Νέα συνταγή από το Taste of Life by Betty...
Αυτά τα τυροπιτάκια τα θυμάμαι χρόνια τώρα να συνοδεύουν κάθε στιγμή της οικογενειακής μας ζωής. Είναι ένα από τα δυνατά σημεία της μαμάς-Τούλας η οποία πλέον τα φτιάχνει με κλειστά μάτια. Τα τυροπιτάκια αυτά είναι παρόντα σε γενέθλια , συγκεντρώσεις , επισκέψεις σε ηλικιωμένους , παιδικά πάρτυ, εκδηλώσεις (πένθιμες και χαρούμενες), ταξίδια, εκδρομές, τραπέζια, μπουφέδες , κλπ… Όταν πήρα την πρωτοβουλία να τα φτιάξω για πρώτη φορά, συνειδητοποίησα πως τα χέρια μου “έτρεχαν” καθώς είχαν αποτυπωθεί ακριβώς στο μυαλό μου από τις αμέτρητες φορές που υπήρξα παρατηρητής της κατασκευής τους…όσο για τη γεύση, η εικόνα μιλάει μόνη της…
Υλικά :
Για τη γέμιση :
300 γρ. φέτα τριμμένη
1 μεγάλο αυγό
Πιπέρι
Για τη ζύμη :
1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
1 κούπα χλιαρό γάλα (220 ml)
1 κοκ. φαρίνα (500 γρ.)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 αυγό
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
+ 1 επιπλέον αυγό χτυπημένο για το ψήσιμο
Εκτέλεση :
-Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας με ένα πιρούνι την τριμμένη φέτα , το αυγό χτυπημένο και το πιπέρι και τη φυλάμε στο ψυγείο.
-Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αυγό, το γάλα, 1 μικρό φλιτζανάκι του καφέ από το ποτήρι με το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Δε χρειάζεται χτύπημα, μόνο ανάδευση! Περιμένουμε δυο-τρία λεπτά και προσθέτουμε τη φαρίνα με το αλάτι τα οποία ζυμώνουμε με τον γάντζο για αρκετή ώρα , ώστε να πάρουμε μια δουλεμένη , μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
-Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ . Χωρίζουμε με μαχαίρι το φύλλο σταυρωτά σε 8 τριγωνικά κομμάτια και βάζουμε μια κουταλίτσα από τη γέμιση στο πάνω μέρος κάθε κομματιού , στη πλατιά μεριά του , διπλώνουμε λίγο τις άκρες για να κλείσουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό προς το κέντρο ώστε να έρθει η μυτίτσα του στο πάνω μέρος και να σχηματιστεί το σχέδιο του κρουασάν . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα ζυμαράκια και τα αραδιάζουμε στα ταψιά του φούρνου που έχουμε λαδώσει πολύ καλά , με απόσταση μεταξύ τους . Τα αλείφουμε τότε με το χτυπημένο αυγό το οποίο αραιώνουμε με λίγο νεράκι , και τα λούζουμε με το ηλιέλαιο . Υπολογίζουμε να ισομοιράσουμε το ηλιέλαιο που έχουμε στο ποτήρι για όλα τα τυροπιτάκια ( μη σας φανεί πολύ , πρέπει να “κολυμπάνε” στο λάδι για να ψηθούν καλά και να γίνουν αφράτα και μαλακά , αλλιώς ξεραίνονται).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , μέχρι να ροδίσουν , περίπου 20 λεπτά .
Και μια συμβουλή : Αν κολλάει η ζύμη κατά το δούλεμα , λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας
Καλή επιτυχία !
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty