Δεν υπονοούμε ότι φταις εσύ ή ότι φταίει ο σύντροφός σου. Απλώς κάποια πράγματα ίσως και να πρέπει να αλλάξουν.
Συνήθως όταν συζητάς με έναν φίλο σου τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στη σχέση σου, λες κάποια στάνταρ πράγματα. Ίσως περισσότερο τα λες στον εαυτό σου για να τον καθησυχάσεις. Βαθιά μέσα σου όμως ξέρεις ότι είναι φτηνές δικαιολογίες και πως ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση.
«Ο ενθουσιασμός φεύγει». Είναι σχεδόν αδύνατο να νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι μετά από δύο χρόνια σχέσης. Αυτά συμβαίνουν στην αρχή της, τότε που δεν έχεις δει ακόμα τον άλλο άρρωστο ή χωρίς να έχει κάνει μπάνιο τρεις μέρες. Με τον καιρό να περνάει όμως, αρχίζεις να απολαμβάνεις τις χαρές της μακροχρόνιας σχέσης. Έχεις την άνεση, έναν άνθρωπο να βασιστείς, την ηρεμία, την αληθινή αγάπη.
Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι ο ενθουσιασμός φεύγει. Το πάθος μπορεί να φεύγει -και ενίοτε να έρχεται- αλλά ενθουσιασμός πρέπει να υπάρχει. Καλό είναι να νιώθεις την ανάγκη να δεις τον άλλο. Καλό είναι να ενθουσιάζεσαι όταν σου κάνει μία έκπληξη.
«Είμαστε και οι δύο πολύ αγχωμένοι από τη δουλειά». Προφανώς, δεν θα πλέετε πάντα σε πελάγη ευτυχίας. Κάποιες φορές αυτά τα πελάγη θα έχουν και φουρτούνες και εσείς πρέπει να τις αντιμετωπίσετε μαζί, όχι να τις κατηγορήσετε για τα δεινά σας. Κάποιες φορές μπορεί τα προβλήματά σας να είναι οικονομικά, άλλες φορές μπορεί να έχει συμβεί κάτι στην οικογένεια. Τότε είναι που πρέπει να μείνετε ενωμένοι και να επικοινωνείτε. Ναι, το άγχος μπορεί να σας καταβάλει, αλλά… καλωσήρθατε στη ζωή, έτσι θα είναι από εδώ και πέρα.
«Μετά από κάποιο διάστημα έχεις μάθει τα πάντα για τον άλλο». Όσο περνάει ο καιρός θα γνωρίζεις όλο και καλύτερα τον σύντροφό σου. Ποια φαγητά του αρέσουν, πότε επισκέπτεται την τουαλέτα, με ποιον διάσημο θα σε απατούσε, ποιον μισεί στη δουλειά, πού έχει αλλεργία και όλα αυτά τα ωραία. Ωστόσο, μπορεί να έχεις μάθει τον σύντροφό σου και από την καλή κι από την ανάποδη, αλλά ξεχνάς ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Αλλάζουν συνήθειες, απόψεις, γούστα. Αλλάζουν στόχους. Στις υγιείς σχέσεις οι άνθρωποι εξελίσσονται μαζί∙ αλλιώς οι δρόμοι τους κάποια στιγμή μπορεί να χωρίσουν. Και γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να ενδιαφέρεσαι να ακούσεις τον σύντροφό σου, γιατί πάντα μπορεί να έχει κάτι καινούριο να σου πει -κι ας είναι και ασήμαντο.
«Δε θέλω να τον/ην σκοτίζω με τα προβλήματά μου». Καλό είναι να διαχωρίζουμε στο μυαλό μας τη διαφορά μεταξύ του «μοιράζομαι τις ανησυχίες μου» και «περιμένω ο σύντροφός μου να μου λύσει τα προβλήματά μου».
Μία δυνατή σχέση απαρτίζεται από δύο ανεξάρτητους ανθρώπους που μπορεί να λειτουργήσουν και σαν μονάδες και σαν ομάδες. Και για να λειτουργήσει ένα ζευγάρι σαν ομάδα, θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια και την άνεση να μιλήσουν ο ένας στον άλλο για αυτά που τους προβληματίζουν.
«Κάποιες φορές πρέπει να κοιτάς τον εαυτό σου». Ο εγωισμός είναι αυτό που σκοτώνει τις σχέσεις. Και δεν πρέπει να συγχέεται με τον συμβιβασμό. Αν για παράδειγμα ο ένας από τους δύο έχει πρόταση για μία δουλειά και ζητήσει από τον σύντροφό του να μετακομίσουν μαζί, δεν φέρεται εγωιστικά. Είναι πρόταση και είναι στο χέρι του άλλου αν θα απαντήσει καταφατικά. Από ‘κει και πέρα αυτό δε σημαίνει ότι εκείνος που ζητάει, «χρωστάει» στον άλλο. Αλλά κι ο άλλος πρέπει να νιώθει πρόθυμος να κάνει θυσίες για τον σύντροφό του.
Πηγή: In2Life.gr