή εκείνος είχε κανονίσει παρέα για σινεμά, επειδή είχε ματς ή προπόνηση ανοιχτής θαλάσσης. Βεβαίως και φτιάχνεις μόνη σου το πρόγραμμά σου. Και το έχεις κάνει άνω-κάτω για να το μοντάρεις πάνω στο δικό του.
Τι να κάνεις: Μην βγαίνεις από το ρυθμό σου. Μην προκαλείς τεχνητά κενά στην ατζέντα σου παρακάμπτοντας δραστηριότητες και ακυρώνοντας συναντήσεις. Βρες τρόπο να τον χωράει η καθημερινότητά σου, όχι το αντίθετο.
Μόνο ακούς, ποτέ δε μιλάς
Όταν είστε μαζί, τον αφήνεις να μονοπωλεί το θέμα της συζήτησης. Προηγούνται τα νέα του, τα ενδιαφέροντά του, οι προβληματισμοί του, οι δραστηριότητές του. Μα, πραγματικά σε ενδιαφέρει να μάθεις τα πάντα για το στρατό ή το ψαροντούφεκο; Γιατί δεν γυρίζεις την κουβέντα στα δικά σου ενδιαφέροντα, τις προσωπικές σου εμπειρίες και όσα σκιαγραφούν το υπέροχο πλάσμα που είσαι; Όσο το κρατάς κρυμμένο, δεν το βλέπει ούτε εκείνος.
Τι να κάνεις: Μίλα του. Αν περιμένεις να διαβάσει το μυαλό σου, θα περιμένεις πολύ. Επικοινώνησε τις προτιμήσεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά σου. Πες του ευγενικά και σταθερά τι σου αρέσει και τι χρειάζεσαι. Πώς θα καταλάβεις αν σε καταλαβαίνει;
Δεν προβάλλεις ποτέ αντίρρηση
Συμφωνείτε τόσο πολύ οι δυο σας σε όλα. Προφανώς, αφού δεν προβάλλεις ποτέ αντίρρηση. Ακόμα κι αν διαφωνείς με κάτι, δεν το εκδηλώνεις και προσπαθείς υπερβολικά να δείξεις ότι είσαι με το μέρος του. Φοβάσαι πως διαχωρίζοντας τη θέση σου δεν θα είσαι αρκετά υποστηρικτική. Αλλά η διαφωνία είναι μια υγιής κατάσταση και συχνά οδηγεί σε πολύ εμπνευσμένες συζητήσεις και διαφωτιστικά συμπεράσματα. Η γνώμη σου μετράει και η έκφρασή της ευγενικά και τεκμηριωμένα θα κερδίσει το σεβασμό του.
Τι να κάνεις: Αν θυμώνει ή σε αποδοκιμάζει όταν έχεις άλλη άποψη, οφείλεις να συμφωνήσεις στο ότι δεν πρόκειται για το άλλο σου μισό και ίσως δεν αξίζει να ασχοληθείς έτσι κι αλλιώς παραπάνω.
Γελάς με τα αστεία του που δεν είναι αστεία
Ξεκαρδίζεσαι και με το πιο άκυρο αστείο του. Ακόμα και με αγορίστικες χοντράδες που, εδώ που τα λέμε, πάντα έβρισκες πολύ κάτω του μετρίου. Είναι όμορφο και σημαντικό να βρίσκεσαι με κάποιον που σε κάνει να γελάς αληθινά και διαθέτει έξυπνο χιούμορ. Δεν είναι όμως υποχρεωτικό να αντιδράς ακόμα και στα πιο κρύα αστεία του με τον ίδιο ενθουσιασμό.
Τι να κάνεις: Μην προσποιείσαι. Μια παρέα που μαζί της γελάς από ευγένεια δεν είναι καλή παρέα. Το ίδιο και ένας άντρας με χιούμορ αμφίβολου γούστου.
Δεν του χαλάς χατίρια
Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξει μια γυναίκα το ενδιαφέρον και την αγάπη της από το να φροντίζει το σύντροφό της; Υπάρχει: να φροντίζει εξίσου τον εαυτό της. Δεν τον αγαπάς λιγότερο αν δεν του καθαρίζεις το σπίτι και δεν του μαγειρεύεις συστηματικά ούτε αν δεν στήνεσαι σε εφορίες, τράπεζες και άλλα γκισέ για χάρη του. Δεν έχεις δικές σου δουλειές να κάνεις; Μην αναλαμβάνεις περισσότερα από όσα σου αναλογούν. Ο χρόνος σου δεν αξίζει λιγότερο από τον δικό του. Σεβάσου τον.
Τι να κάνεις: Άλλοτε σαν χαριτωμένο και άλλοτε σαν παραπονεμένο παιδί ζητάει τη φροντίδα σου. Πώς να του αρνηθείς; Εύκολα. Δεν είσαι η μαμά του και δεν θέλεις να γίνεις.
Τον δικαιολογείς στους άλλους (και στον εαυτό σου)
Βρίσκεις μια καλή δικαιολογία για όλα. Για όταν σε στήνει, για το ψέμα που σου ξεφούρνισε, για αυτό που σου πήρε ή κανόνισε χωρίς να σε ρωτήσει κ.λπ. κ.λπ. Κάνεις πως δεν τρέχει τίποτα, αλλά όσα σε φέρνουν στη δύσκολη θέση να πρέπει να τον δικαιολογήσεις σε τρίτους ή και στον εαυτό σου είναι εκεί και σε ενοχλούν. Τι κερδίζεις με το να εθελοτυφλείς; Τίποτα περισσότερο από το να του επιτρέπεις να συνεχίζει.
Τι να κάνεις: Μην κάνεις ότι δεν βλέπεις συμπεριφορές που παραβαίνουν τον κώδικα δεοντολογίας σου. Όσα σήμερα σε ενοχλούν, αύριο θα σε θίγουν και θα σε θυμώνουν.
Δέχεσαι πως φταις ακόμα κι αν δεν φταις
Ζητάς συγγνώμη ακόμα και όταν το λάθος δεν είναι δικό σου και απολογείσαι όλη την ώρα δικαιολογώντας δικές του αστοχίες και παραλείψεις. Η ταινία δράσης που επέμενε να δείτε στο σινεμά ήταν εντέλει βαρετή, αλλά φταις κι εσύ που δεν πρότεινες την άλλη που είχε καλύτερες κριτικές. Θύμωσες που σου έβαλε τις φωνές, αλλά έφταιγες κι εσύ. Και εσύ φταις που τον έκανες να ζηλέψει.
Τι να κάνεις: Εντάξει, ρίχνει σε εσένα το φταίξιμο και για τις δικές του αποφάσεις. Όμως, εσύ γιατί να το πάρεις πάνω σου; Μην ζητάς συγγνώμη παρά μόνο όταν φταις η ίδια για κάτι. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να την περιμένεις από εκείνον.
Αποφεύγεις τις εντάσεις
Δεν σου αρέσουν οι συγκρούσεις. Προτιμάς την οδό της νηνεμίας και για να μην ανεβαίνουν οι τόνοι γίνεσαι μαζί του πολύ πιο επιεικής απ’ ό,τι είσαι με τον εαυτό σου. Το να αποφεύγεις τους καβγάδες δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να υπάρχει ισορροπία. Η πολλή ησυχία δεν είναι ένδειξή της, αλλά σημάδι ότι ίσως αφήνεις στο σύντροφό σου περισσότερο χώρο για να εκδηλώνει την προσωπικότητα και τις απαιτήσεις του από ό,τι καταλαμβάνεις μέσα στη σχέση εσύ – και οι ανάγκες σου. Κοινώς, σε καπελώνει.
Τι να κάνεις: Οι όροι και οι ισορροπίες που τίθενται στην αρχή ακολουθούν τις σχέσεις και ορίζουν το μέλλον τους. Ακόμα και αν είσαι ευχαριστημένη με αυτό που ζεις μαζί του σήμερα, αναλογίσου αν θα είναι αυτό που θέλεις να έχεις σε ένα, σε πέντε ή δέκα χρόνια. Θυμήσου: Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό, αλλά επιβεβλημένο. Άλλωστε κανείς δεν θα το κάνει καλύτερα από εσένα.
Πηγή: MadameFigaro.gr