Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 22:38

Ανδρομάχη: Ξεσήκωσε με το «Ela» στο pre-party της Eurovision

Γράφτηκε από την
Ad Slot

ΗΑνδρομάχη με το «Ela» κατάφερε να «μαγέψει» το κοινό στο pre-party για τη Eurovision, που έγινε στη Μαδρίτη, το βράδυ του Σαββάτου, 16 Απριλίου.

Η εκπρόσωπος της Κύπρου στο φετινό διαγωνισμό, που έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον και τις εντυπώσεις με το τραγούδι της, εμφανίστηκε στο pre-party μέσω live on tape και παρουσίασε το «Ela» μέσα από μία μοναδική acoustic version, συνοδεία πιάνου. Το κοινό δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την εμφάνιση της Ανδρομάχης και τραγουδούσε το «Ela» δυνατά, ενώ τα social media γέμισαν με videos!

Αυτές τις ημέρες, η Ανδρομάχη μπαίνει στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για τη Eurovision, λίγο πριν αναχωρήσει για το Τορίνο της Ιταλίας όπου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Όπως έχει ορισθεί, η Κύπρος διαγωνίζεται στον β’ ημιτελικό, στις 12 Μαΐου. Τη σκηνική παρουσίαση έχουν αναλάβει οι διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτεχνικοί διευθυντές Marvin Dietmann και Dan Shipton, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια ο Στέλιος Κουδουνάρης.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 19:28

Σχετικά Άρθρα

  • Ελενα Παπαρίζου: «Αν είχα το κατάλληλο τραγούδι θα πήγαινα ξανά στη Eurovision»
    Ελενα Παπαρίζου: «Αν είχα το κατάλληλο τραγούδι θα πήγαινα ξανά στη Eurovision»

    Μία τιμητική βραδιά με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την κυκλοφορία του «My number One» και τη νίκη της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο των Αθηνών. Η Έλενα Παπαρίζου ήταν εκεί και μίλησε στις τηλεοπτικές κάμερες σχετικά με την εμπειρία της στη Eurovision, αλλά και για τη συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι.

    «Αγαπώ και σέβομαι πολύ τη Μαρίνα Σάττι»

    Η τραγουδίστρια τόνισε ότι ενθουσιάστηκε με την επιστροφή του ελληνικού τελικού, ενώ είπε ότι θα έδινε με χαρά συμβουλές σε όποιον υποψήφιο την προσέγγιζε. Επίσης, αποκάλυψε ότι με το κατάλληλο τραγούδι θα πήγαινε ξανά στη Eurovision.

    Αρχικά, η Έλενα Παπαρίζου δήλωσε: «Η γιορτή σήμερα γίνεται για τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας. Δεν είναι δική μου η νίκη, είναι της Ελλάδας και χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ. Η Eurovision έχει αλλάξει από το 2005. Για εμένα θα πρέπει να πει ο κόσμος γύρω μου. Σίγουρα έχω ωριμάσει, βλέπω πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο».

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Από ο,τι γνωρίζω φέτος θα διαγωνιστούν πολλά παιδιά και ο κόσμος θα ψηφίσει. Είναι κάτι που το ήθελα πολλά χρόνια και χαίρομαι πάρα πολύ. Για την ώρα δεν με έχει προσεγγίσει κάποιος από τους υποψήφιους για συμβουλές αλλά είμαι ένας άνθρωπος που τολμάω και σηκώνω το τηλέφωνο και δίνω τη συμβουλή μου. Όποιο παιδί θέλει, εννοείται, το τηλέφωνό μου δεν είναι δύσκολο να το βρει. Αν είχα το κατάλληλο τραγούδι θα πήγαινα ξανά στη Eurovision».

    Αναφορικά με τη φετινή συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι στο φετινό διαγωνισμό, η τραγουδίστρια είπε: «Γιατί να μη θέλουν την κ. Σάττι; Όχι, αυτό λέγεται reverse psychology. Η Σάττι ήταν εξαιρετική. Έκανε αυτό που έπρεπε κι έδωσε ένα καινούριο πνεύμα πιστεύω πολλές φορές για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision. Την αγαπώ πάρα πολύ, τη σέβομαι. Εύχομαι να είναι καλά κι η Eurovision φέτος να πάει ακόμα καλύτερα» είπε η Έλενα Παπαρίζου, ενώ για τον ηλικιακό ρατσισμό στους καλλιτέχνες δήλωσε με αφορμή και το νέο της τραγούδι: «Μπορεί κάποια στιγμή η Ελλάδα να πάει στο εξωτερικό; Να μην ασχολούμαστε με λάθος πράγματα. Έχουμε την υγεία μας; Μπορούμε; Το κάνουμε; Το κάνουμε. Τελείωσε!».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Ηλεία με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
    Στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Ηλεία με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική συνέντευξη τύπου, χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών από την Κύπρο, Ανδρέας Θεοδοσίου, ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ηλεία στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και προς τιμή της Παναγιώτας Νικολάου, του κοριτσιού που άφησε την τελευταία της πνοή στην Ηλεία το 1974 και τα οστά της μεταφέρθηκαν στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια.

    Ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Ήλιδας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους τοπικούς φορείς και τον δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την τιμή που του έκαναν μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στην αποστολή.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα έχει εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επισκέψεις σε μνημεία όπως τα φυλακισμένα μνήματα και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επίσκεψης θα είναι η επίσκεψη στα κατεχόμενα, όπου η αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Θεοδοσίου τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ενημέρωσης για τα γεγονότα του 1974, καθώς, όπως ανέφερε, πολλοί έχουν ξεχάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενήθηκαν τα ασυνόδευτα παιδιά από την Κύπρο στην Ελλάδα. «Η λήθη δεν αποτελεί δικαιολογία για τίποτα. Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους. Χάνονται…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Παναγιώτα Νικολάου, η οποία συμβολίζει την τραγικότητα της τουρκικής εισβολής, με το γεγονός ότι τα οστά της επέστρεψαν στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια να αποτελεί έναν συγκινητικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Η οικογένειά της, μάλιστα, θα παραθέσει γεύμα στους καλεσμένους της αντιπροσωπείας ως ένδειξη τιμής.

    Τheodosiou 2

    Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος συνεχάρη τον κ. Θεοδοσίου για τον αγώνα του και επεσήμανε τη σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «θυγατέρα της Ελλάδας».

    Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, να εκφράζει τη βαθιά του εκτίμηση προς τον κ. Θεοδοσίου τόσο για την πρόσκληση στην Κύπρο όσο και για την προσφορά και τον αγώνα του να μην ξεχαστεί η ιστορία. Υπενθύμισε, επίσης, την ιστορική σχέση που έχουν οι δύο περιοχές από το 2018, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία τους.

    Ο αντιδήμαρχος Πηνειού Σάκης Γεωργόπουλος, καθώς και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας, Θεώνη Γεωργοπούλου εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για την προγραμματισμένη επίσκεψη και την ιστορική σημασία της.

    Η επίσκεψη στην Κύπρο δεν θα είναι μόνο ένα ταξίδι μνήμης, αλλά και μια ευκαιρία για ενημέρωση και συνειδητοποίηση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί μέχρι σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, η αντιπροσωπεία θα δει από κοντά τις συνέπειες της εισβολής και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων. Τόνισε ότι το έθνος δεν μπορεί να αντέξει άλλες χαμένες πατρίδες, κάνοντας έκκληση για ενότητα και συνέχιση του αγώνα.

    Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να τιμήσουν τα θύματα της εισβολής, να ενισχύσουν τη μνήμη των γεγονότων και να υπενθυμίσουν τη διαχρονική σχέση Ελλάδας και Κύπρου. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα λειτουργήσει ως μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς διχασμούς.

  • Οι Χοροσταλίτες ηχογραφούν τραγούδι για την Eurovision!
    Οι Χοροσταλίτες ηχογραφούν τραγούδι για την Eurovision!

    Ποιο συγκρότημα επιστρέφει ξανά στον εθνικό τελικό της ΕΡΤ για την Eurovision!

    Πέρασαν εφτά χρόνια από τότε, το 2017, που το δημοφιλές παραδοσιακό συγκρότημα, οι Χοροσταλίτες είχε φτάσει στην τελική τριάδα του εθνικού τελικού της ΕΡΤ για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision!

    Φέτος, έπειτα από την ανακοίνωση της ΕΡΤ για ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής των καλλιτεχνών και εθνικού τελικού ανοιχτό προς το κοινό, οι Χοροσταλίτες αποφάσισαν να επιστρέψουν με ένα τραγούδι γεμάτο Ελλάδα, αλλά και με «νότες» έθνικ και βαλκανικών στοιχείων!

    Όπως δήλωσαν αποκλειστικά στο gpstomusic.gr:

    “Σε σχέση με την προηγούμενη συμμετοχή μας ανεβάσαμε τον πήχη πιο ψηλά με ένα δυνατό τραγούδι, κομμένο και ραμμένο στο ύφος μας και με στόχο η πλούσια μουσική του τόπου μας να φτάσει και να απλωθεί σε όλο τον κόσμο! Το τραγούδι, όπως και στην προηγούμενη συμμετοχή μας (“Από την Θράκη ως την Κρήτη” – Eurovision 2017), είναι σε στίχους και μουσική του δημιουργού της ορχήστρας μας Βασίλη Μεσσαριτάκη. Μπήκαμε ήδη στο στούντιο μας και οι πρώτες ηχογραφήσεις έγιναν, και σε λίγο καιρό θα το μοιραστούμε και μαζί σας! Stay tuned!


    Πηγή: gpstomusic.gr

  • Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;
    Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;

    Ανάλυση που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα ενοχοποιεί τους πρώτους κατοίκους της Κύπρου για την εξαφάνιση των δύο ειδών.

    Ένα προϊστορικό οικολογικό μυστήριο φαίνεται πως πλησιάζει τη λύση του: οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, εκτιμά νέα μελέτη.

    Οι πυγμαίοι ελέφαντες των 500 κιλών και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών ήταν τα πιο μεγαλόσωμα ζώα της Κύπρου στα τέλη του Πλειστόκαινου, πριν από περίπου 12.000 χρόνια, όταν η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων έφτανε στο τέλος της και η επανάσταση της γεωργίας μόλις ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή.

    Και τα δύο είδη εξαφανίστηκαν περίπου την εποχή που έφταναν στην Κύπρο οι πρώτοι Homo sapiens, πριν από περίπου 12-14 χιλιάδες χρόνια.

    Τότε ήταν που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη πολλά ακόμα γιγαντόσωμα ζώα, όπως τα τριχωτά μαμούθ της Ευρασίας και της Αμερικής, ένα κύμα εξαφανίσεων που ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αποδίδουν στην παρουσία του ανθρώπου.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος δεν έπαιξε ρόλο, καθώς θεωρούσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι είτε έφτασαν μετά τις εξαφανίσεις είτε ήταν πολύ λίγοι για να εξοντώσουν ολόκληρα είδη.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, εκτιμά αντίθετα ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει στην εξαφάνιση πρώτα τον πυγμαίο ιπποπόταμο και μετά τον πυγμαίο ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.

    Η ανάλυση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα στα οποία τροφοδοτήθηκαν δεδομένα που αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, την αποδοτικότητα του κυνηγιού και την ταχύτητα ανάπτυξης των δύο ζώων.

    «Η Κύπρος είναι η ιδανική τοποθεσία για τη δοκιμή των μοντέλων μας επειδή προσφέρει ένα ιδανικό σετ συνθηκών προκειμένου να εξετάσουμε αν η άφιξη ανθρώπινων πληθυσμών οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση αυτών των ειδών. Και αυτό επειδή η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό περιβάλλον που μας ανοίγει ένα παράθυρο πίσω στον χρόνο» δήλωσε η δρ Θεοδώρα Μούτσιου, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου «Τζέιμς Κουκ» στην Αυστραλία.

    Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πληθυσμός των 3-7 χιλιάδων ανθρώπων που εκτιμάται ότι ζούσε τότε στην Κύπρο θα ήταν αρκετός για να εξοντώσει μέχρι και τους τελευταίους ελέφαντες και ιπποποτάμους.

    Οι προβλέψεις του μοντέλου ταίριαζαν με τη χρονολογική σειρά της εξαφάνισης των δύο ειδών στο αρχείο των απολιθωμάτων, λένε οι ερευνητές.

    «Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι στην Κύπρο ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι για την εξαφάνιση της μεγα-πανίδας στη διάρκεια της Κατώτερης Πλειστοκαίνου και τις αρχές του Ολοκαίνου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Κόρεϊ Μπράντσο του Πανεπιστημίου «Φλίντερς» της Αυστραλίας, επικεφαλής της μελέτης.

    Σε προηγούμενες μελέτες της, η ίδια ερευνητική ομάδα εκτιμούσε ότι οι πρώτοι Homo sapiens έφτασαν στην Κύπρο πριν από 14.000 χρόνια, λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

    Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Κύπρου (Phanourios minor), με ύψος 70 εκατοστών, ήταν ο πιο μικρόσωπος ιπποπόταμος της Μεσογείου, γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο The Conversation. Γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι διαχωρίστηκε από τον κοινό ιπποπόταμο (Hippopotamus amphibius) πριν από περίπου 1,5 εκατ. χρόνια.

    Ο δε πυγμαίος ελέφαντας της Κύπρου (Palaeoloxodon cypriotes), με ύψος μόλις ενός μέτρου ως τον ώμο, είχε μόλις το 10% του σωματικού μεγέθους του προγόνου του, του ελέφαντα Palaeoloxodon antiquus που ζούσε στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία στα μέσα του Πλειστόκαινου.

    Και τα δύο είδη διαμορφώθηκαν από το φαινόμενο του νησιωτικού νανισμού, τη σταδιακή σμίκρυνση μεγαλόσωμων ειδών όταν αποκλείονται σε νησιά με περιορισμένη τροφή.

    Το φαινόμενο ήταν διαδεδομένο στη Μεσόγειο: πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι ζούσαν κάποτε και σε Κρήτη, Τήλο, Μάλτα, Σικελία, Σαρδινία και πολλά ακόμα νησιά.

    Πηγή: In.gr
  • Γιώργος Λιβάνης για τη γέννηση του γιου του: Ο τοκετός κράτησε 16 ώρες, χαίρομαι που το παιδί μοιάζει στην Ανδρομάχη
    Γιώργος Λιβάνης για τη γέννηση του γιου του: Ο τοκετός κράτησε 16 ώρες, χαίρομαι που το παιδί μοιάζει στην Ανδρομάχη

    Ήταν πραγματικά η πιο ωραία εμπειρία στη ζωή μου, πρόσθεσε ο τραγουδιστής

    Ο Γιώργος Λιβάνης που έγινε πρόσφατα πατέρας παραχώρησε το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου συνέντευξη στην εκπομπή Buongiorno. Μεταξύ άλλων ανέφερε το πόσο χαρούμενος είναι με τον ερχομό του παιδιού του, το όνομα που θα πάρει καθώς και τη βοήθεια που προσφέρει ο ίδιος στη μητέρα του παιδιού του και σύντροφο του, Ανδρομάχη.
    Συγκεκριμένα ο 29χρονος ανέφερε: «Είναι η πιο γλυκιά κούραση που μπορεί να συναντήσει άνθρωπος. Γιατί η αλήθεια είναι ανά 3 ώρες πρέπει να ξυπνάς αν είσαι κιόλας ενεργός και εγώ είμαι. Δεν θέλω να αφήνω την Ανδρομάχη να το ζει μόνη της και είναι και κάτι που μου αρέσει να το ζω και εγώ. Κοιμάσαι όσο χρειάζεται να κοιμηθείς».

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο τραγουδιστής αποκάλυψε πως το παιδί θα ονομαστεί Γεράσιμος, όπως και ο πατέρας του. Όταν στην συνέχεια του είπαν στην εκπομπή, ότι το παιδί μοιάζει πιο πολύ στην Ανδρομάχη, εκείνος απάντησε: «Χαίρομαι πολύ που μοιάζει στην Ανδρομάχη γιατί με αυτή είμαι ερωτευμένος, οπότε σίγουρα ήθελα το παιδί μου να μοιάζει με εκείνη».

    Σχετικά με τον τοκετό ο Γιώργος Λιβάνης ανέφερε πως κράτησε περίπου 16 ώρες και ότι ήταν φυσιολογικός.

    Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Γιώργου Λιβάνη
    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης πρόσθεσε: «Είχαμε μαζευτεί περίπου 40 άτομα στο μαιευτήριο, γονείς, φίλοι, συνεργάτες. Ήταν πραγματiκά η πιο ωραία εμπειρία στη ζωή μου. Αλλαγή νιώθεις από το πρώτο δευτερόλεπτο γιατί πρέπει να αναλάβεις μια ευθύνη, φέρνεις μια ζωή στον κόσμο οπότε σκέφτεσαι τα πράγματα διπλά και τριπλά και πιο σωστά. Αυτό που κρατάω είναι η πρώτη στιγμή που μας έφεραν το μωρό στο δωμάτιο. Το πήρα αγκαλιά. Είναι το κάτι άλλο» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Το θέμα είναι να είσαι έτοιμος. Πριν 5 χρόνια μπορεί να μην ήμουν έτοιμος. Αυτήν την στιγμή είμαι έτοιμος να είμαι μπαμπάς».

    Οι δύο τραγουδιστές αποκάλυψαν τον περασμένο Μάιο ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί και στις 12 Σεπτεμβρίου 2024 γεννήθηκε ο γιος τους. Σε ανάρτησή τους στο Instagram όπου ανακοίνωσαν τη γέννηση, έγραψαν πως δεν μπορούν να περιγράψουν με λόγια αυτό το οποίο τους συμβαίνει, ευχαριστώντας το μαιευτήριο αλλά και τους διαδικτυακούς τους φίλους για τις ευχές. Πιο συγκεκριμένα, η κοινή ανάρτηση του ζευγαριού έγραφε: «Ήρθες 12/09/2024. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτό που ζούμε. Θέλουμε μέσα από την καρδιά μας να σας ευχαριστήσουμε για την αγάπη σας και τις πανέμορφες ευχές σας. Η ενέργεια και η θετική σας σκέψη μας συνοδεύουν σε κάθε βήμα και μας γεμίζουν με δύναμη».

    Δείτε τη σχετική ανάρτηση
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μνημόνιο συνεργασίας για τα αγροτικά μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Μάλτας υπέγραψε ο Κ. Τσιάρας με τους ομολόγους του των δύο μεσογειακών χωρών
    Μνημόνιο συνεργασίας για τα αγροτικά μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Μάλτας υπέγραψε ο Κ. Τσιάρας με τους ομολόγους του των δύο μεσογειακών χωρών

    Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα, Κύπρου και Μάλτας, υπέγραψαν στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί των τριών χωρών Κώστας Τσιάρας, Μαρία Παναγιώτου και Anton Refalo.

    Στο μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας, προβλέπεται η διοργάνωση τακτικών διαβουλεύσεων για θέματα που αφορούν στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

    Η υπογραφή του μνημονίου είχε προετοιμασθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων των τριών χωρών και είχε οριστικοποιηθεί στη συνάντηση της ομάδας των EUMED 9, .

    Οι διαβουλεύσεις περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της αγροτικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των επιστημονικών εξελίξεων, της οικονομικής συνεργασίας και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    tsiaras mnim ellada kypr malta 2

    Στο μνημόνιο επίσης προβλέπεται η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων, πρακτικής άσκησης, επισκέψεων μελέτης κ.λπ., με επίκεντρο:

    1. Ποιότητα εδάφους.

    2. Δέσμευση άνθρακα.

    3. Εκπομπές οξειδίων.

    4. Υποστήριξη Νέων Αγροτών,

    5. Ενδυνάμωση των Γυναικών στη Γεωργία.

    6. Προόδους στην καλή διαβίωση των ζώων στα αγροκτήματα

    7. Διαχείριση Υδάτων.

    8. Εναλλακτικές και Βιώσιμες Μέθοδοι Γεωργίας (π.χ. υδροπονία).

    9. Διευκόλυνση της πρόσβασης στην επίσημη εκπαίδευση ή/και κατάρτιση.

    10. Παροχή συμβουλών για νομοθετικές αναθεωρήσεις και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

    11. Προώθηση της συνεργασίας σε έργα που βοηθούν τους μικρούς αγρότες στην προστιθέμενη αξία, ιδίως στην εμπορία και στη μεταποίηση.

    12. Δημιουργία ή ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων για τη γεωργία.

    13. Διευκόλυνση ανταλλαγών επισκέψεων για αγρότες.

    tsiaras mnim ellada kypr malta 3

    Η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ

    Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας προήδρευσε από κοινού με την Φινλανδή Υπουργό Γεωργίας και Δασοκομίας, Sari Essayah στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εν όψει του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας. Οι Υπουργοί καλωσόρισαν θερμά τον υποψήφιο Επίτροπο για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα Κριστόφ Χάνσεν και ακολούθως αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021 – 2027.

    Ταυτόχρονα έγινε εκτενής συζήτηση για τις προτεραιότητες της ΚΑΠ μετά το 2027.

    Οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ συμφώνησαν ότι η Γεωργία παραμένει τομέας στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατροφική κυριαρχία και να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας οι στόχοι παραμένουν οι εξής:

    -η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών

    -η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες

    -η υψηλή ποιότητα των τροφίμων, η οποία αποτελεί τη βάση για μια ανθεκτική και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή γεωργία.

    Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συμβούλιο, καθώς γίνεται ο απολογισμός του δεύτερου έτους των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ. Υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν κι άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η έξαρση ζωονόσων στην Ευρώπη, η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στο Βέλγιο και φυσικά η επιτυχής αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (PPR) στην Ελλάδα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατάλογο «μη φιλικών χωρών» δημοσίευσε η Ρωσία - Η Ελλάδα και η Κύπρος ανάμεσά τους
    Κατάλογο «μη φιλικών χωρών» δημοσίευσε η Ρωσία - Η Ελλάδα και η Κύπρος ανάμεσά τους

    Έναν κατάλογο με 47 χώρες και εδάφη που θεωρεί πως υιοθετούν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες» δημοσίευσε η Ρωσία, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος.

    Ο κατάλογος, που εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον υπάρχοντα κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» της Ρωσίας, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από αμοιβαίες κυρώσεις.

    Περιλαμβάνει τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και την Τουρκία, όπως μετέδωσε το philenews.

    Η Κύπρος, η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες , το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του λεγόμενου «Δυτικού συνασπισμού», όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν είναι μεταξύ αυτών που κατονομάζονται.

    Η κίνηση αυτή ακολουθεί ένα διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που στόχο έχει την ανθρωπιστική υποστήριξη και τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης πολιτών από αυτές τις χώρες που «μοιράζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».

    Σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, το διάταγμα καθιερώνει μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους «δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές στις χώρες τους, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αξίες» να εγκατασταθούν στη Ρωσία.

    Ρωσικές διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι «αρκετές δεκάδες» δυτικοί έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο μετεγκατάστασης, αν και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Δ. Ήλιδας: Επίτιμος Δημότης Σαβαλίων ο Κύπριος Ανδρέας Θεοδοσίου
    Δ. Ήλιδας: Επίτιμος Δημότης Σαβαλίων ο Κύπριος Ανδρέας Θεοδοσίου

    Ήταν ασυνόδευτο παιδί που φιλοξενήθηκε στην Ηλεία το 1974

    Είχε φιλοξενηθεί στην Ηλεία, και συγκεκριμένα στα Σαβάλια το 1974, μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ήταν ένα από τα 456 ασυνόδευτα παιδιά, σε ηλικία μόλις 12 ετών. Έφυγε από την Ηλεία στα 16 του χρόνια αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο και τους ανθρώπους που τον αγκάλιασαν με τόση αγάπη. Σήμερα ο Ανδρέας Θεοδοσίου, ζει στην Κύπρο, είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Ηλεία το 1974, διατηρεί άρρηκτες σχέσεις με την περιοχή και σύντομα θα ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Σαβαλίων.

    Την πρόταση απονομής του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Σαβαλίων στον Ανδρέα Θεοδοσίου, κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αναστάσιος Παπαδημητρόπουλος η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας.

    Ο κ. Παπαδημητρόπουλος, εξιστόρησε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την άφιξη του 12χρονου τότε Ανδρέα Θεοδοσίου στην Ηλεία και την παραμονή του στην κοινότητα, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με την περιοχή. «Κάθε χρόνο επέστρεφε στα Σαβάλια, αφού είχε αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με όλους τους χωριανούς, αγόρασε ακίνητη περιουσία στο χωριό, έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα πια, και παραμένει σε αυτό. Προσφέρει αρκετά συχνά, υλική βοήθεια αλλά και ηθική στήριξη σε συγχωριανούς μας. Προσπαθεί να συμμετέχει όσο πιο ενεργά μπορεί σε όλες τις δραστηριότητες του χωριού, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με τους τοπικούς φορείς».

    Ο κ. Θεοδοσίου, με την σημερινή του ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Ηλεία το 1974, έχει επισκεφθεί όλα τα μέρη της Ηλείας θέτοντας μια αναμνηστική πλακέτα με τα ονόματα των οικογενειών που φιλοξένησαν τα παιδιά, σαν ένα είδος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους. «Εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Δ.Δ. Σαβαλίων, πιστεύω ότι ο τίτλος αυτός είναι μία οφειλόμενη τιμή προς τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος είναι πάντα δίπλα μας, σε οτιδήποτε χρειαστούμε, και έχει καταφέρει να αποκτήσει την εκτίμηση και την αποδοχή όλων των συγχωριανών, και επάξια του αντιστοιχεί ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη Σαβαλίων», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρόπουλος

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο