Life & Style

«Ποτέ δεν θα σε πλήγωνα» και άλλες 4 φράσεις που επαναλαμβάνουν οι άνθρωποι που απιστούν

«Ποτέ δεν θα σε πλήγωνα» και άλλες 4 φράσεις που επαναλαμβάνουν οι άνθρωποι που απιστούν
Κάπου έλεος με ατάκες του στιλ «Το έκανα επειδή σ’ αγαπώ». Πώς να καταλάβεις την απιστία.

Ηαπιστία είναι σίγουρα ένα από τα πιο επώδυνα πλήγματα στις ανθρώπινες σχέσεις. Πρόκειται για μια πράξη που υπονομεύει την εμπιστοσύνη και συχνά αφήνει βαθιά συναισθηματικά τραύματα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι άνθρωποι που απατούν συχνά υιοθετούν στρατηγικές φράσεις προκειμένου να χειραγωγήσουν, να αποπροσανατολίσουν ή να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, εκμεταλλεύονται τις ψυχολογικές δυναμικές για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της προδοσίας τους και να επηρεάσουν την αντίληψη του άλλου ατόμου. Για το λόγο αυτό, κατά την άποψη των ειδικών, η εξέταση αυτών των φράσεων από διαφορετική οπτική γωνία μπορεί να προσφέρει μια βαθύτερη ανάλυση των προθέσεων και των επιπτώσεων που ενδέχεται να υπάρχουν, ειδικά σε περιπτώσεις έντονου συναισθηματικού πόνου.

Οι 5 φράσεις που λένε τα άτομα που απιστούν σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Μία από τις πρώτες φράσεις που σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες χρησιμοποιούν τα άτομα που είναι συνηθισμένα στην απιστία είναι: «Ποτέ δεν θα σε πλήγωνα». Αυτή η φράση, φαινομενικά καθησυχαστική, κρύβει μια χειριστική πρόθεση. Ο προδότης προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, ώστε το θύμα να αμφισβητήσει τις αμφιβολίες του. Από μια άλλη οπτική, αυτή η φράση μπορεί να αποκαλύπτει και μια ασυνείδητη προσπάθεια αυτοάμυνας από τον προδότη: μια άρνηση της ενοχής του για να αποφύγει την αντιμετώπιση της αρνητικής εικόνας του εαυτού του. Δεν είναι μόνο ένα ψέμα προς τους άλλους, αλλά και προς τον ίδιο του τον εαυτό.

Μια άλλη συνηθισμένη φράση είναι: «Το έκανα επειδή σ’ αγαπώ». Πίσω από αυτήν τη δικαιολογία, κρύβεται η προσπάθεια να παρουσιαστεί η προδοσία ως αλτρουιστική πράξη. Η ιδέα είναι να εξωραϊστεί η επιβλαβής συμπεριφορά, αλλά αυτή η φράση αποκαλύπτει και μια αδυναμία να αναλάβει κάποιος την ευθύνη των πράξεών του. Από μια άλλη σκοπιά, ο προδότης μπορεί να πιστεύει πραγματικά ότι ενεργεί προς όφελος του άλλου, ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτή η ρασιοναλιστική εξήγηση αποτελεί μια μορφή αυτοεξαπάτησης που του επιτρέπει να συνεχίσει να ζει σε μια ηθική γκρίζα ζώνη. Επιπλέον, ο προδότης μπορεί να πει: «Δεν ήταν και τόσο σημαντικό». Η ελαχιστοποίηση της προδοσίας είναι μια κοινή τακτική για να μειωθεί η ένταση και η σύγκρουση.

Από διαφορετική οπτική, ωστόσο, αυτή η φράση μπορεί να υποδηλώνει ότι ο προδότης δεν αποδίδει μεγάλη αξία στη σχέση ή στα συναισθήματα του άλλου. Μια ακόμη φράση που χρησιμοποιείται συχνά στην απιστία είναι: «Στο ορκίζομαι, δεν ήξερα ότι θα σε πλήγωνε τόσο πολύ». Αυτή η φράση δεν είναι απλώς μια δικαιολογία, αλλά μια προσπάθεια μεταφοράς του συναισθηματικού φορτίου στο θύμα. Ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη της αδυναμίας του προδότη να κατανοήσει συναισθηματικά τον άλλο άνθρωπο.

Τέλος, η φράση που επαναλαμβάνεται συχνά είναι: «Ήμουν πάντα εδώ για σένα». Σε αυτήν την περίπτωση, ο άπιστος προδότης προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θετικός στα μάτια του θύματος, επικαλούμενος τις καλές στιγμές της σχέσης. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη της ανάγκης του να ελέγξει την αντίληψη που έχουν οι άλλοι για εκείνον.

Πηγή: Queen.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις