Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 22:30

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: «Μου έκοψαν τιμολόγιο στο όνομα Ευάγγελος Φατσέας»

Γράφτηκε από

«Το είδα και είπα “μου κάνετε πλάκα; Με τρολάρετε;»

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έχει μείνει στο μυαλό των τηλεθεατών ως Ευάγγελος Φατσέας από τον ρόλο που υποδύθηκε στην επιτυχημένη σειρά το «Καφέ της Χαράς».

Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ταύτισή του με τον ρόλο,. ενώ αποκάλυψε ότι μια εταιρεία του είχε κόψει τιμολόγιο όχι στο όνομά του, αλλά στο όνομα «Φατσέας».

«Δυσκολεύτηκα πολύ τα πρώτα χρόνια να διαχειριστώ την επιτυχία του Φατσέα. Κι ακόμα με κάνει να νιώθω λίγο άβολα. Ποτέ δεν έκανα αυτή τη δουλειά για να αποκτήσω δημοσιότητα, να είμαι γνωστός κλπ. Μου άρεσε πάντα να περνάω απαρατήρητος», εξομολογήθηκε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι και πολύ ευχάριστο να σε φωνάζουν με το όνομα ενός ρόλου, όσο αγαπημένος κι αν είναι αυτός ο ρόλος. Και καμιά φορά πέφτουν και την πατάτα να σου συγκρίνουν και πράγματα που κάνεις τώρα με το ρόλο. Και λες… μην κάνουμε σημείο αναφοράς το ρόλο».

Δείτε περισσότερα στο in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 20:30

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσο θα στοιχίσει το ρεύμα από 1η Γενάρη: Η «δυνατή» μείωση στο «μπλε» τιμολόγιο κι ο ντόρος για το «πράσινο»
    Πόσο θα στοιχίσει το ρεύμα από 1η Γενάρη: Η «δυνατή» μείωση στο «μπλε» τιμολόγιο κι ο ντόρος για το «πράσινο»
    Στα 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται - με τα μέχρι στιγμής δεδομένα - το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πλειονότητας των προμηθευτών.

    Πρακτικά οι τιμές - χωρίς τις οριζόντιες επιδοτήσεις οι οποίες καταργούνται στις 31 Δεκεμβρίου - διαμορφώνονται στο επίπεδο που κινήθηκαν όλο το 2023.

    Αυτό σημαίνει ότι για 1,2 εκατ. περίπου νοικοκυριά (πάνω από το 40 %) που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια ύψους 45-480 ευρώ που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι τιμές θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

    Σημαντική εξέλιξη για μεγάλη μερίδα των καταναλωτών είναι πάντως η κίνηση της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει σε μείωση σχεδόν κατά 40 % του σταθερού τιμολογίου (χωρίς αυξομειώσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης), το κόστος του οποίου διαμορφώνεται από την προηγούμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στα 17.5 σεντς ανά κιλοβατώρα από 28 σεντς που ήταν πριν. Αντίστοιχα το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 16,6 σεντς, έναντι 24 σεντς που ήταν η προηγούμενη τιμή (μείωση 30 %).

    Το τιμολόγιο αυτό, το οποίο (όπως και όλα τα σταθερά τιμολόγια) θα επισημαίνεται με μπλε χρώμα, μπορεί να προτιμήσουν καταναλωτές που επιθυμούν - ανεξάρτητα από την εξέλιξη (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) των τιμών της ενέργειας στη διεθνή και την ελληνική αγορά - να έχουν σταθερή χρέωση, η οποία με τα τωρινά δεδομένα είναι υψηλότερη από τα κυμαινόμενα τιμολόγια αλλά δεν απέχει δραματικά από αυτά.

    Μια ακόμη σημαντική διαφορά των σταθερών, μπλε τιμολογίων από τα υπόλοιπα κυμαινόμενα είναι ότι όσοι υπογράψουν τέτοια συμβόλαια δεν θα μπορούν να τα «σπάσουν» δωρεάν πριν τη λήξη τους (θα πρέπει να πληρώσουν πέναλτυ) ενώ σε όλα τα υπόλοιπα η μετακίνηση σε άλλο προμηθευτή ή τιμολόγιο παραμένει δωρεάν.

    Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2024 θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων:

    • Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.
    • Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.
    • Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
    • Τα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή.

    Γιατί έχει γίνει τόσος... ντόρος για το πράσινο τιμολόγιο

    Η συζήτηση το τελευταίο διάστημα επικεντρώθηκε στο «πράσινο» τιμολόγιο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτό το σύνολο των καταναλωτών από 1/1/2024.

    Εκτιμάται ότι στο πράσινο τιμολόγιο θα μεταφερθεί περίπου το 70 % των καταναλωτών καθώς σε αυτό μεταφέρονται όλοι εκτός από όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και εκείνους που θα δηλώσουν ρητά στον προμηθευτή τους ότι δεν επιθυμούν το πράσινο τιμολόγιο και επιλέξουν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα στην αγορά.

    Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, το βασικό όφελος για τους καταναλωτές που θα επιλέξουν το πράσινο τιμολόγιο είναι ότι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων, την 1η ημέρα κάθε μήνα, την τιμή χρέωσης του μήνα και θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις προσφορές των προμηθευτών και να επιλέγουν την καλύτερη.

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ, ωστόσο, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο - στο οποίο εντοπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας - καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα.

    Για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ειδικά με αυτό το χρώμα.

    Όπως εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης στο Dnews και τον Δημήτρη Φλουτσάκο, «η μεγαλύτερη κουβέντα γίνεται για το πράσινο τιμολόγιο, γιατί εκεί θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές».

    Ενώ εκ πρώτης όψεως με το πράσινο τιμολόγιο, με την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης, που θα κάνουν όλοι οι πάροχοι για να δώσουν μία τελική τιμή χρέωσης κιλοβατώρας, την πρώτη του μήνα, ο πολίτης θα ξέρει ανάμεσα σε όλες τις εταιρείες τις φθηνότερες τιμές. Αλλά δεν είναι έτσι.

    Στο πράσινο τιμολόγιο, η τιμολόγηση της κιλοβατώρας, συνίσταται από τους ακόλουθους παράγοντες: Από τη βασική τιμή εκκίνησης, που θα δώσουν όλοι οι πάροχοι την πρώτη Ιανουαρίου, από τους συντελεστές που θα μπουν στον μαθηματικό τύπο του μηχανισμού διακύμανσης, δηλαδή της ρήτρας αναπροσαρμογής, τα ποσοστά έκπτωσης και τα πάγια. Αυτά θα μπορεί να τα δει κάποιος από την πρώτη Ιανουαρίου και να βγάλει την απόφασή του.

    Το πρόβλημα είναι ότι ενώ σου λέει ότι η βασική τιμή εκκίνησης θα είναι σταθερή για έξι μήνες, δεν θα είναι σταθερό το ποσοστό της έκπτωσης. Έτσι την 1η Φεβρουαρίου, να αλλάξει το ποσοστό. Δεν τον υποχρεώνει ο νόμος για έξι μήνες να έχει και τα ποσοστά έκπτωσης. Μπορεί δηλαδή κάποιοι πάροχοι να δώσουν χαμηλές τιμές εκκίνησης και τον επόμενο μήνα οι εκπτώσεις να πέσουν και στο μηδέν.

    Πηγή: dnews.gr

  • Ρεύμα: Πώς θα επιλέξετε νέο τιμολόγιο - Η μεγαλύτερη προθεσμία και το υψηλό ρίσκο
    Ρεύμα: Πώς θα επιλέξετε νέο τιμολόγιο - Η μεγαλύτερη προθεσμία και το υψηλό ρίσκο

    Το «πράσινο φως» για την ενημέρωση των προμηθευτών ρεύματος προς τους καταναλωτές, αναφορικά με τα τιμολόγια ρεύματος που θα είναι διαθέσιμα από την 1η Ιανουαρίου, άναψε και επίσημα χθες, με τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης που μεταξύ άλλων εξειδικεύει τη μαθηματική φόρμουλα των «πράσινων» τιμολογίων.

    Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες οι εταιρείες θα ξεκινήσουν να αποστέλλουν τις ενημερώσεις στους πελάτες τους.

    Υπενθυμίζεται ότι από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται μόνο τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν σύμβαση με σταθερή χρέωση. Επομένως, οι αλλαγές (και η πληροφόρηση από τους παρόχους) «αγγίζουν» όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή σχεδόν και τους 7,5 εκατ. καταναλωτές στη χαμηλή τάση.

    Όπως έχει γράψει το insider.gr, στους πελάτες τους που έχει λήξει η σύμβαση, οι εταιρείες θα προτείνουν κάποιο νέο προϊόν. Στην περίπτωση πελατών με ενεργές συμβάσεις, αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν να τους προτείνουν να παραμείνουν στο ίδιο τιμολόγιο, στο οποίο απλώς θα «ξεπαγώσουν» οι όροι που βρίσκονται σε αναστολή μέχρι το τέλος του έτους. Και στα δύο εναλλακτικά σενάρια, οι προτάσεις των εταιρειών θα αφορούν κυμαινόμενα τιμολόγια (με κίτρινη σήμανση), όπου η χρέωση οριστικοποιείται το νωρίτερο στο τέλος του μήνα εφαρμογής.

    Μεγαλύτερη προθεσμία

    Όπως είναι γνωστό, αν ο καταναλωτής δεν ανταποκριθεί στην ενημέρωση, τότε θα μεταπέσει αυτόματα στο «πράσινο» τιμολόγιο, το οποίο υποχρεωτικά θα διαθέτει ο πάροχός του (όπως και όλες οι εταιρείες). Η ανταπόκριση σημαίνει να διαλέξει κάποιο άλλο από τα προϊόντα του προμηθευτή του (ή άλλης εταιρείας), προχωρώντας στην υπογραφή της σύμβασης.

    Η γενική διορία για την επιλογή ενός εναλλακτικού τιμολογίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν εκπνεύσει χωρίς επιλογή, τότε αυτό σημαίνει πως ο καταναλωτής δεν εναντιώνεται στο να μεταφερθεί αυτόματα στο «πράσινο» τιμολόγιο της εταιρείας του. Ωστόσο, η Υπουργική εισάγει ένα επιπλέον χρονικό «παράθυρο», το οποίο λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2024 και αφορά τους καταναλωτές που έχουν ενεργές συμβάσεις.

    Αυτοί οι καταναλωτές θα έχουν ουσιαστικά μεγαλύτερη προθεσμία, για να εναντιωθούν στη μετάπτωση στο «πράσινο» τιμολόγιο. Κι αυτό γιατί θα μπορούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου να δηλώσουν ότι συναινούν να παραμείνουν στην παλιά τους (και ενεργή) σύμβαση, ώστε να μπλοκάρουν τη μετάπτωσή τους. Με τη δήλωση παραμονής, μάλιστα, δεν θα χρειάζεται να υπογράψουν νέο συμβόλαιο.

    Η παραπάνω νέα προθεσμία προστέθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα των προμηθευτών, το οποίο αποδέχθηκε το ΥΠΕΝ, ώστε για τη συγκεκριμένη κατηγορία νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων να υπάρχει περισσότερος χρόνος, για να ενημερωθούν για τις αλλαγές.

    Τρεις συνιστώσες για την τελική χρέωση

    Για όσους καταναλωτές περάσουν στο «πράσινο» τιμολόγιο, κάθε 1η του μήνα θα ανακοινώνεται η χρέωση που θα ισχύει για τον συγκεκριμένο μήνα – έτσι, την 1η Ιανουαρίου 2024, θα ανακοινωθεί η χρέωση που θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο. Οι εταιρείες θα ανακοινώνουν (και θα αναγράφουν στους λογαριασμούς) την τελική μηνιαία τιμή.

    Μάλιστα, το ΥΠΕΝ προωθεί τη συγκρισιμότητα των «πράσινων» τιμολογίων, με την προσθήκη κωδικού QR και link σε όλα τα έντυπα, που θα οδηγούν στο εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ, όπου θα καταχωρίζονται σε μηνιαία βάση οι τελικές χρεώσεις των «πράσινων» συμβολαίων όλων των προμηθευτών. Όπως είναι φυσικό, αν ένας καταναλωτής διαπιστώσει ότι το αντίστοιχο προϊόν κάποιου άλλης εταιρείας είναι φθηνότερο, θα μπορεί να μετακινηθεί σε αυτήν ανά πάσα στιγμή, χωρίς κανενός είδους πέναλτι.

    Η τελική τιμή θα προκύπτει από τρεις συνιστώσες: τη βασική χρέωση, τον μηχανισμό διακύμανσης και τις τυχόν εκπτώσεις. Η βασική χρέωση θα μπορεί να αλλάζει κάθε 6 μήνες, ενώ οι εκπτώσεις κάθε μήνα. Από τον μηχανισμό διακύμανσης θα προκύπτει μία προσαύξηση, στην περίπτωση που η χονδρεμπορική τιμή κινηθεί πάνω από ένα επίπεδο, το οποίο θα ορίσει κάθε προμηθευτής.

    Υψηλό ρίσκο

    Αφού η τελική χρέωση θα ανακοινώνεται την 1η του μήνα, η προσαύξηση θα υπολογίζεται με βάση το χονδρεμπορικό κόστος του προηγούμενου μήνα, περιλαμβάνοντας και έναν αλγόριθμο διόρθωσης για να έρχεται πιο κοντά στα δεδομένα του μήνα εφαρμογής. Στη σχετική φόρμουλα, οι εταιρείες θα «κλειδώσουν» τις παραμέτρους έως την 1η Δεκεμβρίου, τις οποίες θα μπορούν να τροποποιήσουν μετά το τέλος Μαρτίου και με μηνιαία συχνότητα εφεξής.

    Στελέχη των προμηθευτών επισημαίνουν ότι το «πράσινο» τιμολόγιο ενέχει ρίσκο, καθώς για να μην γράψουν ζημίες με τις χρεώσεις που θα ανακοινώνουν κάθε 1η του μήνα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την πιο αρνητική εκτίμηση για το πού θα κινηθεί η χονδρεμπορική τον μήνα εφαρμογής. Το ρίσκο αυτό θα οδηγεί προς τα πάνω τη χρέωση, κάτι που σημαίνει πως κανονικά το προϊόν αυτό θα είναι ακριβότερο από ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που η τιμή του «κλειδώνει» μετά τον μήνα εφαρμογής («κίτρινο» τιμολόγιο με ex-post χρέωση).

    Ο λόγος αυτός, όπως και το να μειώσουν και τη δική τους έκθεση στο ρίσκο, βρίσκεται πίσω από το σχέδιο των εταιρειών να αναπτύξουν νέα «κίτρινα» τιμολόγια, προσπαθώντας να τα προωθήσουν στους πελάτες τους, μέσω των ενημερώσεων. Με την ίδια λογική, στους καταναλωτές με ενεργές συμβάσεις, αρκετοί προμηθευτές σχεδιάζουν να συστήσουν την παραμονή στο υφιστάμενο συμβόλαιό τους, ή οι υπόλοιπες εταιρείες να τους προτείνουν να συμβληθούν επίσης σε ένα νέο «κίτρινο» προϊόν τους.

    Μαζικά οι καταναλωτές στο «πράσινο» τιμολόγιο

    Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν τα στελέχη όλων των παρόχων, το μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτών θα περάσει στο «πράσινο» τιμολόγιο – οι περισσότεροι εκπρόσωποι των προμηθευτών τοποθετούν αυτό το ποσοστό τουλάχιστον στο 80%. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται έτσι κι αλλιώς στις ενημερώσεις των εταιρειών.

    Επίσης, ενόψει μίας τέτοιας σημαντικής αλλαγής, είναι λογικό οι καταναλωτές να αποφασίσουν να τηρήσουν στάση αναμονής, επιλέγοντας να μην... επιλέξουν οι ίδιοι με ποιο προϊόν θα «πορευτούν» το 2024. Ρόλο επίσης παίζουν και οι δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργείου, υπέρ του ειδικού τιμολογίου.

    Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, όσο προχωρά το 2024 και καταγράφονται μηνιαίες τιμές, από αυτές θα αποδεικνύεται πως τα «πράσινα» τιμολόγια είναι ακριβότερα από τα τυπικά («κίτρινα») κυμαινόμενα συμβόλαια. Επομένως, οι εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους απτά στοιχεία, ώστε να προωθήσουν στους πελάτες τους τέτοια τιμολόγια μειωμένου ρίσκου.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΔΕΗ: Έρχονται μειώσεις για όσους χρησιμοποιούν νυχτερινό τιμολόγιο
    ΔΕΗ: Έρχονται μειώσεις για όσους χρησιμοποιούν νυχτερινό τιμολόγιο

    Μέσω της μείωσης έως και κατά 65% των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας - Διαβάστε παραδείγματα

    Έως και κατά 65% μειώνονται οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

    Οι χρεώσεις ΥΚΩ εκτοξεύθηκαν με διάταξη που ενεργοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία έπληξε κυρίως τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές ή κλιματιστικά για τη θέρμανση των σπιτιών τους και εμφανίζουν έτσι αναγκαστικά αυξημένη νυχτερινή κατανάλωση. Με την εν λόγω ρύθμιση εξομοιώθηκαν, συγκεκριμένα, οι χρεώσεις ΥΚΩ του νυχτερινού τιμολογίου με εκείνες της ημερήσιας κατανάλωσης και διαμορφώθηκαν ως εξής:
    - Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,0069 Euro/kWh.

    - Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,05 Euro/kWh.
    - Για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,085 Euro/kWh.

    Με τη νέα ρύθμιση οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

    - Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,0069 Euro/kWh.
    - Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,015 Euro/kWh (μείωση 30 %).
    - Για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, 0,03 Euro/kWh (μείωση 65 %).

    Στον τελικό λογαριασμό που λαμβάνουν οι καταναλωτές, ενδεικτικά, για νυχτερινή κατανάλωση 2.500 kWh η ισχύουσα χρέωση είναι 162,15 ευρώ και με τη νέα κλίμακα μειώνεται στα 120,65 ευρώ. Αντίστοιχα για νυχτερινή κατανάλωση 3.500 kWh η ισχύουσα χρέωση είναι 299,6 ευρώ και με τη νέα κλίμακα μειώνεται στα 203,1 ευρώ.

    Πηγή: Protothema.gr -Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
  • ΡΑΕ: Έρχονται σταθερά τιμολόγια ρεύματος, ανεξαρτήτως των μεταβολών του κόστους
    ΡΑΕ: Έρχονται σταθερά τιμολόγια ρεύματος, ανεξαρτήτως των μεταβολών του κόστους

    Τι σημαίνει για τους καταναλωτές, ποιους αφορά - Τι αλλάζει για όσους χρησιμοποιούν νυχτερινό τιμολόγιο.

    Σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα μεταβάλλονται όταν αλλάζουν τα στοιχεία του κόστους, θα υποχρεωθούν να παρέχουν στους καταναλωτές χαμηλής τάσης - νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις - οι προμηθευτές ρεύματος με παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    Στόχος της πρωτοβουλίας όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ δρ. Νίκος Μπουλαξής είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών που δεν θέλουν να εκτίθενται σε αβεβαιότητα ως προς τη δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια ή / και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη φιλοσοφία των ρητρών μεταβολής των τιμολογίων που εφαρμόζουν οι προμηθευτές. Σημειώνεται ότι οι ρήτρες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λειτουργία τους και υποβάλουν παράπονα ότι άλλες χρεώσεις συμφωνούν με τους προμηθευτές και άλλους λογαριασμούς βλέπουν.

    Οι περισσότεροι εναλλακτικοί (εκτός ΔΕΗ) προμηθευτές έχουν ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρες Οριακής Τιμής του Συστήματος, δηλαδή της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά από το συνδυασμό της προσφοράς (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγές) και της ζήτησης (προμηθευτές για λογαριασμό των καταναλωτών που εκπροσωπούν).

    Σύμφωνα με τις ρήτρες αυτές, όταν η ΟΤΣ υπερβαίνει ένα όριο (π.χ. 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα) τότε το επιπλέον κόστος μετακυλίεται με τον επόμενο λογαριασμό στον καταναλωτή. Σημειώνεται ότι και η ΔΕΗ προτίθεται να προσθέσει ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια, δηλαδή οι τιμές θα προσαυξάνονται όταν ανεβαίνουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΡΑΕ, τα τιμολόγια που είναι συνδεδεμένα με ρήτρες θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνει αξιολόγησή τους. Θα θεσπιστεί ωστόσο υποχρέωση των προμηθευτών να παρέχουν στους καταναλωτές και την επιλογή του σταθερού τιμολογίου. Το οποίο πιθανότατα θα είναι κάπως ακριβότερο αλλά θα προστατεύει τον καταναλωτή από οποιαδήποτε μεταβολή του κόστους και θα ισχύει για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

    Πρόκειται για ένα σχήμα ανάλογο με τα σταθερά ή κυμαινόμενα επιτόκια δανεισμού που προσφέρουν οι τράπεζες. Τα σταθερά τιμολόγια θα θεσπιστούν, μετά από διαβούλευση, με τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας και είναι μία από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΡΑΕ με στόχο την προστασία των καταναλωτών ενέργειας.

    Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ΡΑΕ περιλαμβάνονται:

    - Μειώσεις στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν τη νυχτερινή κατανάλωση. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στο μεσαίο (1600-2000 κιλοβατώρες) και το υψηλό κλιμάκιο κατανάλωσης (πάνω από 2000 kwh) όπου οι τιμές θα προσαρμοστούν αντίστοιχα για το μεσαίο κλιμάκιο από 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα κοντά στο 0,015 ευρώ και για το υψηλό από 0,085 ευρώ σε 0,03 ευρώ. Η μείωση αφορά περίπου 30.000 οικογένειες που χρησιμοποιούν εντατικά το νυχτερινό τιμολόγιο (π.χ. θερμαίνονται με θερμοσυσσωρευτές) και έχουν αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει η μειωμένη χρέωση. Η πρόταση της ΡΑΕ προς το υπουργείο Ενέργεια (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) περιλαμβάνει και αναδρομική εφαρμογή από 1.11.2018.

    - Η λειτουργία ειδικής εφαρμογής για τη σύγκριση των τιμολογίων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που θα επιτρέπει στον καταναλωτή την ορθή αξιολόγηση των προσφερόμενων σε αυτόν τιμολογίων, ώστε να προβεί στην καταλληλότερη για αυτόν επιλογή. Ο κανονισμός λειτουργίας της εφαρμογής έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το εργαλείο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους.

    - Μεταβολή των τιμολογίων στο ανταγωνιστικό σκέλος, ύστερα από προειδοποίηση των καταναλωτών και εφαρμογή μετά από εύλογο διάστημα (πχ. ορισμένων μηνών).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - News247.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ