Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Το εκμέκ καταϊφι είναι ένα γλυκό λαχταριστό , γεμάτο άρωμα και αρχοντιά ….πολίτικη!!!To τραγανό , καλοψημένο φύλλο καταϊφι μαζί με το αρωματικό σιρόπι του , το άρωμα βουτύρου και η βελούδινη κρέμα του απογειώνονται με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και όλα αυτά μαζί....απογειώνουν όποιον το δοκιμάσει . Είναι ένα κλασικό γλυκό εύκολο στην κατασκευή του που σίγουρα θα δώσει γεύση και άρωμα στην Κυριακή , στη γιορτή και στη χαρά μας :)
Υλικά:
450 γρ. φύλλο καταϊφι (ένα πακέτο)
150γρ. βούτυρο ( αν θέλουμε χρησιμοποιούμε λιγότερο βούτυρο και συμπληρώνουμε με κάποια μαργαρίνη της επιλογής μας ακόμα και με μειωμένα λιπαρά)
Για το σιρόπι:
800γρ. ζάχαρη
600 ml νερό (2 νεροπότηρα)
1 κουταλάκι κανέλα
χυμό από μισό λεμόνι
Για την κρέμα:
800 γρ. γάλα
180 γρ. ζάχαρη
80 γρ. αλεύρι
2 αυγά
160 γρ. μαργαρίνη (πλήρη ή light)
3 βανίλιες
Για το γαρνίρισμα:
2 συσκευασίες σαντιγύ στιγμής με το ανάλογο φρέσκο γάλα
100 γρ. καβουρδισμέμα αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης
- Ανοίγουμε το φύλλο καταϊφι και το ξεκολλάμε πολύ σχολαστικά. Το απλώνουμε σε πυρέξ (35x25) ,λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω του. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Προσοχή !! δε θέλουμε ούτε να αρπάξει , γιατί θα πικρίζει ούτε να μισοψηθεί , γιατι όταν σιροπιαστεί θα λασπώσει!!!
- Αφήνουμε το πυρέξ στην άκρη να κρυώσει…
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 8-10 λεπτά και με προσοχή περιλούζουμε το ψημένο καταϊφι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταίνεται και παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ χειρός όλα τα υπόλοιπα υλικά. Όταν το γάλα έχει ζεσταθεί αρκετά παίρνουμε κουταλιές απ'αυτό και το προσθέτουμε στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα. Αυτό το μίγμα στη συνέχεια το γυρίζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα , ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα και περιμένουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας!
- Όταν έχει κρυώσει αρκετά η κρέμα την αδειάζουμε πάνω στο ψημένο καταϊφι και απλώνουμε με κουτάλι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
- Ετοιμάζουμε την σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες και την φυλάμε στο ψυγείο. Όταν έχει κρυώσει η κρέμα,απλώνουμε πάνω τη σαντιγύ , γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και βάζουμε στο ψύγειο. Περιμένουμε λίγες ώρες να παγώσει (όσο περισσότερο , τόσο καλύτερα) και σεβίρουμε!!!
Να σημειώσω ότι:
- Η δόση αυτή είναι για μεγάλο πυρέξ , όπως έγραψα και στην αρχή , γιάτι χρησιμοποίησα όλο το καταϊφι όπως ξεπάγωσε από τη συσκευασία του. Αυτό βολεύει όταν έχουμε τραπέζι και περιμένουμε κόσμο…αλλίως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα φύλλου (με τις μισές αναλογίες σε όλα τα άλλα υλικά) και το άλλο μισό φύλλο να το κάνουμε μια εξαιρετική τυροπιτα καταϊφι!!!
- Εγώ χρησιμοποιήσα τη MORFAT corne βανίλια (για σαντιγύ) γιατί αποφεύγω τα πολλά λιπαρά. Εναλλακτικά λοιπόν μπορούμε να χτυπήσουμε στον παγωμένο κάδο του μίξερ 500γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και 120γρ. ζάχαρη!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty