Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Το τραπέζι των Χριστουγέννων για τους περισσότερους από μας έχει μια συγκεκριμένη γεύση , συγκεκριμένα χρώματα και συγκεκριμένα υλικά…σαν από θαύμα την ημέρα αυτή τα υλικά έχουν άλλη δύναμη , παίρνουν άλλη διάσταση και μαζί με την αγάπη και το κλίμα της γιορτής και της παρέας συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο . Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας αυτής λοιπόν , είναι η χωριάτικη κότα βραστή με σούπα αυγολέμονο , ένα παραδοσιακό και λατρεμένο φαγητό που πολύ σπάνια θα το προδώσει κανείς…Εναλλακτικά ωτόσο υπάρχει το”γλυκομαγειρεμένο” χοιρινό που αποτελεί το αντίπαλο δέος . Αν δεν το απολαύσουμε ανήμερα τα Χριστούγεννα το προτείνω ανεπιφύλακτα για την επομένη των Χριστουγέννων…
Δείτε το :
1500 γρ. χοιρινό κομμένο σε μεγαλούτσικα κομμάτια
2 ποτήρια του κρασιού μαυροδάφνη
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπαχάρια ολόκληρα
Αλάτι και πιπέρι
6-8 πατάτες κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια
10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
6-8 αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση
8-10 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
1 χούφτα σταφίδες (ξανθές και μαύρες)
1 μικρή χούφτα ξηροί καρποί (αμύγδαλα , κάσιους , καρύδια)
- Ετοιμάζουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα και το τοποθετούμε σε γάστρα ή σκεύος που διαθέτει σκέπασμα . Προσθέτουμε τη Μαυροδάφνη , το λάδι και τα μπαχάρια , ανακατεύουμε τα υλικά και φροντίζουμε το κρέας να έχει σκεπαστεί από τα υγρά ! Σκεπάζουμε το σκεύος με το σκέπασμά του και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μια νύχτα .
- Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε τις πατάτες και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο . Προσθέτουμε και τις πατάτες στη γάστρα , αλατοπιπερώνουμε κρέας και πατάτες , σκεπάζουμε το φαγητό και το ψήνουμε για μιάμιση ώρα . Στο μεταξύ ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά . Μετά από μιάμιση ώρα , ξεσκεπάζουμε το φαγητό και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς . Ελέγχουμε αν έχει στεγνώσει το φαγητό οπότε προσθέτουμε λίγο βραστό νερό . Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα το φαγητό στους 180ο χωρίς σκέπασμα από ‘δω και πέρα ώστε να δώσουν και τα αποξηραμένα φρούτα τις γεύσεις τους και να πάρει χρώμα το ψητό . Μόλις έχει ροδίσει και ξεροψηθεί , το φαγητό μας είναι έτοιμο και πεντανόστιμο . Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε . Συνοδεύεται με ψητές γλυκοπατάτες και κόκκινο , ημίγλυκο κρασί…Καλή όρεξη!
Χρόνια πολλά και πάντα με υγεία !
Βρείτε περισσότερες συντσγές στο Taste of Life by Betty