Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty
Φαγητό λατρεμένο , υπέροχο και ωφέλιμο το συγκεκριμένο , μου άρεσε από παιδί…Πάντα τρελαινόμουν γι’ αυτή την ωραία κρούστα που έκαναν οι γίγαντες μόλις έβγαιναν από το φούρνο καθώς ψήνονταν , μέλωναν και χίλωναν…χώρια η πηχτή γευστικότατη σαλτσούλα τους . Ακόμα τρελαίνομαι γι’ αυτό το φαγητό και δεν ησυχάζω αν δεν αδειάσει όλο το σκεύος του ψησίματος…Είναι απ’ αυτά τα “ταπεινά” φαγητά που όμως κατέχουν εξαίρετη θέση στην κουζίνα μας και στο πρόγραμμα διατροφής μας …ή τουλάχιστον πρέπει να κατέχουν . Συνοδεύεται με φρέσκο , ζυμωτό ψωμάκι και τυρί φέτα και είναι πραγματική απόλαυση :
Δείτε το :
Υλικά :
500 γρ. γίγαντες
1 μεγάλο καρότο
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι
1 κούπα ψιλοκομμένο σέλερυ , κυρίως τα φύλλα (ή σέλινο για πιο έντονη γέυση)
1 1/2 κουτί ντοματάκι κονκασέ
3-4 φύλλα δάφνης
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε λεκάνη με νερό για τουλάχιστον 12 ώρες . Τους στραγγίζουμε και τους τοποθετούμε μαζί με το καρότο σε μαγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό . Βράζουμε για μία ώρα , ξαφρίζοντας αν χρειαστεί . Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο αφαιρούμε το καρότο (γιατί δε θέλουμε να λιώσει) , το κόβουμε σε ροδέλες και το αφήνουμε κατά μέρος . Όταν βράσουν οι γίγαντες , τους σουρώνουμε και τους τοποθετούμε σε πυρέξ ή άλλο σκεύος ψησίματος. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ένα ποτηράκι νερό, αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο . Ψήνουμε για μία ώρα , στους 200ο μέχρι να ροδοψηθεί και να μελώσει το φαγητό . Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ακόμα. Σερβίρουμε αμέσως!
Καλή όρεξη!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty