Γιατί είναι καλό να συγκρουόμαστε
Κατά τη διάρκεια του πάθους της αρχής στη σχέση, έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε τον άλλο ή να κάνουμε focus σε αυτά που μας ενώνουν. Μετά από μερικούς μήνες, αναδύονται όλα όσα μας κάνουν διαφορετικούς και εκείνα που γίνονται αίτια συγκρούσεων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, δεν είναι οι συγκρούσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις διαχειρίζονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, οι κλασικές τακτικές των ζευγαριών στις διαφωνίες είναι οι εξής. Είτε τις αποφεύγουν γιατί θεωρούν ότι οι τσακωμοί δεν είναι υγιής τρόπος έκφρασης, είτε ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο για το λάθος του. Μήπως όμως αυτές οι διαφορές μας είναι που μπορούν να εξελίξουν τη σχέση και να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο;
Αντί να κρύβουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές, και να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχουν ή ότι θα εξαλειφθούν κάποια στιγμή, μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να ακούσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλο και να δείξουμε περιέργεια σε αυτό που δεν γνωρίζουμε. Πώς θα μπούμε στη διαδικασία σύγκρουσης, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη σχέση μας;
Το σωστό timing
Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Ακόμα και αν ο λόγος της διαφωνίας είναι το ποιος θα πλύνει τα πιάτα, βρείτε μία στιγμή που να είστε και οι δύο ξεκούραστοι και χαλαροί.
Αφήστε τις κατηγορίες
Δεν θα βοηθήσει κάπου το να κατηγορούμε τον άλλο για αυτά που νιώθουμε και το να του μεταθέτουμε την ευθύνη όλης της κατάστασης. Ας μιλήσουμε για το πώς νιώθουμε εμείς και τι θα θέλαμε να αλλάξει.
Ανταλλάσσουμε απόψεις
Έτσι όπως θέλουμε να ακουστεί η δική μας γνώμη, έτσι πρέπει να σεβόμαστε τις απόψεις του άλλου, ακόμα και αν απέχουν παρασάγγας από τη δική μας. Και αν αδυνατούμε να καταλάβουμε, κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις.
Δείτε ταινίες με σχέσεις
Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα του 2013, τα ζευγάρια που βλέπουν μαζί ταινίες με σχεσικά θέματα και μετά συζητούν για αυτά, έχουν μειωμένο ρίσκο για διαζύγιο. Ίσως είναι πιο εύκολο να ταυτιστείς και να μιλήσεις για εσένα, όταν χρησιμοποιείς το παράδειγμα άλλων ανθρώπων.
Πηγή: Jenny.gr