Life & Style

Η συνταγή της ημέρας: Μελομακάρονα υπέροχα!

Η συνταγή της ημέρας: Μελομακάρονα υπέροχα!

Μια συνταγή από τοTaste of Life by Betty

Η συνταγή που χρησιμοποιώ κάθε χρόνο είναι παλιά , κλασική και παραδοσιακή . Έτσι κι αλλιώς το μελομακάρονο είναι ένα με την παράδοση! Αν δε μυρίσει το σπίτι μπαχαρικά κι αν δεν κολλήσουν τα χέρια μας από το μελωμένο σιρόπι , αν δε γεμίσει το στόμα από το καταπληκτικό και μοναδικό ψιλοτριμμένο καρύδι…Χριστούγεννα δεν είναι…Όμως επειδή είμαι ανήσυχο πνεύμα ήθελα να δοκιμάσω και κάποια συνταγή διαφορετική , κάτι πέρα απ’ αυτό που φτιάχνω χρόνια τώρα…Απευθύνθηκα λοιπόν στον κατάλληλο (πολυαγαπημένο) άνθρωπο ... Η πρόταση ήταν λίγο “extrem” , ομολογώ , καθώς περιέχει λίγο λιωμένο βούτυρο μέσα , αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε…Τα μελομακάρονα έγιναν υπέροχα και φυσικά καθιερώθηκαν….

Υλικά για το σιρόπι :

500 γρ. νερό

700 γρ. ζάχαρη

2 ξυλάκια κανέλας

1 πορτοκάλι κομμένο σε χοντρές ροδέλες

100 γρ. μέλι

Υλικά για τη ζύμη:

400 γρ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

530 γρ. ηλιέλαιο

1200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

30 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. βούτυρο λιωμένο

1/2 κ.γλ. σόδα

1 κ.γλ. κανέλα

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

Για πασπάλισμα: καρύδια ψιλοτριμμένα και λίγο από το σιρόπι (αν περισσέψει μετά το μέλωμα)

melomakarona aretis2melomakarona aretis3melomakarona aretis4
melomakarona aretis5melomakarona aretis6melomakarona aretis7
melomakarona aretis8melomakarona aretis9melomakarona aretis10
Εκτελεση:

- Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε : Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , την ζάχαρη , την κανέλα και το πορτοκάλι . Αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά . Προσθέτουμε τότε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη .

- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού , το ηλιέλαιο , το ξύσμα , την άχνη , το βούτυρο , την σόδα και τα κανελογαρύφαλλα . Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με το σύρμα . Όπως είναι στην λεκάνη το υγρό αυτό μίγμα , ρίχνουμε όλο το αλεύρι και με απαλές κινήσεις (με το χέρι μας) το ενσωματώνουμε . Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ ώρα γιατί η ζύμη θα σφίξει και τα μελομακάρονα θα βγουν σκληρά . Πλάθουμε μακρόστενα , μετρίου μεγέθους μελομακάρονα , τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα τρυπάμε κοντά-κοντά με πιρούνι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην τρίτη σχάρα από το τέλος , για 25 λεπτά περίπου . Μόλις τα βγάλουμε κατά από το φούρνο τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα περίπου , καθώς “πίνουν" αμέσως το σιρόπι . Τα τοποθετούμε (τα σιροπιασμένα μελομακάρονα) σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν και από εκεί στην πιατέλα πασπαλίζοντας με καρύδι και λίγο επιπλέον σιρόπι , το οποίο περίσσεψε στην κατσαρόλα .

Τη συνταγή μου έδωσε η φίλη Αρετή Βαρδάκα , την οποία ευχαριστώ για πολλοστή φορά . Απ’ ό,τι μου είπε πρόκειται για συνταγή του Στ. Παρλιάρου.

Καλή επιτυχία και ΚαΛά ΧριστούΓεννα…!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup