Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 22:38

Από τον Μάικλ Τζάκσον στην Τέιλορ Σουίφτ: 12 διασημότητες που έχουν γίνει... μάθημα στο πανεπιστήμιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η επίδραση ορισμένων μουσικών καλλιτεχνών είναι τόσο μεγάλη, που έχει ως αποτέλεσμα να ενταχθούν σε προγράμματα σχολών

Με την πάροδο των ετών, ορισμένες διασημότητες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη μουσική βιομηχανία, γεγονός που ενέπνευσε καθηγητές και καθηγήτριες να εισαγάγουν μαθήματα για την επίδρασή τους.

Η δισκογραφία της Τέιλορ Σουίφτ έκανε εντύπωση στην Μπρίτανι Σπανός, η οποία αργότερα δημιούργησε ένα μάθημα για την τραγουδίστρια στο Ινστιτούτο Clive Davis του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Αυτό το μάθημα προτείνει να αποδομήσει τόσο την έλξη όσο και τις αποστροφές προς την Τέιλορ Σουίφτ μέσα από προσεκτικές αναγνώσεις της μουσικής της και του δημόσιου λόγου της, όπως αυτός σχετίζεται με την ανάπτυξή της ως καλλιτέχνιδας και διασημότητας», έγραφε η περιγραφή του μαθήματος τον Φεβρουάριο του 2022.

Το μάθημα ασχολήθηκε με θέματα που περιλάμβαναν τη μουσική της Σουίφτ, την επιχειρηματικότητα, την ανθεκτικότητα και το σημάδι που άφησε η καριέρα της στη βιομηχανία. Τότε, η Σπανός σημείωσε ότι ήταν ένα «όνειρο» να ηγηθεί ενός μαθήματος για την αγαπημένη της καλλιτέχνιδα.

Αργότερα την ίδια χρονιά, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τέξας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε ένα μάθημα την άνοιξη του 2023 που θα επικεντρωνόταν γύρω από τον Χάρι Στάιλς.

«Πάντα ήθελα να διδάξω ένα μάθημα ιστορίας που να είναι και διασκεδαστικό, αλλά και να καλύπτει μια περίοδο που οι φοιτητές έχουν ζήσει και σχετίζονται με αυτήν», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής ψηφιακής ιστορίας Dr. Λούι Ντιν Βαλένσια στο NBC τον Ιούλιο του 2022.

«Μελετώντας την τέχνη, τον ακτιβισμό, τον καταναλωτισμό και τη λατρεία γύρω από τον Χάρι Στάιλς, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μερικά πολύ σημαντικά σύγχρονα ζητήματα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους νέους να βλέπουν αυτό που είναι σημαντικό για αυτούς να αντικατοπτρίζεται στο πρόγραμμα σπουδών τους», είχε αναφέρει.

Εκτός από τους σύγχρονους καλλιτέχνες, βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι μουσικοί θρύλοι που έχουν απασχολήσει ακαδημαϊκές αίθουσες, όπως ο Έλβις, ο Μάικλ Τζάκσον και ο Μπρους Σπρίνγκστιν.

Δείτε παρακάτω τους μουσικούς καλλιτέχνες που έχουν γίνει κάποια στιγμή μάθημα σε πανεπιστήμιο:

1. Λάνα Ντελ Ρέι

Clive Davis του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Μάθημα: Θέματα ηχογραφημένης μουσικής - Λάνα Ντελ Ρέι

2. Τέιλορ Σουίφτ

Ινστιτούτο Clive Davis του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
Μάθημα: Άγνωστος τίτλος
Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο
Μάθημα: Λογοτεχνία - «Η εκδοχή της Τέιλορ»
Πανεπιστήμιο της Αριζόνα
Μάθημα: Ψυχολογία της Τέιλορ Σουίφτ - Προχωρημένα Θέματα Κοινωνικής Ψυχολογίας

3. Χάρι Στάιλς

Πανεπιστήμιο του Τέξας
Μάθημα: Χάρι Στάιλς και η λατρεία της διασημότητας: Η ταυτότητα, το διαδίκτυο και η ευρωπαϊκή ποπ κουλτούρα

4. Κάνιε Γουέστ

Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια
Μάθημα: Ο Κάνιε εναντίον Όλων

5. Μπιγιόνσε

Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς
Μάθημα: Πολιτικοποίηση των δηλώσεων της Μπιγιόνσε

6. Jay-Z

Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν του Τέξας
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Χιπ - Χοπ - Jay - Z

7. Μάιλι Σάιρους

Κολέγιο του Σκίντμορ
Μάθημα: Η Κοινωνιολογία της Μάιλι Σάιρους - Φυλή, τάξη, φύλο και ΜΜΕ

8. Lady Gaga

Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα
Μάθημα: Η Lady Gaga και η Κοινωνιολογία της Φήμης

9. Μπρους Σπρίνγκστιν

Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς
Μάθημα: Η Θεολογία του Μπρους Σπρίνγκστιν

10. Μάικλ Τζάκσον

Πανεπιστήμιο του Κλαρκ στην Ατλάντα

Μάθημα: Μάικλ Τζάκσον: Η επιχείρηση της μουσικής

11. Έλβις
Πανεπιστήμιο της Άιοβα
Μάθημα: Αμερικανικές λαϊκές τέχνες - Ο Έλβις ως ανθολογία

12. Μαντόνα

Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
Μάθημα: Μαντόνα το Φαινόμενο

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ KEVIN MAZUR/ HANDOUT

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 20:43

Σχετικά Άρθρα

  • Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ
    Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ

    Από το 2025 το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν να διαγραφούν, ως «αιώνιοι φοιτητές». Έχουν ξεπεράσει δηλαδή το όριο των v+2 χρόνων σπουδών. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη.

    Από του χρόνου πάνω από 333.000 «αιώνιοι φοιτητές» κινδυνεύουν να διαγραφούν οριστικά από τις λίστες των εγγεγραμμένων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4957/2022 – γνωστός και ως «νόμος Κεραμέως» για τα ΑΕΙ όσοι έχουν εξαντλήσει το ανώτατο όριο σπουδών διαγράφονται αυτοδικαίως από το Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για το περιβόητο όριο του v+2, δηλαδή το τυπικό πρόγραμμα σπουδών συν δύο επιπλέον χρόνια, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης ή τρία χρόνια για τις σπουδές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης.

    Ενεργοί και «αιώνιοι φοιτητές»

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ημερομηνία πρόσβασης 2/6/2023, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν εγγεγραμμένοι 704.047 φοιτητές. Από αυτούς ως ενεργοί – δηλαδή όσοι δεν έχουν ξεπεράσει το v+2 υπολογίζονται οι 379.559, ήτοι το 54%.

    Ως εκ τούτου η ΕΘΑΑΕ υπολογίζει στις λίστες των «αιωνίων» ή των «λιμναζόντων» φοιτητών όπως ονομάζονται εκείνοι που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο δυσθεώρητο ποσοστό του 46% (324.488). Το νούμερο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να υπολογίσουμε πόσοι φοιτητές είναι πραγματικά «φαντάσματα» και πόσοι απλώς έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών.

    Με βάση προδημοσιεύσεις από τη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΘΑΑΕ – η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, η εικόνα για το 2024 δεν είναι ριζικά διαφορετική.

    Όπως γράφει η «Καθημερινή» της Κυριακής, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, στους 695.678. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών φοιτητών, στους 361.937 (52,03%). Αυξημένος όμως εμφανίζεται ο αριθμός των «αιωνίων» στους 333.741 φοιτητές.

    Δηλαδή σε ένα ακαδημαϊκό έτος άλλοι 9.253 φοιτητές προστέθηκαν σε όσους θεωρούνται «λιμνάζοντες».

    Ανησυχία και αντιδράσεις

    Η ανησυχία ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης είναι εύλογη, καθώς πρέπει να επισπεύσουν να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν μέσα σε τρεις εξεταστικές, αλλιώς κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022 μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αφού καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει «παρών»), είχε ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην φοιτητική όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκτός από τις διαγραφές φοιτητών προέβλεπε τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αλλαγές στην ανάδειξη της διοίκησης των πανεπιστημίων επικρίθηκαν σφοδρά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ως βαθιά αντιδημοκρατικές αλλά και αναποτελεσματικές, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οδήγησαν σε παραλυσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο νόμος Πιερρακάκη του 2024 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έφερε ένα «ολικό» ρετούς στο νόμο Κεραμέως, τροποποιώντας πάνω από 100 άρθρα, αλλά η ρύθμιση για το ν+2 παραμένει.

    Πρώτο σε «αιώνιους» το ΕΚΠΑ

    Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» ή «λιμναζόντων» φοιτητών έχουν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29.31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 36,69% και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%).

    Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο του v+2 έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 59.92%.

    Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με περισσότερους από 100.823 εγγεγραμμένους φοιτητές, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%)

    Αμφισβήτηση στοιχείων

    Όμως έχουν υπάρξει πανεπιστήμια που αμφισβητούν τις μετρήσεις του ΕΘΕΑΕ.

    Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που το κατέτασσε στην 4η θέση της λίστας με τους περισσότερους «αιώνιους», διευκρίνισε ότι πρόκειται περί λαθροχειρίας. Οι μη ενεργοί φοιτητές προέρχονταν στην πλειονότητά τους από τα καταργημένα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ. Ο πραγματικός αριθμός των λεγόμενων «λιμναζόντων» απαντά το πανεπιστήμιο ανέρχεται μόλις στο 8,42% των εγγεγραμμένων, κάτι που δεν αποτυπώνεται στους πίνακες.

    Εγκατάλειψη σπουδών και κόστος ζωής

    Ερωτηματικά και αμφιβολίες εκφράζονται κατά πόσο θα εφαρμοστεί το v+2 στην πράξη. Ήδη από πανεπιστήμια της περιφέρειας έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες, αρχικά όχι για τον νόμο καθεαυτό, αλλά για τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σχετικά με το κόστος στέγασης και διαβίωσης των φοιτητών. Πρόκειται για έναν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο διάστημα, αφού είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα. Έτσι, θέλοντας και μη προστίθενται στις στρατιές των «λιμναζόντων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εγκαταλείπουν ολοσχερώς.

    Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστου Μπούρα, για το υπέρογκο κόστος των ενοικίων στην πόλη, αλλά ακόμα και για τα υψηλά μεταφορικά κόστη. Όπως είχε δηλώσει στην τοπική εφημερίδα Πελοπόννησο, με αφορμή την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, τα υψηλά ενοίκια θα αναγκάσουν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τραγική».

    Κλείσιμο τμημάτων

    Η Πάτρα δεν είναι η μόνη πόλη που «αιμορραγεί» από φοιτητές λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ο κ. Μπούρας είχε δηλώσει ότι από τα 416 πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 λόγω έλλειψης φοιτητών.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος κατά τα άλλα εφαρμόζει σκληρά πειθαρχικά μέτρα και διώξεις κατά φοιτητών –αναδεικνύει πιθανόν και άθελά του τη σύνδεση του υψηλού κόστους ζωής με την εγκατάλειψη των σπουδών.

    Ο μύθος των τεμπέληδων «αιώνιων φοιτητών», διαψεύδεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη ή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο – με πολλαπλά αίτια, ιδίως οικονομικά και κοινωνικά αλλά και προσωπικά.

    Πολυσύνθετο φαινόμενο

    Μία από τις πιο πλήρεις μελέτες για το φαινόμενο των «λιμναζόντων φοιτητών» είχε εκπονηθεί το 2015 από ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

    Αν και έκτοτε οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει, η έρευνα παραμένει επίκαιρη στα βασικά της συμπεράσματα.

    Όπως αναφέρεται, ένας βασικός παράγοντας για το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών είναι η κοινωνική προέλευση των φοιτητών. Για παράδειγμα, από το δείγμα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των φοιτητών που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες» έχουν γονείς που προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.

    Αντίστοιχα, οι οικονομικοί παράγοντες είτε από μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό με άλλους, συμβάλλουν στην καθυστέρηση των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη των σπουδών ή και να εργαστούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόβονται από το πανεπιστήμιο και να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, διαπιστώνει η έρευνα.

    Πηγή: In.gr
  • Πανεπιστήμια: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών - Όσα πρέπει να γνωρίζουν
    Πανεπιστήμια: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών - Όσα πρέπει να γνωρίζουν

    Η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, eregister.it.minedu.gov.gr, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία

    Σε λίγες ημέρες ξεκινά η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25. Κάθε χρόνο, η έναρξη πραγματοποιείται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου με την ακριβή ημερομηνία για το τρέχον έτος να αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
    Η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 πλησιάζει, καθώς κάθε χρόνο ξεκινά περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, eregister.it.minedu.gov.gr, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.
    Υπενθυμίζεται, ότι οι εγγραφές στα Τμήματα και τις Σχολές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται φυσική παρουσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθούν επιπλέον στοιχεία και/ή δικαιολογητικά εντός ειδικών προθεσμιών για την ταυτοπροσωπία και την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εγγραφής.
    Η διαδικασία των εγγραφών

    Οι εγγραφές στα Τμήματα και στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των επιτυχόντων από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες εξετάσεις, πρόκειται να ξεκινήσουν εντός των επομένων ημερών, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης με εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας. Στη συγκεκριμένη Εγκύκλιο που θα εκδοθεί, θα περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία εγγραφής.
    Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση που κάποιος είναι ήδη εγγεγραμμένος φοιτητής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν δύναται να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τμήμα εισαγωγής του, αν δεν διαγραφεί προηγουμένως από τη Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.

    Για τη διαδικασία της εγγραφής, απαιτείται από τους επιτυχόντες η χρήση μοναδικού συνδυασμού username και password στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, όταν αυτή ανοίξει.
    Ως username του επιτυχόντα, ορίζεται ο Κωδικός Εξετάσεων, όπως αυτός έχει αποδοθεί από το σχολείο του.
    O επιτυχών-χρήστης θα χρησιμοποιήσει ως password, το ίδιο που χρησιμοποίησε για την υποβολή του Μηχανογραφικού του Δελτίου.

    Η διάρκεια της διαδικασίας εγγραφών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ορίζεται στην αρχική σελίδα της εφαρμογής ενώ η υποβολή αιτήσεων εγγραφής των επιτυχόντων στο Τμήμα/Σχολή επιτυχίας τους γίνεται μόνο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Ηλεκτρονικές Εγγραφές Επιτυχόντων» στην πλατφόρμα eregister.it.minedu.gov.gr.

    Μετά τη λήξη της προθεσμίας, η Γραμματεία του Τμήματος ή Σχολής ελέγχει και αντιπαραβάλλει τον πίνακα των εισαγομένων, που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, όπως αυτός θα αποσταλεί ηλεκτρονικά από το Υ.ΠΑΙ.Θ. με τον αντίστοιχο πίνακα επιτυχόντων για τις κατηγορίες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της φετινής χρονιάς, που έχει ήδη αποσταλεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.
    Επισημαίνεται, ότι η Γραμματεία δύναται να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά από τους εισαγομένους.

    Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης εγγραφής μέσω του Π.Σ. «Ηλεκτρονικές Εγγραφές Επιτυχόντων», οι χρήστες (πρωτοετείς φοιτητές) θα μεταβούν σε ειδική σελίδα, όπου θα τους παρουσιαστεί το μήνυμα "Επιτυχής Οριστική Υποβολή".

    Ο χρήστης θα πρέπει να δει και να αποθηκεύσει το pdf με την αίτηση εγγραφής του, η οποία έχει λάβει πλέον αριθμό πρωτοκόλλου.

    Αφού ολοκληρωθεί η επιτυχής υποβολή της αίτησης, ο χρήστης χρειάζεται να μεταβεί σε ειδική σελίδα προκειμένου να συμπληρώσει το Ατομικό Στατιστικό Δελτίο Φοιτητή.

    Σημειώνεται, ότι για τους επιτυχόντες στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανελλήνιες 2024: Δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες; Οι 6 καλύτερες επιλογές για όσους δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ
    Πανελλήνιες 2024: Δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες; Οι 6 καλύτερες επιλογές για όσους δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ

    Κάθε χρόνο μετά ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μένει εκτός των πανεπιστημίων ενώ κάποιοι εισήχθησαν σε σχολές τις οποίες δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

    Σε αυτή τη κατάσταση είναι περίπου 30.000 απόφοιτοι λυκείων όλων των κατηγορών (Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ). Αυτά τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα ώστε να λάβουν μια εκπαίδευση, που θα τους οδηγήσει στην αγορά εργασίας αλλά και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Οι πλέον συνηθισμένες λύσεις είναι έξι.

    Ξαναδίνω εξετάσεις την επόμενη χρονιά

    Σίγουρα είναι μια δύσκολη απόφαση καθώς απαιτεί κόπο και σίγουρα είναι μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία. Όμως εάν κάποιος τα ξεπεράσει αυτά, θα έχει τη δυνατότητα μια ολόκληρη χρονιά να αφιερωθεί στο σωστό διάβασμα χωρίς να έχει τη φοίτηση στο σχολείο και μεθοδικά να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. Είναι πολλά τα παραδείγματα παιδιών που έδωσαν εξετάσεις και δυο και τρείς φορές έως ότου τα καταφέρουν.

    Συμπλήρωση μηχανογραφικού με το 10%

    Είναι μια λύση που ακολουθούν πολλοί καθώς δεν χρειάζεται να περάσουν ξανά το βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων. Διατηρώντας τα μόρια που «έπιασαν» στις πανελλαδικές , καταθέτουν την επόμενη χρονιά μόνο μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν. Σε αυτή την επιλογή φυσικά και η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη αλλά μπορεί κάποιος μέσα στη χρονιά να δοκιμάσει και κάποια από τις υπόλοιπες επιλογές έτσι ώστε να μη χάνει χρόνο περιμένοντας την κατάθεση του μηχανογραφικού με αυτή την κατηγορία.

    Σπουδές στα ΙΕΚ (δημόσια και Ιδιωτικά)

    Σίγουρα αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Τα τελευταία χρόνια ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ακολουθεί τη λύση των δημόσιων ΙΕΚ (από φέτος ονομάζονται ΣΑΕΚ) καθώς αυτά διαθέτουν σύγχρονες ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας αλλά και επειδή οι σπουδές είναι δωρεάν.

    Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ακολουθούν το δρόμο των ιδιωτικών ΙΕΚ, τα οποία όμως έχουν δίδακτρα. Συνεπώς όσοι δεν συμπλήρωσαν το Παράλληλο Μηχανογραφικό μπορούν και τώρα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Όσοι απόφοιτοι Λυκείου ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων (https://diek.it.minedu.gov.gr/site/index) από τη Δευτέρα 19/08/2024 μετά τις 9 π.μ. μέχρι και την Τρίτη 10/09/2024 στις 15:00. Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ βρίσκονται ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν ένα ινστιτούτο κοντά στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να αναζητήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

    Διαθέτουν δεκάδες ειδικότητες με σύγχρονο περιεχόμενο κατάρτισης καθώς προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η αγορά εργασίας αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι φορείς κλπ. Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες είναι η Αθλητική Δημοσιογραφία, οι Προπονητές Ποδοσφαίρου, οι εγκαταστάτες κλιματιστικών, οι βοηθοί παιδαγωγών, φαρμακείων και υπηρεσιών υγείας, τα τουριστικά και ναυτιλιακά, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι τεχνικοί μακιγιάζ, νυχιών, video games, πληροφορική κ.α

    Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Μία από τις πιο γνωστές επιλογές είναι αυτή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου όπου λειτουργούν τέσσερις Σχολές και χορηγούνται πτυχία, τα οποία είναι ισότιμα με αυτά των υπόλοιπων δημόσιων πανεπιστημίων, με τη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Βέβαια δεν είναι μια επιλογή για πολλούς καθώς τα προπτυχιακά προγράμματα που διαθέτει το ΕΑΠ είναι λίγα αλλά για κάποιους αποτελεί μια θαυμάσια λύση. Η εισαγωγή γίνεται χωρίς εξετάσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων αποφοίτων Λυκείου εντός των προθεσμιών που ορίζει το ΕΑΠ. Η φοίτηση στο ΕΑΠ περιλαμβάνει δίδακτρα και η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ορίζεται στα τέσσερα ακαδημαϊκά έτη. Ωστόσο, λόγω της ευελιξίας που προσφέρει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μπορεί κανείς να παρατείνει και τη φοίτηση και την αποπληρωμή των διδάκτρων.

    Ιδιωτικά κολέγια ή σπουδές στο εξωτερικό

    Η επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μια λύση που ακολουθούν χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο. Τα κολέγια μπορούν να παρέχουν σπουδές, εφόσον τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς. Για τους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα κολέγια, υπάρχει η δυνατότητα της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας με τίτλους σπουδών ελληνικών ΑΕΙ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μια εξαιρετικά σοβαρή «έρευνα αγοράς» ώστε ο ενδιαφερόμενος να εντοπίσει ένα κολέγιο με κύρος όσο αφορά στο επίπεδο σπουδών και τα πτυχία που παρέχει. Τα ίδια ισχύουν και για τις σπουδές στο εξωτερικό που σίγουρα απαιτούν πολύ «ψάξιμο» και βέβαια την ανάλογη οικονομική δυνατότητα. Πάντως αρκετές χώρες έχουν χαμηλά ή και καθόλου δίδακτρα για τους φοιτητές/τριες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά το κόστος ζωής παραμένει υψηλό.

    Σπουδές στα δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου.

    Η Κύπρος έχει δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα πτυχία της αναγνωρίζονται απευθείας στην Ελλάδα, μέσα από τη διαδικασία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά ΑΕΙ του νησιού στα οποία τα τελευταία χρόνια σπουδάζουν χιλιάδες Έλληνες καθώς έχουν αποκτήσει πολύ καλή φήμη για το επίπεδο σπουδών που διαθέτουν. Το κόστος για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου διαφέρει πάρα πολύ από ίδρυμα σε ίδρυμα ανάλογα με τις σπουδές που επιθυμεί κάποιος και το κύρος του ιδρύματος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κάν' το όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ - Οι διάσημοι που ζουν στην ύπαιθρο έχουν φτιάξει λαχανόκηπους και φάρμες
    Κάν' το όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ - Οι διάσημοι που ζουν στην ύπαιθρο έχουν φτιάξει λαχανόκηπους και φάρμες

    Με αφορμή τον νέο τρόπο ζωής του Ντέιβιντ Μπέκαμ, που λατρεύει να περνάει χρόνο στην αγγλική εξοχή, βρήκαμε κι άλλους διάσημους, από την Τζένιφερ Γκάρνερ μέχρι τον Κρις Πρατ και τον Kevin Bacon, που ζουν στην ύπαιθρο απολαμβάνοντας μια πιο ποιοτική ζωή.

    Όταν το 2010 ο Τζόνι Ντεπ μιλούσε για τη ζωή του στη γαλλική εξοχή, όπου ζούσε με την επί πολλά χρόνια σύντροφό του, Βανέσα Παραντί, και τα παιδιά τους, δεν ήταν κάτι συνηθισμένο - ειδικά για τους διάσημους εκπροσώπους της showbiz που προτιμούσαν να ζουν σε πολυτελή διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη και σε επαύλεις στην καρδιά του Χόλιγουντ.

    Ο ηθοποιός λάτρεψε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Άλλωστε, γι' αυτό εγκατέλειψε τη ζωή του στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες, όπου επέστρεφε μόνο για γυρίσματα ταινιών στις οποίες πρωταγωνιστούσε, και σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις ξυπνούσε ήταν να κοιτάζει τον κήπο του και τα λαχανικά του. Η οικογένεια Ντεπ - Παραντί ζούσε σε ένα αγρόκτημα 30 στρεμμάτων στη Νότια Γαλλία, προτού το ζευγάρι χωρίσει το 2012.

    Την αγάπη του για τη ζωή στην ύπαιθρο είχε μοιραστεί και ο διάσημος ηθοποιός Τομ Σέλεκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό People. Ο ηθοποιός, ο οποίος για πάνω από 4 δεκαετίες κρατούσε σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σειρές, είχε αναφέρει πως κατάφερε να ισορροπήσει την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή χάρη στην απόφαση που είχε πάρει με τη σύζυγό του να ζήσουν σε ένα ράντσο 63 στρεμμάτων στην κομητεία Ventura, στην Καλιφόρνια. Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις μου και το ράντσο μου με κρατούν υγιή».

    Έναν πιο εναλλακτικό τρόπο ζωής είχε επιλέξει να ζει η Όπρα Γουίνφρεϊ, όπου πράγματα από την καθημερινότητά της είχε συμπεριλάβει στο βιβλίο της «Αυτό που ξέρω σίγουρα» - κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιέγραφε με ωραίες εικόνες την επαφή της με τη φύση και τον λαχανόκηπο που έχει δημιουργήσει μέσα στο κτήμα της.

    Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή, και διάσημοι καλλιτέχνες επιλέγουν να αφήσουν τη ζωή στην πόλη και να ζήσουν με τις οικογένειές τους στην ύπαιθρο. Μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα που έχει προτεραιότητα την άμεση επαφή με τη φύση.

    Τα χρόνια του Covid-19, με τον αναγκαστικό εγκλεισμό, αλλά και τη συνεχή πίεση της καθημερινότητας που γεμίζει τις ζωές μας με αρκετό άγχος, πολλοί είναι εκείνοι που επιζητούν τρόπους διαφυγής από τις μεγαλουπόλεις.

    Άλλωστε, η ζωή στην ύπαιθρο έχει λιγότερο στρες, επαφή με τη φύση και τα ζώα κ.ά. Επίσης, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την ψυχική υγεία και το ιδανικό μέρος για να μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα τα παιδιά.

    Με αφορμή τις αναρτήσεις του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος, από τότε που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, απολαμβάνει μια διαφορετική καθημερινότητα περνώντας περισσότερο χρόνο στην αγγλική εξοχή, ψάξαμε και βρήκαμε τους διάσημους καλλιτέχνες των οποίων η βάση έχει γίνει η εξοχή, με τους περισσότερους να φροντίζουν λαχανόκηπους και ζωάκια.

    Οι διάσημοι που έχουν επιλέξει να ζουν στην ύπαιθρο

    Jennifer Garner

    Η Jennifer Garner έχει επιλέξει να ζει στη φάρμα της οικογένειάς της, στην Οκλαχόμα, που είναι στην κατοχή τους από το 1936, με την ηθοποιό να συνηθίζει να το αποκαλεί «το αγαπημένο της μέρος». Δεν είναι λίγες οι φορές που η Jennifer Garner δείχνει στους διαδικτυακούς της φίλους πώς περνάει στο κτήμα Locust Grove - οι δημοσιεύσεις επάνω στο τρακτέρ και η συγκομιδή λαχανικών από τον κήπο της έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια likes των θαυμαστών της.

    Ως γνωστόν, η ηθοποιός είναι συνιδιοκτήτρια εταιρείας βιολογικών παιδικών τροφών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, πολλές συνταγές είναι εμπνευσμένες από τα λαχανικά που υπάρχουν στη φάρμα της ηθοποιού.

    Ράσελ Κρόου

    Ο Ράσελ Κρόου είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, με ενδιαφέρουσες ταινίες στο ενεργητικό του, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία. Ο ίδιος λατρεύει τη φύση και προτιμάει να ζει με την οικογένεια του στην ύπαιθρο και όχι σε μεγάλες πόλεις.

    Η βάση του είναι το μέρος όπου διατηρεί τη φάρμα του, στη Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Πριν από περίπου πέντε χρόνια το αγρόκτημά του υπέστη πολλές ζημιές από τις πυρκαγιές, ωστόσο το αναδημιούργησε. Ο ίδιος δεν έχει σκοπό να μετακομίσει σε μεγάλη πόλη, εξακολουθεί να ζει σε μια όμορφη φάρμα απολαμβάνοντας μια διαφορετική ζωή και φεύγει μόνο όταν βρίσκεται σε γυρίσματα για ταινία.

    Τζέιμι Ντόρναν

    Ο ηθοποιός και μοντέλο Τζέιμι Ντόρμαν έγινε ευρέως γνωστός όταν υποδύθηκε τον «Κριστιάν Γκρέι» στην κινηματογραφική ταινία «50 αποχρώσεις του γκρι». Ο ίδιος έχει επιλέξει να ζει σε μια ωραία έπαυλη σε ένα μικρό χωριό στο Chalford.

    Ο Ιρλανδός ηθοποιός, όταν δεν βρίσκεται στα κινηματογραφικά / τηλεοπτικά πλατό, περνάει τον χρόνο του στην εξοχή, κάτι που το απολαμβάνει και τον βοηθάει να έχει μια ισορροπημένη ζωή. Αν και αποφεύγει να εκθέτει την προσωπική του ζωή στα media, τα δημοσιεύματα έχουν γράψει ότι ο ηθοποιός και η σύζυγος του άφησαν την κατοικία τους στο Chalford και μετακόμισαν στην Πορτογαλία - συγκεκριμένα, σε ένα ήσυχο μέρος.

    Gigi και Bella Hadid

    Η οικογένεια Hadid έχει ένα φανταστικό αγροτόσπιτο, 32 στρεμμάτων, στην περιοχή της Πενσιλβάνια, όπου ήταν το καταφύγιο των μελών της τόσο στα χρόνια της πανδημίας, αλλά και τώρα που η Gigi περιμένει το πρώτο της παιδί.

    Η μητέρα των δύο διάσημων κοριτσιών, που έχει γίνει ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι «Real Housewives», Yolanda Hadid, μοιράζεται συχνά στιγμές από τη ζωή της μέσα στο αγροτόσπιτο - όπως να περνάει χρόνο με τις αγελάδες και τα άλογα.

    Οι δύο διάσημες αδερφές επιλέγουν συχνά να βρεθούν στο πατρικό τους αγρόκτημα, μέσα στη φύση, απολαμβάνοντας μια πιο ήρεμη ζωή, μακριά από την Νέα Υόρκη.

    Amanda Seyfried

    Η Amanda Seyfried έχει επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια να ζει σε περιοχή μακριά από το Χόλιγουντ και η συγκεκριμένη επιθυμία της γεννήθηκε όταν ήταν μόλις 22 ετών. Τελικά, απέκτησε μια πολύ όμορφη αγροκατοικία, στα βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου ζει τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά της.

    Η απόφαση να φύγει από την «καρδιά» του Χόλιγουντ και να μετακομίσει στην εξοχή δεν ενθουσίασε τον μάνατζερ της ηθοποιού, ωστόσο για την ίδια ήταν η πιο σωστή απόφαση που πήρε, καθώς η επαφή με τη φύση, ζώντας σε φάρμα, στην εξοχή ήταν ιδανική για να απολαμβάνει μια φυσιολογική ζωή όταν δεν γυρίζει ταινίες. Μάλιστα, σε συνέντευξή της είχε αναφέρει πως νιώθει ευτυχισμένη και επιτυχημένη που έχει βρει τη γαλήνη στην ύπαιθρο.

    Chris Pratt

    Όταν ο Chris Pratt δεν γυρίζει κάποια ταινία, απολαμβάνει τη ζωή στο νησί San Juan, στην Ουάσιγκτον, όπου μένει για πολλά χρόνια με τη σύζυγό του, Κάθριν Σβαρτζενέγκερ.

    Σε κάποιες από τις συνεντεύξεις του έχει τονίσει ότι απολαμβάνει να περνάει χρόνο μακριά από την πόλη και να έρχεται σε επαφή με τα ζωάκια και γενικότερα τη ζωή στην επαρχία.

    Kevin Bacon

    Ο Kevin Bacon αγόρασε το αγρόκτημα που έχει μαζί με τη σύζυγό του, στο βορειοδυτικό Κονέκτικατ, το 1983. Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, το ζευγάρι είχε αγοράσει και τα γύρω οικόπεδα προκειμένου να μεγαλώσει τους χώρους του σπιτιού και να δημιουργήσει μια κλασική αγροκατοικία.

    Πριν από κάποια χρόνια έχασαν πολλά χρήματα, ωστόσο η ζωή στην περιφέρεια τους έχει βοηθήσει να βρουν το πραγματικό νόημα της καθημερινότητάς τους. Στην αγροικία του έχουν κατσικούλες, προβατάκια και άλλα ζωάκια και απολαμβάνουν με το παραπάνω όλα τα πλεονέκτημα που έχει το να ζει κάποιος μακριά από τις μεγαλουπόλεις.

    Hilarie Burton Morgan και Jeffrey Dean Morgan

    Από το 2018 η πρωταγωνίστρια του «One Tree Hill» και ο σύζυγός της, ο ηθοποιός του «Walking Dead», Jeffrey Dean Morgan, ζουν σε μια φάρμα 100 στρεμμάτων στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, μαζί με τα δύο τους παιδιά. Στη φάρα τους έχουν γαϊδουράκια, σκύλους, γάτες, κότες, πάπιες και είναι γνωστό ως «Mischief Farm».

    Η ζωή στη φύση με τους διαφορετικούς ρυθμούς ενέπνευσε την ηθοποιό να ασχοληθεί με τη συγγραφή, ξεκινώντας με το μπεστ σέλερ των New York Times του 2021 «The Rural Diaries: Love, Livestock, and Big Life Lessons Down on Mischief Farm», ενώ πρόσφατα βγήκε το νέο της βιβλίο, με τίτλο «Grimoire Girl».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Πιερρακάκης: Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α' Λυκείου από Σεπτέμβριο του 2025
    Πιερρακάκης: Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α' Λυκείου από Σεπτέμβριο του 2025

    Την προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α' Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2025 ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις.

    Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως κατά την συμμετοχή του «στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας- Economic Chamber of Greece, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον σχεδιασμό μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τον οικονομικό αλφαβητισμό».

    Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε πως «από τον Σεπτέμβριο του 2025, με ένα επιπλέον μάθημα για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α’ Λυκείου και με στοχευμένο εμπλουτισμό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές θα αποκτούν χρήσιμες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα γυμνάσια - Πότε ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις
    Τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα γυμνάσια - Πότε ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις

    Το τελευταίο κουδούνι για την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2023-24, θα ακουστεί σήμερα, Τρίτη 28/05, στα γυμνάσια της επικράτειας, καθώς είναι η τελευταία ημέρα μαθημάτων.

    Αύριο, 29 Μαΐου, οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα συγκληθούν για να αποφασίσουν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών και των μαθητριών, χωρίς ωστόσο να διεξαχθούν μαθήματα.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια θα διεξαχθούν στο διάστημα μεταξύ 3 και 17 Ιουνίου 2024.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 19 Ιουνίου.

    Υπενθυμίζεται, για τα λύκεια, ότι οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Γ' λυκείου ολοκληρώθηκαν χθες και πλέον τη σκυτάλη θα πάρουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις την Πέμπτη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

    Οι προαγωγικές εξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου 2024.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Συλλήψεις, χημικά και συμπλοκές: Η έκρηξη των φοιτητών στις ΗΠΑ και η δοκιμασία του Μπάιντεν
    Συλλήψεις, χημικά και συμπλοκές: Η έκρηξη των φοιτητών στις ΗΠΑ και η δοκιμασία του Μπάιντεν

    «Eκρηκτικές» διαστάσεις παίρνουν οι διαδηλώσεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

    Από τη Νέα Υόρκη έως και το Λος Αντζελες, οι Ηνωμένες Πολιτείες τα περασμένα 24ωρα βρέθηκαν αντιμέτωπες με σκηνές βίας και αναταραχής, βλέποντας την κλιμακούμενη ένταση στα πανεπιστήμια να κορυφώνεται.

    Εντάσεις, συλλήψεις και χημικά εναντίον φοιτητών, συμπλοκές μεταξύ φιλοϊσραηλινών και φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών συνθέτουν το σκηνικό. Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους προχωρούν σε διακοπή των μαθημάτων και διαγραφές φοιτητών.

    Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

    Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν μετά το στήσιμο σκηνών στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστήμιου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη που οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 100 διαδηλωτών στις 18 Απριλίου. Από τότε οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στα πανεπιστήμια σχεδόν όλης της χώρας μεταξύ αυτών σε κορυφαία ιδρύματα όπως το Χαρβαρντ, το Γέιλ, το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον και το UCLA.

    Οι φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και να διακόψουν τα συμβόλαια που διατηρούν με εταιρείες όπλων που προμηθεύουν το Ισραήλ για να μπορεί να πολεμά. Περίπου 100 κολέγια των ΗΠΑ έχουν αναφέρει δώρα ή συμβόλαια από το Ισραήλσυνολικού ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Παιδείας.

    Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις και ξεκίνησαν συλλήψεις

    Οι καθηγητές ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις συντονίζονται από άτομα που βρίσκονται εκτός της φοιτητικής κοινότητας. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, οι διοικήσεις αποφάσισαν να διακόψουν τα δια ζώσης μαθήματα. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να στήσουν ακόμη περισσότερες σκηνές εντός των Πανεπιστημίων.

    Όσον αφορά στο Κολούμπια οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντονιστικών επιτροπών και της Διεύθυνσης του πανεπιστημίου ναυάγησαν, με την πρύτανη να είχε δώσει διορία μέχρι το πρωί της Τετάρτης στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές απάντησαν ότι θα φύγουν μόνο δια της βίας.

    Από τότε, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις. Το πανεπιστήμιο Κολούμπια που «έσπασε» την κατάληψη με την επέμβαση της αστυνομίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από την αστυνομία να παρέμβει για να «αποκαταστήσει την ασφάλεια και την τάξη», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «ως απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών και όχι στον σκοπό που εκείνοι υποστηρίζουν». Η διοίκηση του Κολούμπια ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν για προστασία στον χώρο του πανεπιστημίου έως και τις 17 Μαΐου.

    Ακολούθησε έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιαμε σκοπό να διαλύσει τη συγκέντρωση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τα ξύλινα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές, έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε κατασκηνώσει έξω από την πανεπιστημιούπολη και προχωρήσαν σε συλλήψεις.

    Σύμφωνα με τους New York Times διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε περισσότερες από 30 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 21 πολιτείες, ενώ άλλα πανεπιστήμια έχουν βιώσει διαμαρτυρίες χωρίς συλλήψεις.

    Οι γονείς διαμαρτύρονται

    Οι εντάσεις που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες μέρες πλήττουν ακόμη περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τους γονείς των φοιτητών. Οι γονείς των φοιτητών ετοιμάζονται να ασκήσουν οικονομική πίεση στα πανεπιστήμια και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων για τα δίδακτρα όπου τα μαθήματα έχουν ακυρωθεί και επικοινωνούν με ακαδημαϊκούς συμβούλους για να ρωτήσουν πώς να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Παράλληλα, οι γονείς απειλούν ότι δεν θα κάνουν δωρεές στο μέλλον.

    O Aμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις δηλώνοντας ότι «η καταστροφή της ιδιοκτησίας δεν συνιστά ειρηνική διαμαρτυρία, είναι παράνομη. Η εισβολή, ο βανδαλισμός, ο αποκλεισμός της πανεπιστημιούπολης και η ακύρωση μαθημάτων δεν συνιστούν ειρηνική διαμαρτυρία».

    «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σέβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες. Η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική — είναι λάθος. Και η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση στην Αμερική» ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Ο Νόμος για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού

    Τα γεγονότα στην πανεπιστημιούπολη προκάλεσαν την ανησυχία των Αμερικανών νομοθετών που ψήφισαν τον Νόμο για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού, με τη Γερουσία να είναι η επόμενη που θα κληθεί να ψηφίσει.

    Ο Νόμος για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού καθοδηγεί το Υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσει τον ορισμό που έχει διατυπώσει και προωθεί η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος κατά την επιβολή ομοσπονδιακών νόμων κατά των διακρίσεων.

    Μια ομάδα 21 φιλοϊσραηλινών Δημοκρατικών, μάλιστα, έστειλαν επιστολή κατακεραυνώνοντας το Κολούμπια και κατηγορώντας τη διεύθυνση ότι απέτυχε να διαλύσει τον αντι-ισραηλινό καταυλισμό της πανεπιστημιούπολης. Οι νομοθέτες ισχυρίστηκαν ότι η παράλειψή τους συνιστά παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Εβραίων φοιτητών. Η επιστολή, με επικεφαλής τους εκπροσώπους Josh Gottheimer και Dan Goldman, περιγράφει τον καταυλισμό ως «το πρόσφορο έδαφος για αντισημιτικές επιθέσεις σε Εβραίους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους, της παρενόχλησης, του εκφοβισμού, ακόμη και των απειλών βίας".

    Αμερικανικά κορυφαία μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν ήταν λίγοι οι Εβραίοι φοιτητές, οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους.

    Το πολιτικό σκηνικό και η δοκιμασία του Μπάιντεν

    Θυμίζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οι διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια επηρεάζουν και το προεκλογικό σκηνικό με τον πρόεδρο Μπάιντεν να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων.

    Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις είναι μια νέα δοκιμασία για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του, με τον πόλεμο στη Γάζα να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των συνιστωσών του Δημοκρατικού Κόμματος. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να αποτρέψει την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, η οποία θα μπορούσε να σκοτώσει μεγάλο αριθμό αμάχων και να τροφοδοτήσει περισσότερες διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ για να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά στην κρίση με τα αμερικανικά πανεπιστήμια με ανάρτησή του στο Truth Social, διακινεί τη θεωρία ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης στις πανεπιστημιουπόλεις έγιναν σκόπιμα για να αποσπάσουν την προσοχή από τα ζητήματα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

    «Πιστεύετε ότι οι Ριζοσπαστικοί Αριστεροί Παράφρονες που προκαλούν όλο αυτό το ΧΑΟΣ στα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμιά μας το κάνουν για να πάρουν την προσοχή μακριά από τα Νότια Σύνορά μας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τις φυλακές και τα ψυχιατρεία, εισρέουν στη Χώρα μας; Απλώς αναρωτιέμαι» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Τραμπ έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις βίαιες αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα, λέγοντας στο Fox News Digital ότι η «αδύναμη και αναποτελεσματική ηγεσία» στα πανεπιστήμια πρέπει να «αντικατασταθεί αμέσως», ενώ δηλώνει ότι ο αντισημιτισμός «πρέπει να σταματήσει γρήγορα και αποτελεσματικά».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SARAH YENESEL

  • ΗΠΑ: Χειροπέδες σε 2.100 διαδηλωτές στα πανεπιστήμια - Οι μισοί σε Κολούμπια και City College δεν ήταν φοιτητές
    ΗΠΑ: Χειροπέδες σε 2.100 διαδηλωτές στα πανεπιστήμια - Οι μισοί σε Κολούμπια και City College δεν ήταν φοιτητές

    Έρευνα μετά από καταγγελία για πυροβολισμό από αστυνομικό στο Hamilton Hall του Κολούμπια

    Ιστορικά γεγονότα εξελίσσονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2.100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα με πολλές περιπτώσεις διαδηλώσεων να εξελίσσονται σε βίαιες, είτε με παρέμβαση της αστυνομίας, είτε και λόγω αντιδιαδηλώσεων.
    Στο Κολούμπια, όπου έχει κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου, επειδή κάλεσε την αστυνομία, ξεσπά νέο σκάνδαλο με την αποκάλυψη ότι είχε προσληφθεί καθηγητής, ο οποίος υποστήριζε τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, την Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες ακραίες ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.
    Στο μεταξύ, η αστυνομία του Μανχάταν ερευνά περιστατικό πυροβολισμού που έγινε χθες στο Κολούμπια. Ο αστυνομικός πυροβόλησε μέσα στο Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το περιστατικό εξετάζεται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin Bragg. Κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον Doug Cohen, εκπρόσωπο του γραφείου του Bragg, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρχαν φοιτητές κοντά στην περιοχή του πυροβολισμού. Ήδη, πάντως, το Κολούμπια συνταρράσσεται από την αποκάλυψη ότι στη θέση των Μοντέρνων Αραβικών Σπουδών, είχε προλάβει τον καθηγητή Μοχάμεντ Αμπντού, ο οποίος είχε επαινέσει (!) δημοσίως τη σφαγή που είχαν πραγματοποιήσει τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, λίγες ημέρες μετά την επίθεση.
    Εν τω μεταξύ, το παράρτημα της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια (AAUP) ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης κατά της προέδρου του Κολούμπια, Μινούτσε Σαφίκ για την απόφασή της να καλέσει την αστυνομία αλλά και γενικότερα για τον χειρισμό των διαδηλώσεων στο πανεπιστήμιο, το οποίο έχει «παράδοση» στον ακτιβισμό από τους φοιτητές του.

    Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, την ίδια ώρα, εξέδωσε ανακοίνωση που δικαιώνει τους ισχυρισμούς του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ότι «εξωτερικοί ταραχοποιοί» ήταν υπεύθυνοι για την κλιμάκωση των διαδηλώσεων που οδήγησαν σε άγρια καταστολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Νέας Υόρκης, το ένα τρίτο των συλληφθέντων στο Κολούμπια δεν ήταν φοιτητές.

    Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το NYPD, ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων στο Κολούμπια, "περίπου το 29% των ατόμων δεν είχαν σχέση" με τη σχολή, ενώ το 60% των ατόμων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στο CCNY δεν είχαν σχέση με τη σχολή.
    Την ίδια ώρα, στο Τέξας, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν ότι άτομα μεταξύ των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών στην πανεπιστημιούπολη είχαν «όπλα, κουβάδες με μεγάλες πέτρες, τούβλα, ξύλινες σανίδες ενισχυμένες με σίδερα, σφυριά και αλυσίδες». Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων διαδηλωτών για πλημμελήματα δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε παρέμβασή του για το φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια (με τους φιλοπαλαιστινίους διαδηλωτές να ζητούν αποεπένδυση των πανεπιστημίων από το Ισραήλ) καταδίκασε τις βίαιες διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των βανδαλισμών, των καταπατήσεων και της ακύρωσης μαθημάτων, κατά τη διάρκεια δηλώσεων από τον Λευκό Οίκο. «Δεν είμαστε ένα αυταρχικό έθνος όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους και καταπνίγουμε τη διαφωνία ... αλλά ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους», είπε. Ξεκαθάρισε επιπλέον –απευθυνόμενος στις σχετικές παραινέσεις Ρεπουμπλικανών βουλευτών- ότι δεν πιστεύει πως η Εθνοφρουρά θα έπρεπε να παρέμβει στις διαδηλώσεις, καθώς και ότι οι ταραχές στην πανεπιστημιούπολη δεν τον έκαναν να αναθεωρήσει οποιαδήποτε πολιτική στη Μέση Ανατολή.
    Πάντως, ενώ οι καταυλισμοί διαμαρτυρίας για την αλληλεγγύη στη Γάζα, στα πανεπιστήμια Rutgers, Northwestern και Brown διαλύονται ειρηνικά από τους φοιτητές, κατόπιν συμφωνιών με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, το κύμα των διαμαρτυριών στα υπόλοιπα δεν δείχνει να λέει να κοπάσει.

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο των ακαδημαϊκών εργαζομένων θα πραγματοποιήσει ψηφοφορία για την έγκριση απεργίας ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ως απάντηση στον τρόπο με τον οποίο τα πανεπιστήμια έχουν πατάξει τις διαμαρτυρίες των φοιτητών στη Γάζα. Το συνδικάτο εκπροσωπεί περισσότερους από 48.000 εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε όλο το σύστημα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SARAH YENESEL
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο