Life & Style

Πώς θα καταλάβουμε ότι μια φιλία μας έχει τελειώσει, σύμφωνα με μια σύμβουλο ψυχικής υγείας

Πώς θα καταλάβουμε ότι μια φιλία μας έχει τελειώσει, σύμφωνα με μια σύμβουλο ψυχικής υγείας Φωτογραφία: Freepik
Ακόμα και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Υπάρχουν κάποιες φιλίες που κρατούν μια ζωή και άλλες που, ακόμα και αν δεν τελειώνουν με έναν πάταγο, σβήνουν σιγά σιγά. Έτσι εξελίσσεται η ζωή, έστω κι αν μας πονάει το τέλος μιας φιλικής σχέσης με την οποία μπορεί να έχουμε συνδέσει κάποιες από τις ομορφότερες αναμνήσεις μας. Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι ήρθε η στιγμή να την αφήσουμε πίσω μας; Κάποια σημάδια μάς δίνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Suzanne Degges-White, PhD, συγγραφέας του βιβλίου «Toxic Friendships: Knowing the Rules and Dealing with the Friends Who Break Them» («Τοξικές φιλίες: Οι κανόνες και η διαχείριση των φίλων που τους παραβιάζουν»).

1. Οι συζητήσεις είναι πλέον βεβιασμένες ή επιφανειακές. Οι υγιείς φιλίες βασίζονται και στην «κουβεντούλα» και σε ουσιαστικές συζητήσεις. Αλλά σε μια φιλία που πνέει τα λοίσθια, οι τελευταίες χάνονται από την επικοινωνία μας. Δίνουν τη θέση τους σε αμήχανες σιωπές και διαλόγους που γίνονται μόνο και μόνο για να τις καλύπτουν.

2. Οι ζωές μας εξελίσσονται διαφορετικά – και κανένας από τους δυο μας δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση να βρει κοινό χρόνο και τόπο. Ένας από τους πλέον κοινούς λόγους που διαλύεται μια φιλία είναι γιατί, απλά, ακολουθούμε διαφορετικούς δρόμους. Για παράδειγμα, η κάποτε κολλητή μας μπορεί να συνεχίζει να βγαίνει μέχρι το πρωί, ενώ εμείς επιλέξαμε να γίνουμε γονείς και σπιτόγατοι. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό θα οδηγήσει στο τέλος της φιλίας, αλλά αν καμία από τις δυο μας δεν δείχνει διατεθειμένη να τη διατηρήσει στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ίσως ήρθε η στιγμή να πούμε «αντίο».

3. Νιώθουμε όλο και πιο έντονα ότι μόνο εμείς προσπαθούμε για αυτή τη φιλία. Μήπως είμαστε εμείς, για παράδειγμα, που ξεκινάμε πάντα τις διαδικτυακές συζητήσεις ή που προτείνουμε να συναντηθούμε; Μήπως μόνο ο ένας από εμάς μοιράζεται πλέον λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή του; Μια υγιής φιλία βασίζεται στην αμοιβαιότητα, διαφορετικά ο ένας από τους δυο, ακόμα και αν δεν ξεκόβει, ίσως δεν την έχει πλέον ως προτεραιότητά του.

4. Δεν έχουμε το κίνητρο για να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο. Και οι πιο δυνατές φιλίες μπορεί να δοκιμαστούν π.χ. από μια παρεξήγηση ή έναν καβγά, αλλά αν αντέχουν, και τα δύο μέρη τους θα προσπαθήσουν να επανορθώσουν. Αν όμως νιώθουμε ότι, απλά, «δεν αξίζει» να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κρατήσουμε μια φιλία, μπορεί να ήρθε η στιγμή να την αφήσουμε όντως πίσω μας.

5. Δεν μας λείπει, δεν νιώθουμε την επιθυμία να επικοινωνήσουμε. Υπάρχουν περίοδοι που όλοι είμαστε απορροφημένοι, π.χ. από τη δουλειά ή την οικογένειά μας, ωστόσο αργά ή γρήγορα θα νιώσουμε να μας λείπουν οι φίλοι μας, θα αισθανθούμε την ανάγκη έστω να ανταλλάξουμε ένα διαδικτυακό μήνυμα, να μάθουμε τα νέα τους και να μοιραστούμε κάτι δικό μας, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικό. Διαφορετικά, η φιλία μας έχει τελειώσει.

Πηγή: Μarieclaire.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup