Life & Style

Πώς δεν θα κινδυνέψει η σχέση σας εάν είστε όλη μέρα μαζί

Πώς δεν θα κινδυνέψει η σχέση σας εάν είστε όλη μέρα μαζί

Όταν έλεγες ότι θα ήθελες να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί, δεν εννοούσες ένα lockdown ή τηλεργασία. Και τώρα; Πώς θα είστε 24/7 μαζί χωρίς να "σκοτωθείτε";

Μέχρι πρόσφατα η ρουτίνα σου ήταν κάπως έτσι: Ξυπνούσες το πρωί, ετοιμαζόσουν για τη δουλειά, πήγαινες στο γραφείο και επέστρεφες το απόγευμα. Εκτός κι αν κανόνιζες να βρεθείς με τις φίλες σου ή είχες να πας γυμναστήριο αμέσως μετά τη δουλειά, οπότε μπορεί και να γύριζες στο σπίτι νωρίς (ή αργά) το βράδυ. Κάτι παρόμοιο έκανε κι ο σύντροφός σου. Οι "δικές σας" στιγμές περιορίζονταν στον πρωινό καφέ, στο βράδυ που θα βγαίνατε για φαγητό ή θα βλέπατε μια σειρά μαζί και φυσικά στα Σαββατοκύριακα. Στις σχετικές έρευνες οι στιγμές αυτές έχουν υπολογιστεί σε περίπου 2-2,5 ώρες την ημέρα – τόσος είναι ο χρόνος που περνάτε κατά μέσο όρο μαζί.

Αν είσαι σαν εμάς, τα πράγματα έχουν αλλάξει και μάλιστα ριζικά. Πλέον αποκαλείς "γραφείο" μια γωνιά του τραπεζιού της κουζίνας όπου έχεις εγκαταστήσει το laptop σου. Το dress code της δουλειάς είναι παντελόνι φόρμας-ξεχειλωμένο T-shirt, σαγιονάρα και κλάμερ στα μαλλιά. Και με τις φίλες σου σπάνια συναντιέστε γιατί αποφεύγετε το συνωστισμό. Και, το σημαντικότερο, έχεις αποκτήσει ένα νέο "συνάδελφο", το σύντροφό σου, που δουλεύει κι εκείνος από το σπίτι έχοντας κάνει κατάληψη στο τραπεζάκι του σαλονιού.

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Το να δουλεύεις και εσύ και ο σύντροφός σου από το ίδιο σπίτι μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο. Για λίγες ημέρες. Σίγουρα είναι τέλειο να κάνετε διάλειμμα το μεσημέρι για να τρώτε μαζί και δε χρειάζεται να ξοδεύετε τόσο χρόνο στο πηγαινέλα στο γραφείο (άσε τα χρήματα για τη βενζίνη). Όμως, όπως θα ξέρεις ήδη εάν έχεις κάνει τηλεργασία για μία εβδομάδα ή περισσότερο, αυτή η ευχάριστη ατμόσφαιρα συνήθως δεν κρατάει πολύ, ενώ μπορεί να προκαλέσει καβγάδες και τριγμούς στη σχέση.

"Το πιο σημαντικό για να διατηρηθεί μια σχέση είναι τα δύο μέλη της να καταφέρουν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους" λέει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. "Όταν μένεις μαζί με τον άλλο σχεδόν όλη μέρα, αυτές οι διαφορές είναι λογικό να μεγεθύνονται". Αντίθετα από την "κανονική" ζωή μας, όπου αποχαιρετιζόμαστε το πρωί για να συναντηθούμε ξανά το βράδυ, αφού έχουμε περάσει μία μέρα γεμάτη συναντήσεις με άλλους ανθρώπους και γεγονότα που αφορούν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, πολλοί από εμάς είμαστε αναγκασμένοι να μοιραζόμαστε με το σύντροφό μας όχι μόνο το χώρο ή το χρόνο, αλλά και τις εμπειρίες μας. Κι αυτό δεν είναι πάντα κάτι που μια σχέση μπορεί να διαχειριστεί με ευκολία.

"Μια απότομη και έντονη αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, όπως όταν χρειάζεται να μεταφέρουμε το χώρο εργασίας στο σπίτι ή να μένουμε αναγκαστικά μέσα τις περισσότερες ώρες της ημέρας, μπορεί να προκαλέσει ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι" επισημαίνει η ειδικός. "Πρόσθεσε σ’ αυτό τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, την αγωνία για θέματα υγείας και την αβεβαιότητα για το μέλλον, όλα αυτά δηλαδή που επικρατούν σήμερα, κι έχεις ένα κοκτέιλ τόσο εκρηκτικό, που μπορεί να κάνει τη σχέση σου θρύψαλα". Κι όμως, δεν είναι απαραίτητο να γίνει έτσι. Εξάλλου, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, δεν αποκλείεται να είναι αυτές που θα σε κάνουν να μεγαλουργήσεις – τόσο ως επαγγελματίας όσο και ως σύντροφος.

Μην ξεχνάς ότι ο Σαίξπηρ έγραψε το καλύτερο έργο του, τον Βασιλιά Ληρ, όταν βρισκόταν κλεισμένος στο σπίτι εξαιτίας της καραντίνας για την πανώλη.

Πώς δε θα κινδυνέψει η σχέση σας όταν είστε συνέχεια μαζί

Αναγνώρισε τις δυσκολίες. Αποδέξου ότι δε θα είναι εύκολο να ζείτε μαζί για τόσο πολλές ώρες κάθε μέρα. Ακόμα κι αν είσαι ακόμα στη φάση που περνάς καλά, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι δεν είναι τυχαίο που έχει βγει η φράση "do not mix business with pleasure". Έτσι, όταν (και αν) προκύψουν οι δυσκολίες, θα το αντιμετωπίσεις σαν κάτι αναμενόμενο και όχι σαν μια προσωπική σου αποτυχία.

Φτιάξε πρόγραμμα. Ξεκινήστε την ημέρα σας πίνοντας μαζί καφέ και καταστρώνοντας τα σχέδιά σας. Συζητήστε κάτι που ενδεχομένως έγινε την προηγούμενη μέρα και ήταν πολύ βοηθητικό (ή, αντίθετα, ενοχλητικό). Μήπως σήμερα να δοκιμάσετε να κάνει εκείνος ένα διάλειμμα και να πεταχτεί μέχρι το σούπερ μάρκετ την ώρα που εσύ θα κάνεις το Zoom meeting με τον προϊστάμενό σου; Ή να μαγειρέψεις το πρωί, πριν ξεκινήσετε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, ώστε να μην πηγαινοέρχεσαι στην κουζίνα όπου έχει στήσει εκείνος το γραφείο του;

Δουλέψτε σε διαφορετικά δωμάτια. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, καλό είναι να εργάζεστε σε διαφορετικούς χώρους (αν έχει και πόρτα που μπορεί να κλείσει ανάμεσά σας, ακόμα καλύτερα). Επίσης, φροντίστε να μη μεταφέρετε τη δουλειά στην κρεβατοκάμαρα. Το υπνοδωμάτιο είναι για να χαλαρώνετε ή να εκφράζετε οικειότητα – ένας χώρος αφιερωμένος στη σχέση σας, όχι στη δουλειά.

Μη συζητάτε για προβλήματα που προκύπτουν στη δουλειά. Μπορεί να μοιράζεστε το ίδιο γραφείο (ακόμα κι αν στην πραγματικότητα είναι το τραπέζι της κουζίνας), όμως αυτό δε σας κάνει συναδέλφους. Και επειδή ήδη κουβαλάτε από κοινού τα βάρη της οικογένειας, του σπιτιού και της σχέσης σας, ας μην επιβαρύνετε ο ένας τον άλλο με τα θέματα της δουλειάς του. Γι’ αυτό, όταν κλείσεις το τηλέφωνο μετά από μια τηλεδιάσκεψη που δεν πήγε και τόσο καλά, μην αρχίσεις να γκρινιάζεις στο σύντροφό σου. Καλύτερα επικοινώνησε με ένα συνάδελφο και συζήτησε τα παράπονά σου.

Εξασφάλισε χρόνο για τον εαυτό σου. Όσο κι αν τον αγαπάς, χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνη σου – κι αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο σε περιόδους που βρίσκεστε συνέχεια μαζί. Έχεις ανάγκη να ακούσεις τη μουσική που σου αρέσει, να διαβάσεις ένα βιβλίο χωρίς παρεμβολές ή να ασχοληθείς με κάποιο χόμπι σου. Μη θεωρήσεις ότι φέρεσαι εγωιστικά αν πάρεις το laptop για να κλειστείς μόνη σου στην κρεβατοκάμαρα για να δεις το Emily in Paris – έτσι κι αλλιώς το πιθανότερο είναι ότι εκείνος δε θέλει να το δει.

Αντιμετώπισέ το σαν κάτι που κάνεις για να δώσεις χώρο στη σχέση σου να αναπνεύσει. Με την ίδια λογική, σεβάσου την ιδιωτικότητα του συντρόφου σου. Καθορίστε μαζί ποιοι χώροι θα χρησιμοποιούνται από τον καθένα σας ως χώροι προσωπικής ηρεμίας και ενδοσκόπησης.

Πες ανοιχτά αυτό που θέλεις. Εάν εσύ θέλεις να δουλεύεις με ησυχία κι εκείνος ακούγοντας ραδιόφωνο, ζήτησέ του να βάλει ακουστικά. Όταν προσπαθείς να συγκεντρωθείς για να γράψεις ένα email και σε ενοχλεί ο τρόπος που πατάει τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιό του, εξήγησέ του ότι πρέπει ο ένας από τους δύο να μεταφερθεί σε διαφορετικό χώρο. Αποδέξου την ευθύνη των συναισθημάτων σου και μην αφήνεις το σύντροφό σου να μαντεύει τι έχεις.

Πες τα προβλήματά σου χωρίς να τον κατηγορείς, χρησιμοποιώντας περισσότερο το "εγώ" παρά το "εσύ" (π.χ. "Όταν ακούγεται μουσική, εγώ δεν μπορώ να συγκεντρωθώ" ή "Όταν είσαι συνέχεια στον υπολογιστή, εγώ αισθάνομαι μοναξιά"). Είναι προτιμότερο να λύσετε κάθε θέμα στην αρχή του παρά να μη λέτε τίποτα και να συσσωρεύετε εκνευρισμό και παράπονα ο ένας για τον άλλο.

Μη μένετε συνέχεια μέσα. Το ότι είστε έτσι κι αλλιώς όλη μέρα μέσα στο ίδιο σπίτι δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να προγραμματίσετε να κάνετε κάτι μαζί. Όταν τελειώσετε με τις δουλειές σας, φορέστε κάτι (πιο) ωραίο και βγείτε μια βόλτα ή για φαγητό (ακόμα κι αν τα εστιατόρια κλείνουν συγκεκριμένη ώρα) ή οργανώστε μια εκδρομή. Ακόμα και σε συνθήκες καραντίνας, είναι σημαντικό να φεύγετε από το σπίτι και να αλλάζετε παραστάσεις, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Επίσης, κανονίστε να συναντιέστε με άλλους ανθρώπους, τόσο μαζί ως ζευγάρι όσο και ο καθένας μόνος του.

Πηγή: MadameFigaro.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup