Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Καθώς κοίταζα το δυόσμο στη γλάστρα μου που έχει οργιάσει…ξαφνικά μου γεννήθηκε μια έντονη επιθυμία να τον αξιοποιήσω και μάλιστα αμέσως….η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου ήταν μια αρωματική και πεντανόστιμη σούπα με γιουβαρελάκια αυγολέμονο . Ομολογώ πως αυτό το φαγητό το αγαπώ πολύ γιατί είναι και πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο και έχει κανείς τη δυνατότητα να το μετατρέψει από μια πολύ ελαφριά , δυναμωτική σούπα για παιδιά ..μέχρι ένα πολύ γευστικό πικάντινκο πιάτο ( με μπόλικο πιπεράκι και λεμόνι)….ΠΡΟΣΟΧΗ στη χρήση του ψωμιού!..
Yλικά:
700γρ. μοσχαρίσιο άπαχο κιμά
80γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα
1 μεγάλο αυγό
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη του κρεμμυδιού
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
100γρ. λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Για την κατσαρόλα:
1300γρ. νερό
6κ.σ. λάδι
1 κύβο νοστιμιάς λαχανικών
Για το αυγολέμονο:
1 μεγάλο αυγό (είναι αρκετό)
100γρ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. κορνφλάουρ
Εκτέλεση:
- Βάζω τα υλικά της κατσαρόλας στη δυνατή θερμοκρασία για να πάρουν βράση. Παράλληλα σε μια λεκάνη , βάζω όλα τα υλικά του κιμά και τα ζυμώνω μέχρι να ενωθούν. Όταν βράσει το νερό , παίρνω λίγο-λίγο από το μίγμα και πλάθω μπαλάκια τα οποία ρίχνω στην κατσαρόλα που βράζει. Όταν τα πλάσσω όλα σκεπάζω την κατσαρόλα μου , χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσουν για μια ώρα.
- Ετοιμάζω τη σάλτσα αυγολέμονο: Xτυπάω στο μπλέντερ όλα τα υλικά (αυγό , χυμό λεμονιού και κορνφλάουρ) και προσθέτω με τη μεγάλη κουτάλα της σούπας δυο-τρεις κουταλιές από το ζωμό της κατσαρόλας που βράζει. Αφού τα χτυπήσω καλά αδειάζω το περιεγχόμενο του μπλέντερ στην κατσαρόλα , ανακατεύω , αφήνω να πάρει μια μόνο βράση και αποσύρω αμέσως από τη φωτιά!!!
- Σερβίρω τη σούπα μου ζεστή , πασπαλίζω με μπόλικο πιπέρι και συνοδεύω με καψαλισμένο ψωμί και γραβιέρα της αρεσκείας μου!!!
Και δυο σημειώσεις:
- Φυσικά , το αρωματικό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προτιμήσεις μας ή ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το δυόσμο με άνιθο , μαϊντανό , σχινόπρασο ή ανάμιξη όλων των παραπάνω….
- Σε περίπτωση που θέλουμε ακόμα πιο ελαφριά τη σούπα μας και δε θέλουμε να επιβαρυνθούμε με αυγά , μπορούμε να αποφύγουμε το αυγολέμονο και να δέσουμε το ζουμάκι που έχει το φαγητό μας διαλύοντας στο χυμό λεμονιού μια κουταλιά κορνφλάουρ , αφήνοντας να πάρει μια βράση (όπως φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία)!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty