Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty
Είναι γεγονός ότι στη ζωή μας πολλές φορές βλέπουμε πράγματα μπροστά μας που φαντάζουν στα μάτια μας ακατόρθωτα ή πολύ δύσκολα . Πρέπει όμως πρώτα να ερευνούμε καλά κάτι , να το προσπαθούμε και μετά έχουμε το δικαίωμα να πούμε “σηκώνω τα χέρια ψηλά , δεν μπορώ” , αν και με μαθηματική ακρίβεια , όταν εγκύψουμε πάνω σε κάτι με αγάπη και ενδιαφέρον στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Θα μου πείτε γιατί τα λες όλα αυτά ; Γιατί η ζωή καμιά φορά μας διδάσκει μέσα από μικροπράγματα…έτσι έλεγα κάποτε για αυτό το γλυκάκι : εγώ να το καταφέρω; είναι πολύ δύσκολο …έλα όμως που είναι πανεύκολο , σχεδόν διασκεδαστικό , αρκεί να το ψάξει κανείς….
Υλικά :
1 πακέτο φύλλο κρούστας
150 γρ. βούτυρο (ή ανάμικτο με ηλιέλαιο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)
Για το σιρόπι :
1 1/2 κούπες ζάχαρη
3/4 κούπας νερό
1 κ.γλ. γλυκόζη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τη γέμιση :
200 γρ. κουβερτούρα
130 γρ. κρέμα γάλακτος (μπορεί να είναι και χαμηλών λιπαρών)
1 κ.σ. μαργαρίνη
Ζαχαρωτά ή πολύχρωμη τρούφα ή ολόκληρα φουντούκια ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης για το γαρνίρισμα
- Τοποθετούμε πάνω στον πάγκο εργασίας τα φύλλα με τη στενή τους πλευρά προς το μέρος μας . Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο ώστε να υγροποιηθεί και να βουτυρώσουμε ένα ένα τα φύλλα . Κάθε ένα λοιπόν , πρώτα το βουτυρώνουμε , παίρνουμε μια βελόνα πλεξίματος και ρολάρουμε το βουτυρωμένο φύλλο γύρω απ’ αυτή αφήνοντας μόνο δύο δάχτυλα στο τέλος , ώστε να αποτελέσει τη βάση της φωλίτσας που θα "καθίσει" μέσα η γέμιση . Σουρώνουμε τότε το φύλλο σπρώχνοντάς το με τα χέρια μας κι από τις δύο πλευρές ώστε να αποκτήσει το μισό μήκος . Αφαιρούμε τότε τη βελόνα , κόβουμε το σουρωμένο φυλλαράκι στα δύο και το κάθε ένα κομμάτι το στρίβουμε σχηματίζοντας και από μια φωλίτσα . Τα αραδιάζουμε όλα στο ταψί δουλεύοντας κατά τον ίδιο τρόπο . Αν έχει περισσέψει λίγο βουτυράκι το μοιράζουμε με το πινέλο πάνω από την κάθε φωλίτσα .
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 35λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσουν οι φωλίτσες πολύ καλά .
Όταν ψηθούν περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι , βράζοντας τα υλικά του σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά . Σιροπιάζουμε τις ήδη κρύες φωλίτσες με προσοχή καθώς το σιρόπι είναι καυτό . Τις αφήνουμε να κρυώσουν και πάλι .
- Ετοιμάζουμε τότε τη σοκολατένια γέμιση : σε μπαίν μαρί ή στα μικροκύματα ζεσταίνουμε κομματιασμένη την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος . Ανακατεύουμε πολύ επίμονα με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει και το τελευταίο κομματάκι κουβερτούρας και να έχουμε ένα βελούδινο μίγμα . Τότε προσθέτουμε και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτή .
- Αδειάζουμε τότε κουταλιές από τη γέμιση μέσα στο κέντρο της κάθε φωλίτσας . Στολίζουμε κατά το γούστο μας και τα γλυκάκια μας είναι έτοιμα .
Καλή επιτυχία!
Δυο λόγια ακόμα :
- Ευχαριστώ τη φίλη Εύα Χωριάτη από το Ηράκλειο Κρήτης που μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή της. Πηγή : https://www.sintagespareas.gr/sintages/siropiastes-folitses-sokolatas.html
- Σαν γέμιση μπορούμε να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό υλικά : Ανάμικτους τριμμένους ξηρούς καρπούς και κερασάκι μαρασκίνο , λίγη κρέμα πατισερί ή ακόμα και πραλίνα φουντουκιού ή πουρέ κάστανου…ή ό,τι βάλει ο νους….
- Προσεχώς και αλμυρή έκδοση από τη φίλη μου Αρετή Βαρδάκα!
Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty