Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Αυτό το φαγητό έχει ταυτότητα , έχει καταγωγή , έχει δυνατή παράδοση… εγώ ωστόσο δεν τολμώ να το ονομάσω "σουτζουκάκια Πολίτικα" ή “Σμυρνέικα"… Κι αυτό γιατί πιστεύω πως αν δεν έχει κάποιος ρίζες από Μ. Ασία δεν έχει εκείνο το μαγικό χέρι να δώσει στο φαγητό τη γεύση και το άρωμα της Ανατολής…Έτσι λοιπόν αρκούμαι στο να βάλω τα δυνατά μου , να προσεγγίσω όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το υπέροχο , πικάντικο , αρωματικό πιάτο και να το απολαύσουμε με ρυζάκι και εκείνη την παχιά , κόκκινη σάλτσα και το κύμινο να μαγεύει…
Υλικά :
Για τα σουτζουκάκια :
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (250 γρ. περίπου) μουλιασμένο και καλά στυμμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 αυγό
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. κύμινο
6 κ.σ. λάδι (και λίγο ακόμα για το ψήσιμο)
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα :
500 γρ. τοματοχυμό pomodoro
1 κούπα τριφτή ντομάτα
1/2 φλ. τσ. λάδι
1 μικρό , ξερό κρεμμύδι τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 “τσιμπιά” κανέλα και λίγα μπαλάκια μπαχάρι
Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια . Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο , αντικολλητικό ταψάκι . Τα λαδώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 20-25 λεπτά . Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα : Σε απλωτό σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να πετύχουμε μια δεμένη σάλτσα . Όταν είναι έτοιμα τα σουτζουκάκια , τα αφαιρούμε με προσοχή από το ταψί και τα τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα . Τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις μέσα στη σάλτσα και να δέσουν όλα μαζί .
Συνοδεύουμε με ρύζι κίτρινο ή μπασμάτι , με πατατούλες τηγανιτές ή με πουρέ πατάτας .
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!