Life & Style

Η συνταγή της ημέρας: Μπατσαριά Ιωαννίνων

Η συνταγή της ημέρας: Μπατσαριά Ιωαννίνων

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Μη με ρωτάτε να σας πω τι σχέση έχω με τα Ιωάννινα…δεν έχω ούτε συγγενείς , ούτε καμιά καρδιακή φίλη , ούτε έχω υπηρετήσει εκεί , ούτε κάποιος δικός μου μένει εκεί . Η σχέση μας είναι πολύ απλά…σχέση πάθους . Έχω επισκεφτεί την πόλη των Ιωαννίνων , τα Ζαγοροχώρια και τις γύρω περιοχές πολλές φορές , έχω απολαύσει το "χρώμα" τους όλες τις εποχές στου χρόνου , έχω κάνει εκεί Χριστούγεννα , καλοκαιρινές διακοπές , αποδράσεις τετραήμερες…έχω περπατήσει σε δρομάκια χαμένα μέσα σε δέντρα , πλάι στο Βοϊδομάτη , έχω γευτεί τις απίστευτες πίτες και τα απίστευτα κρεατικά…Χρωστάω βέβαια στον εαυτό μου ένα ταξίδι στο μαγευτικό Συρράκο…Ας δούμε τώρα τη μπατσαριά , μια παραδοασιακή πίτα με χυλό καλαμποκάλευρου και σπανάκι.

Υλικά :

Για το χυλό:
2 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο
1 στραγγιστό γιαούρτι
1/2 φλ.τσ. λάδι
1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα
Αλάτι
Για το τέλος :
1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα
1 μεγάλο αυγό
Για τη γέμιση :
1 κιλό σπανάκι ή ανάμικτα χόρτα (μυρωδιές , σέσκουλα , λάπαθα κλπ…)
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. πλιγούρι
300 γρ. φέτα
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ.τσ. λάδι
Και λίγο ακόμα λάδι για το ταψί

mpatsaria2mpatsaria3mpatsaria4
mpatsaria5mpatsaria6mpatsaria7
mpatsaria8 mpatsaria9mpatsaria10
mpatsaria11mpatsaria12mpatsaria13
Εκτέλεση :

- Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση : Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα σπανάκια ή τα χορταρικά μας . Τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν . Στην ανάγκη τα πιέζουμε λίγο με μια κουτάλα. Όταν έχουν στραγγίσει καλά , τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση (άνιθο , κρεμμυδάκια , πλιγούρι , τυρί , αυγά , λάδι , αλάτι , πιπέρι) . Τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη .
- Ετοιμάζουμε τότε το χυλό: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρια και κάνουμε μια λακούβα στη μέση . Προσθέτουμε τότε το γιαούρτι , το 1/2 φλ.τσ γάλα και το 1/2 φλ.τσ. λάδι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε ένα σφιχτό και αρκετά εύπλαστο ζυμάρι . Λαδώνουμε τότε ένα στρογγυλό , μέτριο ταψί και απλώνουμε με τα χέρια μας τη μισή ποσότητα ζυμαριού που ετοιμάσαμε .
- Αδειάζουμε πάνω από το στρωμένο ζυμάρι τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα κουτάλι .
- Προσθέτουμε τότε στο άλλο μισό ζυμάρι που έμεινε στη λεκάνη το 1/2 φλ.τσ. γάλα και το αυγό χτυπημένο . Ανακατεύουμε τότε με τα χέρια μας μέχρι το ζυμάρι να αραιώσει και να μετατραπεί σε έναν πηχτό χυλό . Αδειάζουμε αυτό το χυλό πάνω από το σπανάκι ομοιόμορφα και η πίτα είναι έτοιμη για ψήσιμο .
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για περίπου μία ώρα . Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Σημειώσεις :
- Δε δίνω ακριβές νούμερο ταψιού , γιατί αυτό εξαρτάται από το πόσο λεπτή ή πιο παχουλή προτιμάμε την πίτα . Ενδεικτικά αναφέρω ότι εγώ την ψήνω σε ταψί διαμέτρου 32 εκ.
-Τη συνταγή αυτή , βρήκα και τροποποίησα ελαφρά από το site http://www.zagoroxoria.gr/
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Ελευθερία μου ελπίζω να τα λέω καλά

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup