Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty
Το χοιρινό είναι το κρέας εκείνο που …ή το αγαπάς ή σ’ αφήνει αδιάφορο. Εγώ μάλλον ανήκω στην πρώτη κατηγορία και από καιρού εις καιρόν το τιμώ δεόντως , όσο βέβαια το επιτρέπει το πρόγραμμα διατροφής μας . Αλλά όταν έρχεται …"η σειρά του" το απολαμβάνουμε με όσο περισσότερους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό . Αυτή τη φορά το ψήνουμε με υλικά και αρώματα που το κάνουν ακαταμάχητο . Το βάζουμε στο φούρνο με πατατούλες και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να γίνει κάτι ανάμεσα σε... λουκούμι και σε…. κάστανο…Αυτοί ήταν πάντα οι δυο γλαφυροί χαρακτηρισμοί που έδινε η γιαγιά μου στο καλοψημένο και νόστιμο φαγητό…
Υλικά :
1500 γρ. χοιρινό κρέας από σπάλα
4-5 σκελίδες σκόρδο
2-3 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
150-200 γρ. πικάντικο , κίτρινο τυρί της προτίμησής μας
6-8 μέτριες πατάτες κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια
Χυμό από δύο λεμόνια
1 φλ. τσ. λάδι
3-4 κ.σ. τριφτή ντομάτα ή ντοματάκι κονκασέ
Αλάτι , πιπέρι και μπόλικη καπνιστή πάπρικα
Πλένουμε το κρέας και το “ανοίγουμε” με κοφτερό μαχαίρι ώστε να απλώσει για να μπορούμε στο τέλος να το τυλίξουμε σε ρόλο. Αν δε μπορούμε, παρακαλούμε το χασάπη μας να το ετοιμάσει. Το τοποθετούμε στο ταψί και το αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε πάνω τις σκελίδες σκόρδου κομμένες σε ροδέλες, τις πιπεριές και το τυρί κομμένο κι αυτό σε μακρόστενα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με ΜΠΟΛΙΚΗ πάπρικα καπνιστή και κλείνουμε το κρέας σε ρολό. Φροντίζουμε το σημείο που κλείνει να το έχουμε στο κάτω μέρος ώστε να μην ανοίξει. Καθαρίζουμε και τις πατάτες , τις αλατοπιπερώνουμε κι αυτές και τις προσθέτουμε στο ταψί. Περιλούζουμε το φαγητό με το λάδι και το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα πιπέρι και πάπρικα. Τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα. Σκεπάζουμε το φαγητό με σκέπασμα (αν διαθέτει το ταψί) ή με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για μια ώρα στους 220ο. Χαμηλώνουμε τότε τη θερμοκρασία και το ψήνουμε στους 180ο για άλλη μία ώρα (ακόμα σκεπασμένο). Τέλος , μετά τη δεύτερη ώρα ξεσκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε μέχρι να ροδοψηθεί και να κάνει ωραία κρούστα. Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε κόβοντας το κρέας σε χοντρές ροδέλες, γαρνίροντας με πατάτες και με σαλτσούλα από το φαγητό.
Δυο λόγια ακόμα:
-Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι μια πικάντικη γραβιέρα , αλλά μπορεί να είναι και cheddar ή άλλο πιο μαλακό τυρί και φυσικά μπορεί να είναι ποικιλία τυριών…
-Ας μη σας ξεγελάει η φωτογραφία γιατί απλά εγώ είχα δυο μικρότερα κομμάτια τα οποία τύλιξα ξεχωριστά . Καλό είναι να έχουμε ένα ενιαίο κομμάτι κρέας του ενάμισι κιλού για να δουλεύεται , να ψήνεται και να σερβίρεται ομοιόμορφα .
Όπως και να 'χει η πικάντικη γεύση του δεν περιγράφεται…
Καλή όρεξη!
Βρείτε περισσότερα ΕΔΩ