Όσο κι αν υπάρχει αγάπη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, η καθημερινότητα και οι συνεχείς υποχρεώσεις της μπορούν να ροκανίσουν ακόμα και τις πιο δεμένες σχέσεις. Μικρά πράγματα τα οποία φαινομενικά είναι ασήμαντα, θα μπορούσαν να διαβρώσουν ακόμα και τα πιο γερά θεμέλια.
Για τον Δρα Jeffrey Bernstein, Ph.D., ψυχολόγο με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην παροχή συμβουλευτικής σε ζευγάρια και οικογένειες, οι επιτυχημένες σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την επικοινωνία. Για να συνεχίσει, λοιπόν, μια σχέση να ανθίζει με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αναγνωρίσετε τα επικίνδυνα μοτίβα και να τα αλλάξετε προτού να είναι πολύ αργά. Ο ίδιος, με άρθρο του στο Psychology Today περιγράφει τα τέσσερα πιο επικίνδυνα πρότυπα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και σε χωρισμό.
Μιλάτε χωρίς να ακούτε
«Νιώθω ότι δεν με ακούς». Αυτό είναι ένα συχνό παράπονο στις σχέσεις. Η έλλειψη επικοινωνίας, όμως, θα μπορούσε να διαταράξει ακόμα και την καλύτερη σχέση. Ακόμα, όμως, και η πιο απλή διακοπή του ειρμού του συντρόφου σας στέλνει το μήνυμα ότι οι σκέψεις του είναι λιγότερο σημαντικές από τις δικές σας, σημειώνει ο ειδικός. Γι’ αυτό, ο ίδιος προτείνει την ενεργητική ακρόαση: «Κάντε παύση, κοιτάξτε στα μάτια και επαναλάβετε όσα ακούτε για να διασφαλίσετε την κατανόηση. Αυτή η απλή αλλαγή μπορεί να εμβαθύνει τη συναισθηματική οικειότητα. Όταν νιώθετε την ανάγκη να διακόψετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και περιμένετε μια φυσική παύση. Θα εκπλαγείτε με το πόσο περισσότερα μαθαίνετε» συμβουλεύει.
Καλύπτετε την απογοήτευση με ειρωνεία και σαρκασμό
Ο σαρκασμός, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως χιούμορ, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας παθητικός-επιθετικός τρόπος έκφρασης απογοήτευσης ή κριτικής. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και να αυξήσει την απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να αντιμετωπίζετε τις απογοητεύσεις άμεσα αλλά ευγενικά. «Αντικαταστήστε τον σαρκασμό με ειλικρίνεια. Χρησιμοποιήστε δηλώσεις με το «εγώ» για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς να αποδώσετε ευθύνες και να αποφύγετε ειρωνικές φράσεις όπως “Βέβαια, γιατί έχεις πάντα δίκιο”» εξηγεί.
Αμελείτε τις μικρές καλές πράξεις
Μικρές πράξεις καλοσύνης -όπως το να φτιάχνετε καφέ για τον σύντροφό σας ή να τον ευχαριστείτε που έβγαλε τα σκουπίδια- υποδηλώνουν εκτίμηση και αγάπη. Χωρίς αυτές, οι σχέσεις μπορεί να μοιάζουν τυπικές. «Κάντε μια τέτοια μικρή χειρονομία καθημερινά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι μικρές πράξεις δημιουργούν μια δεξαμενή καλής θέλησης και σύνδεσης» προτείνει.
Αποφεύγετε τις δύσκολες συζητήσεις
Αν και η αποφυγή μπορεί να φαίνεται αβίαστη τη δεδομένη στιγμή, αφήνει τα προβλήματα άλυτα και τα αρνητικά συναισθήματα στον πάγο. Οι ειλικρινείς, όμως, συζητήσεις αν και άβολες, θεωρούνται απαραίτητες σε μια υγιή σχέση. «Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολα θέματα, δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για να πετύχουν την επίλυσή τους. Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή, προσεγγίστε τη συζήτηση με περιέργεια και όχι με μομφή και να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε» σημειώνει.
Καταληκτικά, σημειώνει ότι η αντιμετώπιση αυτών των ανεπαίσθητων αλλά επιβλαβών συνηθειών θα μπορούσε να οικοδομήσει μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική σύνδεση με τον σύντροφό σας. «Θυμηθείτε, το ζητούμενο δεν είναι να είστε τέλειοι, αλλά να δείχνετε ότι νοιάζεστε και έχετε έναν σκοπό» καταλήγει.