Κυριακή, 02 Μαϊος 2021 16:38

Πάσχα στην Ηλεία για τον αγαπημένο και κορυφαίο Γιάννη Καψάλη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο κορυφαίος του δημοτικού τραγουδιού και της παράδοσης, ο άνθρωπος που άλλαξε την έννοια πανηγύρι και έφερε πολύ κόσμο κοντά σε αυτό τον τρόπο διασκέδασης, ο Γιάννης Καψάλης, περνά αυτό το Πάσχα στην Ηλεία.

Ο αγαπημένος Ηπειρώτης, βρίσκεται στην περιοχή της Καλιθέας (Ζάχα) και στα Μπαρακίτικα όπου είναι ο τόπος καταγωγής της συζύγου του και οικογενειακά περνά αυτές τις άγιες ημέρες.

Οι τελευταίες αναρτήσεις του στα social media αυτό γνωστοποίησαν με τις επισκέψεις στην Ιερά Μονή Σεπετού και την περιοχή.

Χριστός Ανέστη από εμάς !!!!! Το φως του Κυρίου να δώσει υγεία, αγάπη και ευλογία σε όλο τον κόσμο ???? Και του χρόνου όλοι ελεύθεροι και αγκαλιασμένοι❤️❤️❤️❤️

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Καψάλης στις Σάββατο, 1 Μαΐου 2021
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Μαϊος 2021 21:18

Σχετικά Άρθρα

  • Πάσχα: Και όμως γίνεται - Πότε θα πέσει... Ιούνιο
    Πάσχα: Και όμως γίνεται - Πότε θα πέσει... Ιούνιο

    Πάσχα: Μπορεί να μοιάζει απίθανο ωστόσο η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού θα «πέσει» καλοκαίρι

    Το Πάσχα μπορεί να φτάσει να γιορτάζεται ακόμα και το καλοκαίρι στο πολύ μακρινό μέλλον, ενώ το ζήτημα εορτασμού του βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων Ορθοδόξων και Καθολικών για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του.

    Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με τα διαφορετικά ημερολόγια που χρησιμοποιούν οι Χριστιανικές Εκκλησίες, καθώς το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου, ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ακολουθούν το Γρηγοριανό.

    Υπάρχουν αρκετά παράδοξα στον υπολογισμό του Πάσχα από την στιγμή του καθορισμού του, σε σημείο που θα πέσει στο πάρα πολύ μακρινό μέλλον μέσα στο καλοκαίρι.

    Η Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 325 μ.Χ. καθόρισε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο που ακολουθεί ή συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται κατά την ημέρα της Πανσελήνου μετά την εαρινή ισημερία, δεν συμπίπτει ποτέ με το Χριστιανικό Πάσχα λόγω αυτού του κανόνα.

    Οι διαφορές μεταξύ των ημερολογίων επηρεάζουν την ημερομηνία του Ορθόδοξου Πάσχα. Οι Ορθόδοξοι υπολογίζουν την εαρινή ισημερία σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο έχει αστρονομικά σφάλματα, ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο τοποθετεί την ισημερία στις 21 Μαρτίου.

    Λόγω αυτών των διαφορών, το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να πέσει αργότερα από το Καθολικό. Για παράδειγμα, το Πάσχα μπορεί να γιορταστεί το νωρίτερο στις 4 Απριλίου, όπως συνέβη το 2010, και το αργότερο στις 8 Μαΐου, όπως το 1983.

    Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό... 2610 θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές το Πάσχα στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου!

    Όλα αυτά, αν η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα...

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες
    Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες

    Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πρότεινε την καθιέρωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα, Καθολικών και Ορθόδοξων από το 2025.

    Οι δύο εκκλησίες είναι κοντά σε συμφωνία και μάλιστα για φέτος που οι ημερομηνίες συμπίπτουν και για τις δύο εκκλησίες στις 20 Απριλίου.

    Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Εν τω πνεύµατι τούτο εκφράζεται ομοθυµαδόν η ευχή ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, να µή αποτελέση µίαν ευτυχή απλως σύµπτωσιν, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ηµεροµηνίας διά τον εορτασμόν του κατ' έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθη µας Ορθοδόξου Εκκλησία

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Μια Πολύχρωμη Λαμπάδα στολισμένη με Ζωντανές Ελπίδες, Όμορφες Αναμνήσεις & Περίσσια Ευτυχία
    Μια Πολύχρωμη Λαμπάδα στολισμένη με Ζωντανές Ελπίδες, Όμορφες Αναμνήσεις & Περίσσια Ευτυχία

    Τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου το απόγευμα στον κήπο μας ήμασταν όλοι εκεί…

    Οι Οικογένειες του σχολείου μας, οι Οικογένειες του ΚΔΑΠ «ΡΗΓΑΣ ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ» και οι Οικογένειες της ακαδημίας «JUNIORS ACADEMY» καταφέραν με αίσθημα προσφοράς και δημιουργικότητας να θεμελιώσουν μια τεράστια γέφυρα αγάπης και ελπίδας που ένωσε τα Εκπαιδευτήριά μας & με το Σωματείο " ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ".

    Όλοι μας χωρίς σταματημό προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όσες περισσότερες λαμπάδες μπορούσαμε. Ο αριθμός αυτών 640 και το συμβολικό ποσό που συγκεντρώσαμε 1.600 ευρώ, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στο Σωματείο " ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ".

    Δεν σταματήσαμε όμως εκεί….

    21 γονείς του σχολείου μας έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών στο σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και άλλοι 9 δώρισαν ότι πιο πολύτιμο και μοναδικό έχουν, το αίμα τους, στηρίζοντας την Τράπεζα Αίματος του Σχολείου μας.

    Κάπου ανάμεσα στις μυρωδιές των κουλουριών, που έπλασαν με τα χεράκια τους τα παιδάκια μας και στη συμμετοχή τους στα πασχαλινά εργαστήρια (Λαζαράκια από τη Σύρο, Ζακυνθινούς Σταυρούς και βαφή πασχαλινών αυγών) βίωσαν μια ξεχωριστή εμπειρία προσφοράς και αγάπης θαυμάζοντας τον εθελοντισμό των γονέων τους και αφήνοντας πολλές ελπίδες για μια δικιά τους ξεχωριστή γενιά.

    Ευχαριστούμε θερμά όλες τις οικογένειές μας που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία.
    Ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας και την ξεχωριστή μας ομάδα γονέων που για 3 ημέρες πρωί και απόγευμα αγκάλιασαν αυτή την ελπιδοφόρα κίνηση (μαμά Αριστέα, Ειρήνη, Αναστασία, Γεωργία, Κωνσταντίνα, Αναστασία, Αγαθή, Δώρα, Βίκυ, Αγγελική, Αθανασία, Κυριακή, Σίσσυ, Σωτηρία, Κίρκη, Κυριακή, Ιωάννα, Μαρίνα, Κωνσταντίνα, Ελπίδα, Βασιλική, Κατερίνα, Μαρία, Ιωάννα, Ιωάννα, Νίκη, Κυριακή, Γεωργία)

    Τέλος ευχαριστούμε για την ευγενική τους χορηγία τους ΥΙΟΙ ΦΩΤΗ ΚΛΟΥΚΙΝΑ Ο.Ε., το πολυκατάστημα Mega Bazaar και τον κύριο Βασιλόπουλο Τρύφωνα.

    Σας περιμένουμε την επόμενη χρονιά με υπερδιπλάσιες λαμπάδες και περισσότερα μηνύματα ελπίδας.

    Σας Ευχόμαστε Υγεία, Χαρά & Ευτυχία!

    rigas2

  • Εύβοια: Οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ρεματιά - Ακολούθησαν λάθος διαδρομή
    Εύβοια: Οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ρεματιά - Ακολούθησαν λάθος διαδρομή

    Λαχτάρησε μια οικογένεια στην Εύβοια, μετά την περιπέτεια που έζησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου (4/5) καθώς ταξίδευε για Κάρυστο ώστε να περάσει το Πάσχα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του eviathema.gr, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και έχοντας ως οδηγό το GPS του κινητού, ακολούθησαν λάθος διαδρομή, με αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να εγκλωβιστούν μέσα σε μια ρεματιά ανάμεσα στις περιοχές Λέπουρα και Κατακαλού του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

    Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους

    Άμεσα ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και στο σημείο έσπευσαν στελέχη της ΠΥ Αλιβερίου, συνοδεία του υποδιοικητή Γιώργου Μαρίνου καθώς και του Αντιδημάρχου Γιώργου Κώτσαρη, ο οποίος διέθετε αγροτικό μηχάνημα για τον απεγκλωβισμό.

    Μετά από πολύωρη επέμβαση το όχημα μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο και η οικογένεια συνέχισε την διαδρομή της.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα - Από πού προέρχεται το έθιμο
    Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα - Από πού προέρχεται το έθιμο

    Την Κυριακή του Πάσχα είθισται να σουβλίζουμε τον οβελία. Το εν λόγω έθιμο συνδέεται με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Λίγο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Γη της Επαγγελίας ο Μωυσής, σύμφωνα με την παράδοση, ζήτησε από κάθε οικογένεια να θυσιάσει ένα αρνί και με το αίμα να βάψουν τους παραστάτες των θυρών των σπιτιών τους για να μην εξολοθρευτούν από τον άγγελο του Θεού, που εκείνο το βράδυ θα έφερνε τον θάνατο στα πρωτότοκα κάθε οικογένειας, που δεν θα είχε – με αυτό το αίμα του αρνιού – σημαδέψει την είσοδο του σπιτιού του. Μετά το πλήθος ενός εκατομμυρίου Εβραίων βγήκε από την Αίγυπτο με εντολή του ίδιου του Φαραώ.

    Εκείνο το βράδυ, της εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.

    O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

    Οι Εβραίοι ποιμένες ήταν αυτοί που έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν. Στη συνέχεια όμως οι Χριστιανοί καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους εορτή. Οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πάσχα: Ποιοι κλάδοι παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων
    Πάσχα: Ποιοι κλάδοι παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων

    Ποια είναι η εικόνα στην αγορά – Τι λένε στον ΟΤ επιχειρηματίες για την πασχαλινή κίνηση

    Κάποιες προσδοκίες επαληθεύτηκαν και έφεραν χαμόγελα, κάποιες διαψεύσθηκαν και μεγάλωσαν τον προβληματισμό. Η εμπορική κίνηση του Πάσχα δεν είχε κοινό πρόσημο για όλους τους κλάδους, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, απογοητεύοντας μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου.

    Αντίθετα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική απόκλιση στην εικόνα του πασχαλινού τζίρου ανά τομέα δραστηριότητας, με εκπροσώπους του λιανεμπορίου που μίλησαν στον «ΟΤ» να δηλώνουν ανήσυχοι για τη συνέχεια και να «ποντάρουν» πλέον στον τουρισμό για να… ρεφάρουν.

    «Δεν επιβεβαιώθηκαν οι ελπίδες για την πασχαλινή περίοδο»

    Οι έμποροι περίμεναν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς.

    «Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου για την πασχαλινή περίοδο», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Μάκης Σαββίδης, επισημαίνοντας πως η γενικευμένη ακρίβεια πλήττει πλέον αισθητά το διαθέσιμο εισόδημα.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, παρά την καταβολή του «δώρου Πάσχα» στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και την προσπάθεια των επιχειρήσεων να συγκρατήσουν τις τιμές η κίνηση ήταν υποτονική, με τους καταναλωτές να περιορίζουν αισθητά τις δαπάνες τους.

    Την ίδια στιγμή, ισχυρή πίεση υφίστανται οι μεμονωμένοι έμποροι από τις ξένες αλυσίδες και τα malls, τα οποία κερδίζουν διαρκώς όλο και περισσότερο έδαφος.

    Γλυκόπικρη γεύση αφήνει ο εορταστικός τζίρος και στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, και ειδικότερα τους μικρότερους παίκτες του κλάδου. Κορυφαίο στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του αναφέρει πως η ζήτηση κινήθηκε σε περίπου ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρότι όλοι ανέμεναν πως θα υπήρχε αυξημένη κίνηση λόγω εορτών.

    «Η ακρίβεια δεν αφήνει τα νοικοκυριά να ξοδέψουν. Περιορίζονται στα απαραίτητα και κόβουν από παντού…», σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τα τελευταία μέτρα για την συγκράτηση των ανατιμήσεων δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Κυρίως γιατί οι προμηθευτές ελάττωσαν τις παροχές και τις προωθητικές ενέργειες, κάτι που ο κλάδος είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή.

    Καλύτερη η κατάσταση στην εστίαση

    Αισθητά καλύτερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην εστίαση, η οποία μετά το σοκ της πανδημίας και τα απανωτά lockdown δείχνει να έχει επανέλθει παρά τα σοβαρά εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν.

    Όπως λέει ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου «Καστελόριζο», Αντώνης Σταύρου, υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις με τις καλές καιρικές συνθήκες να βοηθούν στην τόνωση της κίνησης. Παρότι οι τιμές των μενού έχουν αυξηθεί από 5% έως 10% σε σχέση με πέρυσι λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων των πρώτων υλών, η πορεία των πωλήσεων γεννά ικανοποίηση.

    Βέβαια, όπως σπεύδει να τονίσει δεν είναι όλα ρόδινα. Ανάμεσα στις δυσκολίες και τα υψηλά έξοδα λειτουργίας που βαραίνουν μια επιχείρηση έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού. Ίσως πρόκειται για το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στον κλάδο…

    Σανίδα ο τουρισμός

    Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του στον τουρισμό και στην σεζόν που ξεκίνησε πριν από λίγο διάστημα. Η ώθηση που μπορεί να δώσει, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς είναι τεράστια ενώ δεν αποκλείεται να καλύψει και ένας μέρος των απωλειών… Το σίγουρο πάντως είναι πως κάποιοι κλάδοι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τον… Γολγοθά τους.

    Πηγή: ot.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την Κυριακή του Πάσχα
    Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την Κυριακή του Πάσχα

    Οι ισχύοντες όροι εργασίας και αμοιβής που έχει δημοσιοποιήσει η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων

    Τους όρους εργασίας και αμοιβής για όσους δουλεύουν στον ιδωτικό τομέα, ο οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες εργαζομένων που απασχολούνται την Κυριακή του Πάσχα, δημοσιοποίησε η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων.

    Πέραν της προσαύξησης, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν Κυριακή άνω των πέντε ωρών δικαιούνται και ρεπό σε άλλη εργάσιμη ημέρα

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, για την Κυριακή του Πάσχα ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

    Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οπότε οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε αυτές δικαιούνται τα εξής:

    1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

    2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

    3) αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

    Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (για παράδειγμα, από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

    Δευτέρα του Πάσχα

    Η Δευτέρα του Πάσχα είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

    Λόγω μεταφοράς της Πρωτομαγιάς, τα ισχύοντα για τη Δευτέρα του Πάσχα επεκτείνονται και για την Τρίτη του Πάσχα

    Όσοι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν αυτή την ημέρα, δικαιούνται:

    1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

    2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

    • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
    • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

    Τρίτη του Πάσχα

    Τα παραπάνω για τις από τον νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας ισχύουν φέτος και για την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε με Υπουργικές Αποφάσεις (Β΄1406/2024, Β΄1836/2024) η Πρωτομαγιά.

    Επισημαίνονται τα εξής:

    -Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την Κυριακή αργία, τις αργίες της περιόδου του Πάσχα, το χρόνο εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων και τις εξαιρέσεις από αυτές (ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών) περιέχονται κωδικοποιημένες στα άρθρα 193-209 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (ΠΔ 80/2022, Α΄222)

    -Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

    -Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

    -Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

    -Δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

    -Κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητά στη νομοθεσία.

    -Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και συνεπώς δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης (κίνδυνος καταστροφής προϊόντων ή βλάβης εγκαταστάσεων ή υλικών), ύστερα από αναγγελία στην Αστυνομία.

    -Η παράνομη απασχόληση προσωπικού κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας κατατάσσεται στην κατηγορία των πολύ σοβαρών παραβάσεων με υψηλότατο πρόστιμο και περαιτέρω ποινική ευθύνη του εργοδότη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τράπεζες: Πώς θα λειτουργήσουν τις γιορτινές μέρες του Πάσχα
    Τράπεζες: Πώς θα λειτουργήσουν τις γιορτινές μέρες του Πάσχα

    Κλειστές για έξι ημέρες θα είναι οι τράπεζες τις ημέρες του Πάσχα

    Λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς και της εορτής του Πάσχα οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για έξι ημέρες.

    Αναλυτικότερα οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη, οπότε σε αυτή την περίπτωση, εάν ένας εργοδότης δεν καταβάλλει νωρίτερα τη μισθοδοσία, αυτή μπορεί να καθυστερήσει.

    Τονίζεται πως οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

    Τέλος, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch