Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να απειλήσουν μια σχέση. Μην πάει αμέσως το μυαλό σου σε ένα τρίτο άτομο.
Τις περισσότερες φορές που θα μιλήσουμε για μια σχέση που απειλείται, η απειλή αυτή τείνει να παίρνει μια πολύ ξεκάθαρη μορφή στο μυαλό μας: Αυτή του ατόμου που νιώθουμε ότι μπορεί (και θέλει) να μας φάει το γκόμενο ή τη γκόμενα.
Και, ναι, λογικό. Εντάξει. Αλλά.
Αλλά υπάρχουν ένα σωρό ακόμα τρόποι να απειλείται μια σχέση που δεν έχουν να κάνουν με την απιστία και με έναν τρίτο παράγοντα να σφηνώνεται στη μέση. Και επειδή είμαστε τόσο εμμονικοί (ή ανασφαλείς;) με την απιστία, τα υπόλοιπα προβλήματα μπορεί να περάσουν κάπως απαρατήρητα. Αυτά είναι μερικά σενάρια που μπορεί να βρεις τον εαυτό σου να πρωταγωνιστεί χωρίς να το θέλεις, αλλά και πώς θα ήταν καλύτερο να αντιδράσεις.
Όταν η απειλή είναι η απόσταση
Οι σχέσεις από απόσταση δεν χρειάζεται να πούμε ξανά πόσο δύσκολη συνταγή είναι για να πετύχει και πόση ειλικρίνεια αλλά και εμπιστοσύνη χρειάζονται. Αν έχεις σχέση από απόσταση και αρχίζουν να σε πιάνουν τα διαόλια, προγραμματίστε την επόμενη στιγμή που θα έχετε και οι δύο χρόνο, και μιλήστε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται για αυτό... και μετά καλό θα ήταν να φτάσετε και λίγο πιο βαθιά, στους λόγους που υπάρχει αυτή η ανασφάλεια.
Όταν η απειλή ΘΑ ΓΙΝΕΙ η απόσταση
Μερικές φορές έχεις σχέση, όλα πάνε καλά, αλλά ξαφνικά σου λέει "Σόρι, εγώ μετακομίζω για δουλειά". Τι κάνεις τότε; Πώς εκφράζεις όλους τους φόβους που σου παραλύουν τον εγκέφαλο εκείνα τα πρώτα δευτερόλεπτα που θα σ' το πει; Ιδανικά, δεν το κάνεις αμέσως. Η πρώτη σου αντίδραση καλύτερα να είναι μια αγκαλιά και να συμμεριστείς τον ενθουσιασμό του/της συντρόφου σου. Αφού καταφέρεις - στον δικό σου χρόνο - να βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις σου, μετά μπορείς να τις παρουσιάσεις ήρεμα και λογικά, χωρίς αναίτιο δράμα.
Όταν η απειλή είναι η δουλειά
Υπάρχουν και άνθρωποι που λένε ότι είναι "παντρεμένοι με την δουλειά τους" και δεν το λένε ειρωνικά. Το εννοούν και δεν έχουν και πολλή όρεξη να αλλάξουν αυτή την δυναμική. Που σημαίνει ότι μέχρι να αποφασίσουν να δουν τα πράγματα αλλιώς, εσύ θα έχεις λίγο πιο συμπληρωματικό λόγο. Τα τελεσίδικα "ή αυτό ή εγώ" δεν χωρούν εδώ, μιας και δε μπορείς να ζητήσεις από ένα άτομο να μην δουλεύει. Αν έχεις μπλέξει με έναν πραγματικά αμετανόητα εργασιομανή, είτε πρέπει να προσαρμοστείς και να δώσεις προσοχή στους τρόπους με τους οποίους σου δείχνει αγάπη, είτε - συγγνώμη - να αποχωρήσεις.
Όταν η απειλή είναι τα πεθερικά
Δεν θα γίνουμε κλισέ εδώ να μιλήσουμε για κακές πεθερές, ούτε για τον κλασικό μαντράχαλο με το παστίτσιο της μάνας του. Θα πούμε απλά ότι σε περιπτώσεις που τα πεθερικά είναι απλώς ενοχλητικά, τίποτα δεν σε σταματά από το να δηλώσεις (ψύχραιμα) αυτή σου την ενόχληση. Και ότι σε περιπτώσεις που τα πεθερικά επεμβαίνουν σοβαρά, εδώ υπάρχει χώρος για τελεσίδικα. Να ενηλικιωνόμαστε λίγο, σιγά-σιγά.
Όταν η απειλή είναι οι φίλοι
Φίλοι που κάνουν καταχρήσεις, που σέρνουν τον/την σύντροφό σου δέκα βήματα πίσω από ό,τι πρόοδο έχει κάνει. Εκείνοι οι φίλοι, όχι απλώς οι φίλοι που δεν συμπαθείς. Για αυτούς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, παρά μόνο να συμβιβαστείς· τους διάλεξε πριν διαλέξει εσένα. Από την άλλη πλευρά, αν σε μισούν οι φίλοι του/της... έχουμε πρόβλημα. Επειδή ίσως να βλέπουν πράγματα που δεν μπορεί ακόμα να δει, μέσα στα σιρόπια. Ή μπορεί να είναι καχύποπτοι μέχρι να σε γνωρίσουν καλύτερα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή.
Τέλος, όταν η απειλή είναι το κέρατο
Αρχικά, είναι στο μυαλό σου, ή σου έχει δώσει δικαιώματα; Έχει βεβαρημένο ιστορικό; Πόσο βεβαρημένο και πόσο καιρό πριν; Κι αν αυτές σού φαίνονται υπερβολικά πολλές ερωτήσεις, ενώ θα προτιμούσες να σπας ένα πιάτο αυτή τη στιγμή, ορίστε μερικές ακόμα ερωτήσεις: Ποια είναι η σχέση σου με το κέρατο στην δική σου ερωτική ζωή; Πώς το αντιμετώπιζες παλιά και τι έχει αλλάξει σήμερα; Είσαι σε μια σχέση που θα μπορούσε να επιβιώσει από κέρατο; Έχεις καν την διάθεση να περάσετε και οι δυο σας την μεγάλη περίοδο που ξαναχτίζεται η εμπιστοσύνη και μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας; Και όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε καν την περίπτωση που η απειλή για κέρατο έχει να κάνει με εσένα. Εκεί θα σε ρωτήσουμε αν αλήθεια θέλεις να περάσεις όλο αυτό το δράμα.
Μπόνους, όταν η απειλή είσαι ΕΣΥ
Αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις; Οιστριονικές τάσεις; Θεματάκια οργής; Υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι που θα μπορούσες εσύ να απειλείς την σχέση σου. Και επειδή δεν το αξίζεις ούτε εσύ, ούτε ο/η σύντροφός σου, το μόνο που μπορούμε να σου πούμε είναι - από την στιγμή που αναγνωρίζεις ότι εσύ έχεις το πρόβλημα - να ζητήσεις την ανάλογη βοήθεια. Κανείς δεν είπε ότι οι σχέσεις λειτουργούν με έναν μαγικό τρόπο, επειδή υπάρχει αγάπη. Για την ακρίβεια, το έλεγαν πολλοί, αλλά δεν είχαν ιδέα. Και ανήκαν σε μια γενιά που για να μην πάρει διαζύγιο, έκανε ακόμα ένα παιδί, το οποίο παιδί τώρα μάλλον διαβάζει αυτό το κείμενο επειδή δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις. (Εμείς. Εμείς είμαστε αυτό το παιδί.)
Πηγή: In2Life.gr