Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty
Τα έχει όλα αυτό το γλύκισμα. Καφέ χρώμα που παραπέμπει στην λατρεμένη, μοναδική αγάπη για σοκολάτα, ελαφριά γεύση, δελεαστική όψη, λίγες θερμίδες και μπόλικη απόλαυση. Πρόκειται για ένα παντεσπάνι με κακάο , που μέσα του τυλίγει μια απλή κρέμα κακάο και κάμποσα βύσσινα και είναι περιτυλιγμένο με άλλη τόση κρέμα κακάο και πασπαλισμένο με νιφάδες λευκής σοκολάτας. Στις πιο επίσημες περιπτώσεις συνοδεύεται και με μια μπάλα παγωτό λουσμένο με σιρόπι σοκολάτας και… τότε δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πιο ελκυστική τούρτα.
Υλικά:
Για το παντεσπάνι :
1/3 φλ. τσ. κακάο
2/3 φλ. τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ. (κοφτές) μπέικιν
1 φλ.τσ. ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
2 κ.σ. κονιάκ
Για το σιρόπι :
100 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ σοκολάτας ή άλλο ποτό
Επιπλέον:
1 κουτί κρέμα κακάο σε σκόνη τύπου garni + 200 ml φρέσκο γάλα για την παρασκευή του
Μπόλικα βύσσινα στραγγισμένα από γλυκό του κουταλιού
1/2 φλ. τσ. λευκή σοκολάτα σε νιφάδες
- Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι : Τοποθετούμε στο μπωλ του μίξερ όλα τα υλικά για το παντεσπάνι και τα χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε ένα λείο , ρευστό μίγμα . Αδειάζουμε το μίγμα αυτό στο ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην προτελευταία σχάρα , στους 180ο , για 20 λεπτά . Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και περιμένουμε για 5 λεπτά να σταθεί , οπότε το αναποδογυρίζουμε με προσοχή πάνω σε μια πετσέτα . Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και σιγά-σιγά τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα για να πάρει την κλίση ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά . Το αφήνουμε τυλιγμένο με την πετσέτα σε ρολό μέχρι να κρυώσει .
- Ετοιμάζουμε στη συνέχεια την κρέμα τύπου garni με κακάο σύμφωνα με τις οδηγίες (χτυπάμε με γάλα το περιεγχόμενο του φακέλου) και τοποθετούμε στο ψυγείο .
- Τότε ετοιμάζουμε το σιρόπι : Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ποτό για 2-3 λεπτά .
- Ξετυλίγουμε τότε το παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε ελαφρά με ένα πινέλο . Δε θέλουμε να “μουλιάσει” εντελώς , απλά να υγρανθεί λίγο και να αφρατέψει .
- Απλώνουμε τότε πάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι το 1/3 από την κρέμα κακάο και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί λίγα βύσσινα . Τυλίγουμε με προσοχή σε ρολό και το τοποθετούμε σε μακρόστενη πιατέλα με την ένωση προς τα κάτω . “ Χτίζουμε τότε το ρολό με την υπόλοιπη κρέμα κακάο , σχηματίζοντας κύματα με τη σπάτουλα Στολίζουμε με τα υπόλοιπα βύσσινα και τις νιφάδες λευκής κουβερτούρας και τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να παγώσει .
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό και σιρόπι σοκολάτας .
Καλή επιτυχία!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty