1. Η μαγιά μας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμη χωρίς μαύρα στίγματα.
2. Ελέγχουμε αν είναι καλή η μαγιά μας: τη διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό και ρίχνουμε ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγα λεπτά. Αν αφρίσει στην επιφάνεια, σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε και ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.
3. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ποσότητες μαστίχας ή μαχλέπι στη συνταγή γιατί αν πέσει παραπάνω, το τσουρέκι μας θα πικρίσει.
4. Πρέπει όλα τα υγρά υλικά να είναι χλιαρά. Αν ρίξουμε καυτά υλικά στη ζύμη, δεν θα φουσκώσουν καθόλου τα τσουρέκια.
5. Όσο πιο πολύ χτυπάμε τη ζύμη στο μίξερ, τόσο πιο εύπλαστη γίνεται. Γι’ αυτό μην ανησυχήσετε αν στην αρχή σας φαίνεται αραιή και κολλώδης.
6. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και έχει σχηματίσει μια μπάλα.
7. Πρέπει να σηκώνεται ολόκληρη η ζύμη, χωρίς να μένει ποσότητα πίσω. Επίσης προσέξτε ότι σχηματίζει ίνες.
8. Το παν είναι η υπομονή για το φούσκωμα και την ξεκούραση τους.
9. Όταν πρέπει να ξεκουραστεί η ζύμη, τη βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη γιατί θα τριπλασιαστεί σε όγκο.
10. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε κοντά σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει γρήγορα.
11. Ελέγχουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη: πιέζουμε με το δάχτυλό μας τη ζύμη και μένει τρύπα χωρίς να επαναφέρεται.
12. Αφού έχουμε πλάσει τα τσουρέκια μας, τα σκεπάζουμε με την πετσέτα και τα αφήνουμε κοντά σε ζεστό σημείο για να διπλασιαστούν σε όγκο. SOS tip: αφήνουμε κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
13. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό διαλυμένο σε νερό ή γάλα. Καλό είναι να τα αφήσουμε για περίπου 10 λεπτά για να ξαναφουσκώσουν, γιατί τείνουν να συρρικνώνονται με το αυγό.
14. Σε καμία περίπτωση δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όσο τα ψήνουμε.
15. Αφού ψηθούν και κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε καθένα ξεχωριστά με μεμβράνη κουζίνας για να παραμείνουν μαλακά κι αφράτα.