«Δικά μας τα σώματα. Δική μας η επιλογή. Δικές μας οι ιστορίες. Δική μας η φωνή» αυτό είναι το moto του λογαριασμού της Zoë Noble στο Instagram, ο οποίος παρουσιάζει και υποστηρίζει την επιλογή ορισμένων γυναικών να μείνουν άτεκνες.
Zoë Noble ήταν 37 ετών όταν υπεβλήθη σε υστερεκτομή, καθώς υπέφερε από έντονους πόνους και προβλήματα υγείας για πολλά χρονιά.
Σε ηλικία 32 ετών ο γιατρός της, της είπε πως αν ήθελε να κάνει παιδί, θα έπρεπε να δράσει πολύ γρήγορα. Ο χρόνος της τελείωνε και δεν θα είχε πολλές ευκαιρίες για τεκνοποίηση αργότερα. Μάλιστα, ήταν εκείνος που καθυστερούσε την επέμβαση σε περίπτωση που η πελάτισσά του άλλαζε γνώμη αργότερα και ήθελε να αποκτήσει παιδιά -παρά την ξεκάθαρη άρνησή της. (διάβασε εδώ και την αντίστροφη ιστορία της Χριστίνας Καπάτου. Κατάφερε να γίνει μητέρα όταν οι γιατροί της το απέκλειαν).
Μετά τη συγκεκριμένη εμπειρία της, η Zoë Noble, φωτογράφος στο επάγγελμα, ξεκίνησε ένα project στο οποίο καταγράφει μαρτυρίες γυναικών που επέλεξαν να μην γίνουν μητέρες.
Το ονομάζει “We are Childfree” και στην ουσία πρόκειται για μία συλλογή φωτογραφιών, podcast και συνεντεύξεων με γυναίκες που αποφάσισαν να μην κάνουν παιδιά. Στη διάρκεια των lockdowns, η Βρετανίδα φωτογράφος έχει μιλήσει με πάνω από 40 γυναίκες από όλο τον κόσμο, από 21 εώς 78 ετών, ενώ έχει 200 υποψήφιες για συνεντεύξεις.
«Αναρωτιέμαι πόσες γυναίκες θέλουν πράγματι να κάνουν παιδιά και πόσες ακούν απλώς σε όλη τους τη ζωή ότι αυτό πρέπει μια γυναίκα να κάνει»
Εκείνες που δεν τεκνοποιούν, συχνά στιγματίζονται ως εγωίστριες ή δυστυχισμένες. Ωστόσο, γυναίκες όπως η Zoë Noble υποστηρίζουν πως εγωιστικό είναι να γεννήσεις παιδιά που δεν θέλεις ή δεν μπορείς να φροντίσεις σωστά, μόνο και μόνο επειδή το «επιβάλλει» η παράδοση και η κοινωνία. Είναι συνήθης τακτική, άλλωστε, ακόμα και επιστήμονες να προσπαθούν να πείσουν τις γυναίκες, που δηλώνουν από νεαρή ηλικία ότι δεν θέλουν παιδιά, πως θα αλλάξουν γνώμη πιο μετά.
«Ήξερα από πάντα πως δεν θέλω παιδιά. Ωστόσο, κάθε φορά που το αναφέρω πρέπει να δικαιολογώ και τη θέση μου», λέει η Guen Duglas, που πήρε μέρος στο project της φωτογράφου. «Παρατηρώ συχνά γυναίκες να κάνουν παιδιά μόνο και μόνο επειδή είναι το επόμενο πράγμα στη λίστα τους. Κι όμως, ο πλανήτης μας δεν αντέχει άλλο. Σε εκείνους που λένε πως κάνοντας παιδιά αλλάζεις τον κόσμο, έχω να πω ότι υπάρχουν δεκάδες τρόποι να αφήσεις το στίγμα σου στην επόμενη γενιά. Το να γίνεις μάνα δεν είναι ο μοναδικός. Γράφω ένα παιδικό βιβλίο, συνεργάζομαι με εκπαιδευτικούς, μιλάω με εφήβους και μικρότερα παιδιά. Είναι άδικο να υποτιμάμε τις εμπειρίες των ανθρώπων απλώς και μόνο επειδή δεν είναι ίδιες με τις δικές μας».
«Πρόσφατα, διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Η κύστη ήταν τεράστια. Οι γιατροί αμφισβητούσαν την απόφασή μου για άμεση υστερεκτομή. Τους εξηγούσα πως ήμουν σίγουρη ότι δεν θέλω παιδιά και ούτε θα θελήσω στο μέλλον. Είχα μια τεράστια κύστη μέσα μου που ήθελα όσο τίποτα να βγει. Υπέφερα. Δεν ήθελα να κάνω παιδιά και μου έλεγαν να περιμένω και να το ξανασκεφτώ. Ευτυχώς, η γυναικολόγος μου κατάλαβε και προχώρησε στην επέμβαση», σημειώνει η Lise Scott, νηπιαγωγός στο επάγγελμα και μία από τις γυναίκες που φωτογραφήθηκε για χάρη της Zoë Noble.
Η Marcy Mandelson, η οποία επίσης φωτογραφήθηκε από την Zoë Noble, παραδέχεται στα 47 της πως ήξερε ήδη από 5 ετών ότι δεν θέλει να αποκτήσει παιδιά. «Διαρκώς μου έλεγαν πως θα αλλάξω γνώμη. “Όταν κάνεις ένα παιδί, θα καταλάβεις”, σχολίαζαν. Δεν θα μπορούσα να ζήσω όλα αυτά που έζησα, όμως, αν είχα ένα παιδί. Θα ένιωθα τεράστιες ενοχές που θα βρισκόμουν μακριά του. Με τρομάζει το γεγονός πως ακόμα και σήμερα οι γυναίκες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ανατροφής των παιδιών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν την ελευθερία μερικών ανθρώπων και δη, γυναικών».
«Η μητρότητα είναι η πιο δύσκολη δουλειά». «Αν δεν κάνεις παιδιά δεν θα νιώσεις ολοκληρωμένη». «Το να γίνεσαι μαμά είναι μεγαλειώδες». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που οι περισσότερες γυναίκες θα ακούσουν πολύ συχνά στη ζωή τους.
Η Zoë Noble ευελπιστεί πως με το project της, το οποίο έγινε θέμα και στους New York Times, θα αλλάξει την πεποίθηση που θέλει τη γυναίκα να νιώθει ολοκληρωμένη μόνο ως μαμά, φέρνοντας στο φως ιστορίες γυναικών που νιώθουν και είναι ευτυχισμένες, αλλά… άτεκνες.
«Η λέξη “μητέρα” δεν είναι απλώς ένα ουσιαστικό. Είναι ένα ρήμα που δείχνει πως έχουμε την ικανότητα να επηρεάσουμε τη ζωή των παιδιών ως δασκάλες, ως αδελφές».
Διάσημες Ελληνίδες που είπαν «όχι» στη μητρότητα
Αρκετές είναι και οι Ελληνίδες που συνειδητά επέλεξαν να μην κάνουν παιδί. Παρακάτω, όσα έχουν δηλώσει για αυτή τους την απόφαση:
Η Κατερίνα Λέχου έχει δηλώσει πολλές φορές πως δεν θέλησε να φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Σε τηλεοπτική συνέντευξή της μερικά χρόνια πριν, η 52χρονη σήμερα ηθοποιός, είχε πει: «Όχι, δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Σε αυτή την ηλικία θα ήταν το πιο εγωιστικό πράγμα που θα είχα κάνει ποτέ στη ζωή μου. Αυτή είναι η νοοτροπία που εγώ πρεσβεύω».
Την ίδια νοοτροπία φαίνεται να ακολουθεί και η ηθοποιός Σμαράγδα Καρύδη, η οποία λατρεύει τα παιδιά αλλά δεν ήθελε να αποκτήσει δικό της. «Τα λατρεύω τα παιδιά. Περνώ ωραία μαζί τους. Όμως, δεν θα έκανα παιδί. Είναι όμορφη η ζωή μου. Πάντοτε αισθανόμουν ότι ένα παιδί θα με ξεβολέψει. Δεν μου έχει βγει ποτέ το μητρικό ένστικτο. Ε, τώρα πια δεν θα κάνω. Είχα σκεφτεί κάποια στιγμή ότι αν δεν μπορούσα να κάνω παιδί, ενδεχομένως να υιοθετούσα ένα. Και πάλι δεν ξέρω αν θα πήγαινα γυρεύοντας», είχε δηλώσει.
Και η Ναταλία Γερμανού ανήκει σε εκείνες που συνειδητά επέλεξαν να μην κάνουν παιδί. Σε δηλώσεις της για το θέμα έχει πει: «Μεγάλωσα με τη γιαγιά μου. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν ενάμισι. Ουσιαστικά, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, με έφεραν στον κόσμο και είπαν “Οκ, γεια σου τώρα”. Σοκαρίστηκα τρομερά! Θύμωσα πάρα πολύ και με τους δύο. Με τη μαμά πιο πολύ, στον μπαμπά έδινα άλλοθι για τα πάντα. Νομίζω ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στο ότι εγώ δεν έκανα παιδί. Μου καρφώθηκε στο μυαλό μου ότι δεν πρέπει να κάνεις παιδί όταν είσαι ανεύθυνος και πέρασα όλη μου τη ζωή, θεωρώντας ότι ποτέ δεν ήμουν αρκετά υπεύθυνη για να φέρω στον κόσμο ένα παιδί».
Πηγή: marieclaire.gr