Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Όταν λέμε “πίτα” το εννοούμε : Ανοίγουμε δυο φυλλαράκια , και στήνουμε μια γλυκιά και υπέροχη πιτούλα που στο εσωτερικό της κλείνει ζουμερά , καραμελωμένα μήλα , αρωματισμένα με κανέλα και κονιάκ . Είπαμε , από συνταγές για μηλόπιτες άλλο τίποτα…Καταλαβαίνουμε ότι το μήλο είναι λατρεία , ένα δώρο της φύσης που όλοι αγαπάμε και το έχουμε στη ζωή μας…μια απ’ τις πρώτες εικόνες που έχω στο μυαλό μου , σχεδόν μωρό ακόμα είναι ο γυάλινος τρίφτης-βαρκούλα με τον οποίο η μητέρα μου έτριβε μήλο , ένωνε με λίγη ζάχαρη και αυτό ήταν το αγαπημένο μου γλυκό κολατσιό…
Ας δούμε όμως την μηλόπιτά μας :
Υλικά :
Για τη ζύμη :
360 γρ. αλεύρι
200 γρ. μαργαρίνη (παγωμένη , από το ψυγείο απ’ ευθείας)
40 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. φρέσκο γάλα
1 ασπράδι αυγού
Για τη γέμιση :
4 μεγάλα μήλα
8 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
2 κ.σ. κονιάκ
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μια λεκάνη ζυμώματος. Τη μαργαρίνη δεν τη ρίχνουμε μονοκόμματη αλλά τη σκορπίζουμε εδώ κι εκεί σε κουταλιές. Ζυμώνουμε ελαφρά τα υλικά μας και για λίγη ώρα μέχρι να ενωθούν. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα (και περισσότερο). Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση : Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτά κομματάκια και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη, την κανέλα και το κονιάκ και τα αφήνυμε να βράσουν (περίπου δέκα λεπτά) μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να καραμελώσουν. Ανακατεύουμε ελάχιστα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση. Χωρίζουμε τότε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο για να τοποθετηθεί στη βάση) και ανοίγουμε φύλλο για ταρτιέρα 24 εκ. φροντίζοντας να ανέβει και στα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα . Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε τη μηλόπιτα κλείνοντας τα πλαϊνά. Ανοίγουμε τότε τρυπίτσες - σχεδιάκια με τη βοήθεια μικρού κουπ-πατ και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο χτυπημένο με λίγο νεράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 160ο, για μία ώρα.
- Η μηλόπιτα αυτή . όπως και όλες συνοδεύουν άριστα τον καφέ ή το τσάι μας . Αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε ένα εξαιρετικό επιδόρπιο τη σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό και γαρνίρουμε με σιρόπι καραμέλας .
-Στη δική μου πίτα χρησιμοποίησα και λίγες κουταλιές αλεύρι ολικής άλεσης και ξέχασα να αλείψω την επιφάνεια με τον κρόκο…τι να κάνουμε , συμβαίνουν κι αυτά... ( για να μη σας παραξενεύει το χρώμα της στις φωτογραφίες)
-Τέλος , ευχαριστώ τη Γιάννα από τη Χίο για την υπέροχη συνταγή της…να είναι καλά και να μας χαρίζει τις γνώσεις της πάντα !