Όλοι έχουμε κάνει ghosting και σε όλους μας έχουν κάνει ghosting. Ξέρουμε τι είναι, ξέρουμε πώς ξεκινάει, ξέρουμε πώς τελειώνει και πιθανότατα ξέρουμε πως εάν συμβεί (από όποια πλευρά κι αν είναι), τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Βέβαια, εκτός από το ghosting, όπως το είχαμε πάντα στο μυαλό μας, έχει κάνει «μπαμ» ακόμα ένας άλλος σχετικός όρος, το «micro-ghosting», οπότε τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο.
Εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με το micro-ghosting, θα σου πούμε πως ορίζεται ως το ghosting που συμβαίνει περιοδικά. Και μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα: Το να αργεί κάποιος υπερβολικά πολύ να απαντήσει σε ένα μήνυμα (ώρες ή μέρες), το να απουσιάζει πλήρως η επικοινωνία για μέρες ή εβδομάδες και τέλος το να επανεμφανίζεται ο άνθρωπος με τον οποίο κάνεις dating ή απλώς μιλάς. Το χειρότερο, είναι πως σε αυτήν την περίπτωση, μετά από ώρες ή μέρες απουσίας επικοινωνίας, η συζήτηση συνεχίζεται ακριβώς εκεί που την αφήσατε. Ο άνθρωπος που σου έκανε micro-ghosting επιστρέφει και δεν δίνει καμία απολύτως εξήγηση.
Είναι αυτή η γκρίζα περιοχή που υπάρχει μεταξύ του «βλέπω κάποιον» και της αποκλειστικής σχέσης μαζί του, όπου το micro-ghosting ευδοκιμεί. Και ναι, ενώ ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για τις ρομαντικές ή ερωτικές σχέσεις, είναι επίσης εξαιρετικά συνηθισμένος - και εξίσου άβολος, στις φιλίες, τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές σχέσεις. Δείχνει ότι ο άνθρωπος που το κάνει, στερείται συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά όχι μόνο αυτό: Το χειρότερο μέρος αυτής της μορφής soft-ghosting είναι ότι μία από τις δύο πλευρές, έχει επενδύσει τόσο πολύ χρόνο και συναίσθημα στη σχέση.
Το σύγχρονο dating είναι περίπλοκο, το ξέρουμε καλά αυτό. Αλλά, το micro-ghosting (όπως και κάθε μορφή ghosting), δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διαιωνίζει την αυτοαμφισβήτηση. Στο Dazed, η ψυχοθεραπεύτρια Ρόζι Τζένα, τονίζει: «Το να κερδίζει κάποιος την εμπιστοσύνη σου, το να σε γεμίζεις ελπίδες και επιθυμίες, και μετά να βλέπεις αυτά τα πράγματα να αφαιρούνται συνεχώς και να ξαναδίνονται, μπορεί να αγγίξει τις αξίες σου, και να κάνει trigger σκέψεις όπως "δεν είμαι αρκετά καλός για μια σταθερή σχέση" ή "δεν είμαι αρκετά καλός για αυτό το άτομο" ή "ίσως δεν με βλέπει σαν έναν σταθερό σύντροφο, ίσως αυτό είναι ό,τι αξίζω"».
Είναι κάτι που μπορεί να συγχωρηθεί;
Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να κάνουν micro-ghosting μπορεί να είναι τόσο απασχολημένοι στην ημέρα τους, που βλέπουν τα μηνύματά τους ή τις κλήσεις τους, αλλά δεν απαντούν εγκαίρως γιατί πνίγονται στη δουλειά. Αυτή, είναι η μία οπτική. Η άλλη οπτική είναι να επιλέγουν να μην το κάνουν. Κι αν πρόκειται για κάτι που γίνεται επανειλημμένα, τότε είναι απλώς ακόμα ένα red flag και απαιτεί αυστηρά όρια.
«Τα αποτελέσματα του micro-ghosting είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα του ghosting, αν όχι τα ίδια. Το micro-ghosting μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του ατόμου και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, απώλεια αυτοπεποίθησης, κρίσεις άγχους και σοβαρές ανασφάλειες», εξηγεί η dating coach, Μάντι Μι. Όταν μιλάμε για ghosting, δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε μόνο σε μακροσκοπική κλίμακα. Συχνά, όπως συμβαίνει με τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνικοποίηση, είναι οι ανεπαίσθητες ενδείξεις που πρέπει να προσέξουμε. Μικρές, σιωπηλές παραλείψεις που συμβαίνουν τόσο συχνά που δεν δίνουμε καν σημασία.