Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Ας ξεκινήσω με την προσφορά των φρούτων του δάσους (μπλούμπερις , ράσμπερις , κράνμπερις , φραγκοστάφυλλα και μπλάκμπερις) . Συγχωρέστε μου την "ελληνικοποιημένη γραφή” των ξενικών αυτών λέξεων…άλλωστε δεν είναι εκεί η ουσία! Η ουσία είναι ότι πρόκειται για “βόμβες” αντιοξειδωτικών , βιταμινών , αντισωμάτων , αμινοξέων , υδατανθράκων και φυτικών ινών. Τι άλλο να πω γι’ αυτή την κατηγορία θεσπέσιων φρούτων με τα υπέροχα χρώματα και σχήματα που μοιάζουν με ζωγραφιά . Τα φρούτα αυτά μπορούμε να τα βρούμε στο εμπόριο σχεδόν όλο το χρόνο εφόσον διατηρούνται στην κατάψυξη . Η γεύση τους “ξινούτσικη” αλλά η προσφορά τους τεράστια…Καλό είναι να λαμβάνουμε μια μικρή ποσότητα από την ποικιλία τους σε καθημερινή βάση…Δείτε τώρα το κέικ :
300 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
120 ml. ηλιέλαιο
380 γρ. κοκ. φαρίνα
1 κ.γλ. μπέικιν
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 βανίλια
1 γεμάτη κούπα φρούτα του δάσους
Για την κρούστα :
70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
70 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. μαργαρίνη
1/2 κούπα καρύδια
1/2 κούπα φουντούκια
1/4 κούπας ινδική καρύδα
Χτυπάμε στο μίξερ δυνατά τη ζάχαρη με τα αυγά για 8 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψουν και να πήξουν . Στο μεταξύ , σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε με το σύρμα το γιαούρτι με το ηλιέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς . Τότε προσθέτουμε το μίγμα γιαουρτιού κουταλιά -κουταλιά στο μίξερ ενώ έχουμε χαμηλώσει την ταχύτητα στην πιο χαμηλή σκάλα . Προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια και χτυπάμε για λίγο ακόμα . Τότε σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε τρεις δόσεις , τα οποία ενώνουμε με μια σπάτουλα με το μίγμα του μίξερ . Το μίγμα θα είναι λίγο πιο σφιχτό από το συνηθισμένο του κέικ . Το αδειάζουμε σε ταψάκι διαμέτρου 26-28 εκ. (ανάλογα με το πόσο παχύ θέλουμε το κέικ) στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα και το απλώνουμε λειαίνοντας την επιφάνεια με τη σπάτουλα . Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα φρούτα του δάσους και ετοιμάζουμε την κρούστα : Χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα φουντούκια μέχρι να τριφτούν , όχι όμως να γίνουν σκόνη αλλά να είναι σαν “τραχανάς” . Αδειάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπωλ και προσθέτουμε εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρούστα . Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα πιρούνι στην αρχή...με το χεράκι μας στη συνέχεια και όταν έχουμε πετύχει μια ομοιόμορφη , τραχιά μάζα τη σκορπίζουμε πάνω από τα φρούτα ώστε να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του κέικ .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην τελευταία σχάρα για μία ώρα περίπου. Μετά τα 50 λεπτά κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού! Όταν είναι έτοιμο , το αφήνουμε όπως είναι για 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το αφήνουμε για λίγο πάνω σε σχάρα . Τοποθετούμε σε μια πιατέλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Βρείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty