Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Ξεκινώντας επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής, πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν είτε για αμιγώς θρησκευτικούς λόγους είτε γιατί δίνεται μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Η νηστεία μας παρακινεί στο να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, να αποβάλλουμε για ένα χρονικό διάστημα βλαβερές για την υγεία μας διατροφικές συνήθειες και να ενσωματώσουμε άλλες σε καθημερινή σχεδόν βάση.
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Βίκυ Παπαχριστοπούλου, μιλά στο ilialive για τα οφέλη της νηστείας σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, εξηγεί ποιες τροφές είναι ευεργετικές και ποιες πρέπει να περιορίζονται στην περίοδο της νηστείας, αν είναι υγιεινό να νηστεύουν τα παιδιά και κατά πόσο η νηστεία παχαίνει.
Ποια τα οφέλη της νηστείας;
Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη παθήσεων αλλά και σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης. Ωστόσο, στη νηστεία υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, με τις οποίες πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι νηστεύουν ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με διατροφικές ελλείψεις.
Παιδιά και νηστεία. Από ποια ηλικία επιτρέπεται;
Ως ειδικός Διατροφολογος , δε θα πρότεινα τη νηστεία στα παιδιά, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες, κάτω 6 ετών. Ως άτομο όμως που σέβεται τις αρχές της θρησκείας και της οικογένειας αυτό που θα πρότεινα είναι να νηστεύουν για λίγες ημέρες . Για παράδειγμα την εβδομάδα του Πάσχα, ή μεμονωμένες ημέρες (Τετάρτη-Παρασκευή). Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού καθώς και αν έχει κάποιες διατροφικές ελλείψεις .Το βασικό είναι πως στην νηστεία, αν αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών, Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές μορφές διατροφής
Ποιες τροφές είναι ευεργετικές να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιό μας και ποιες να περιορίσουμε
Για να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος που στερούμαστε με τη νηστεία , καλό είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι ή ξηρούς καρπούς για να συμπληρωθούν τα αμινοξέα τους και να γίνει μια πλήρης πρωτεΐνη. Λόγω επίσης της αποχής μες από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη ασβεστίου έτσι κρίνεται απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή μας αμύγδαλα, μπρόκολο, χαλβά και σουσάμι που έχουν υψηλό ασβέστιο. Τέλος επειδή στη νηστεία απουσιάζει η πιο ισχυρή μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας, θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό μας οι φακές, τα αποξηραμένα βερίκοκα κ .α και θα πρέπει να τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C και φυλλικό οξύ για μέγιστη απορρόφηση. Έτσι μπορούμε με το φαγητό να σερβίρουμε μπρόκολο που έχει βιταμίνη C ή να τρώνε μετά το γεύμα ακτινίδια, πορτοκάλι ή φράουλες που είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C.
Μύθος ή πραγματικότητα ότι η νηστεία παχαίνει;
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, στην πλειοψηφία των ατόμων που νηστεύουν παρατηρείται αύξηση του σωματικού τους βάρους. Παρ' όλο που οι νηστίσιμες τροφές αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, η αποχή από το κρέας και τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες μας δυσκολεύει να νιώσουμε κορεσμό και έτσι καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους !