Αφήσαμε απ΄έξω τη Φλωρεντία και τη Σιένα και εξερευνούμε αυτή τη φορά τα μεσαιωνικά πανέμορφα χωριά της Τοσκάνης. Πίσω από τα χιλιόχρονα τείχη, τους πύργους και τα αγροτόσπιτα ανακαλύψαμε την μαγεία της. Το arttravel.gr οδηγός μας.
San Gimignano
Η μικρή μεσαιωνική πόλη είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη της Τοσκάνης χάρη στους χαρακτηριστικούς πύργους της – σήμερα έχουν απομείνει 14 από τους 72 που υπήρχαν αρχικά – που είναι ορατοί ακόμα και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την πόλη. Βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φλωρεντίας και αποτέλεσε αρχικά ετρουσκικό χωριό ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα τείχη που την περικυκλώνουν. Κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, αποτελούσε ένα ενδιάμεσο σημείο ανάπαυσης των καθολικών προσκυνητών στην πορεία τους προς τη Ρώμη. Στο εσωτερικό της περιτοιχισμένης πόλης, περπατάμε σε στενά καλντερίμια, κομψές πλατείες και αιωνόβια κτίρια με έντονη την μεσαιωνική ατμόσφαιρα.
Το San Gimignano, βρίσκεται στην καρδιά της αμπελοοινικής ζώνης της Τοσκάνης και προσφέρει εκλεκτά κρασιά – με διασημότερο το λευκό κρασί της, "Vernaccia di San Gimignano", που παράγεται στην περιοχή -, σπιτικά ζυμαρικά και υπέροχα ηλιοβασιλέματα με φόντο τις απέραντες καλλιέργειες. To καλύτερο εστιατόριο εδώ είναι το Cum Quibus.
Οι ιδιοκτήτες του έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τη τοπική κουζίνα με τις επίταγές της υψηλής γαστρονομίας. Κρύβεται σε ένα μικρό χαριτωμένο δρομάκι στο κέντρο του χωριού. Η διακόσμηση του είναι ρουστίκ και ζεστή. Το τραπέζι ξεκινά να γεμίζει με τυριά, υπέροχη η γκράπα από κατσικίσιο γάλα, το ριζότο τρούφας έχει τη τέλεια βελούδινη υφή και φίνα γεύση. Αυτό όμως που κερδίσει στο τέλος σε αυτό το εστιατόριο είναι η αίσθηση του απροσποίητου που υπάρχει παντού.
Chianti
Η περιοχή ανάμεσα στη Φλωρεντία και την Σιένα είναι συνώνυμη με το κρασί. Πράγματι, ατελείωτοι αμπελώνες είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα του Chianti που παράγει το φημισμένο ομώνυμο κρασί με σήμα τον κόκορα, το οποίο ήταν ξεχωριστής σημασίας για την περιοχή ακόμα και από την εποχή των Ετρούσκων.
Λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, αμπέλια και ελαιώνες συνθέτουν το παραμυθένιο τοπίο των χωριών του Chianti, όπως το Greve, η Castellina και η Radda. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη οδηγία για το τι θα κάνετε. Βάλτε το χάρτη στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και σταματήστε σε όποιο οικισμό βρείτε μπροστά σας ή σε οποιαδήποτε φάρμα με το δικό της οινοποιείο.
Αν πεινάσετε, πηγαίνετε στο Greve. Στη πλατεία του όλα τα εστιατόρια σερβίρουν εξαιρετική κουζίνα. Στα αριστερά της πλατείας, σε ένα δρομάκι υπάρχει ένα μικρό μαγαζάκι που πουλά διάφορες ποικιλίες καφέ, από τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε στο πόδι.
Montalcino
Διάσημο για το περίφημο μπρούσκο κρασί, το Brunello που θεωρείται ιδανικό για να συνοδέψει κυρίως κυνήγι. Βρίσκεται ανατολικά της Pienza στη καρδιά του Εθνικού Πάρκου Val d'Orcia. Η πόλη μοιάζει να μην έχει αλλάξει καθόλου από τον 16ο. Γύρω από το κάστρο της ορθώνονται λόφοι με κόκκινα και κίτρινα λουλούδια, ελιές φιδογυριστούς δρόμους, αιωνόβιες βελανιδιές και ελιές, αμπελώνες και κυπαρίσσια.
Η μεγάλη ανάπτυξη της πόλης οφείλεται στο διάσημο Brunello, ένα από τα πιο ακριβά και πολύτιμα κρασιά της Ιταλίας, μιας και η φτιάχνεται μόνο από ποικιλία Sangiovese. Πριν ετοιμαστεί πρέπει να ωριμάσει το λιγότερο πέντε χρόνια σε δυο από αυτά σε δρύινα βαρέλια. Θα το δοκιμάσετε σε όλα τα εστιατόρια του χωριού. Το δικό μας αγαπημένο είναι λίγο πιο έξω στον οικισμό Sant'Angelo in Colle και λέγεται Il Leccio.
Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και σερβίρει εξαιρετική κουζίνα. Η περίφημη Bistecca Fiorentina εδώ είναι από τις καλύτερες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Τα ραβιόλια επίσης είναι εξαιρετικά, ενώ από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα μανιτάρια με μια υπέροχη σάλτσα που είναι δύσκολο κανείς να μαντέψει τα συστατικά. Επίσης, διαθέτει ένα μικρό μπαλκόνι. Θα ήσασταν πολύ τυχεροί αν είχατε εκεί το γεύμα σας.
Montepulciano
Ανατολικά της Pienza ένα από πιο ατμοσφαιρικά μεσαιωνικά χωριά της Τοσκάνης. Οι κάτοικοι του είναι υπερήφανοι για τα αναγεννησιακά palazzo και τις αρχαίες εκκλησίες, ιδιαίτερα από του Αγίου Φρανσίσκου. Από τη κορυφή του Palazzo del Comune στη Piazza Grande, θα έχετε θέα όλη την κοιλάδα. Επίσης, ζητήσετε από τους ντόπιους να σας πουν που βρίσκονται οι ιαματικές πηγές που θεωρούνται θεραπευτικές από την εποχή της αναγέννησης. Το κρασί που αξίζει να δοκιμάζετε εδώ είναι το Vino Nobile.
Περισσότερα για αυτό θα βρείτε κάνοντας κλικ www.montepulciano.net. Επίσης, αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ο οικισμός θεωρείται ο πιο ψηλός της Τοσκάνης. Αν βρεθείτε εδώ και πεινάσετε πιάστε θέση στο Le Logge del Vignola και αφήστε τους ιδιοκτήτες του να σας περιποιηθούν σα φίλους. Από το μενού του ξεχωρίζουν τα σωστά μαγειρεμένα του κρέατα. Από τα επιδόρπια, ξεχωρίζει το ρολό σοκολάτας το οποίο σερβίρεται με μπάλες παγωτού. Το γεύμα εδώ θα σας κοστίσει περίπου απο €28 το άτομο αλλά αξίζει το κόπο.
Pitigliano
Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Τοσκάνης, στην επαρχία του Grosseto και βόρεια της Ρώμης. Κυριαρχεί στην άκρη ενός λόφου, ενώ τα μεσαιωνικά του κτίρια μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από την κοιλάδα. Από την Piazza della Repubblica που έχει ως χαρακτηριστικά της δυο εντυπωσιακά σιντριβάνια, θα έχετε απεριόριστη θέα στους λόφους της Τοσκάνης. Είναι επίσης γνωστή και ως η Μικρή Ιερουσαλήμ λόγω της ιστορικής παρουσία της εβραϊκής κοινότητας. www.pitigliano-toscana.com.
Οι περισσότεροι συμφωνούν πως το καλύτερο εστιατόριο εδώ είναι το Il Tufo Allegro. Δυο πέτρινες σάλες και ένα δροσερό κελάρι με τα καλύτερα κρασιά που βγαίνουν από αυτή τη γη. Τα λαζάνια με σπανάκι θα σας κλέψουν την καρδιά, το ίδιο και οι παπαρδέλες ραγού. Εμείς λατρέψαμε αυτό το ένα μικρό τραπεζάκι στο πατάρι της εισόδου, που είναι ιδανικό για το μεσημέρι.
Montefollonico
Δεν απέχει πολύ από Torrita di Siena και θα το συναντήσετε στην κορυφή ενός λόφου μεταξύ των Εθνικών Πάρκων Valdichiana και Val d' Orcia. Πρόκειται για ένα τυπικό απομονωμένο μεσαιωνικό χωριουδάκι που περιβάλλεται από τείχη που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα. Εδώ, θα σας κλέψουν τη καρδιά τα στενά, δαιδαλώδη σοκάκια και τα μικροσκοπικά, πέτρινα αγροτόσπιτα. Στο εσωτερικό τους κρύβεται όλη η μαγεία της Τοσκάνης.
Θα την βρείτε στη μεθυστική μυρωδιά από τα βοτάνια που κρέμονται ανάποδα στο ταβάνια, στα κελάρια όπου ωριμάζουν το κρασιά, στις κατσαρόλες των νοικοκυράδων, όπου αχνίζουν οι καλύτερες σάλτσες για τα ζυμαρικά.Επίσης, εξερευνήστε την αρχιτεκτονική των επτά στρογγυλών πύργων της και τις τρεις πύλες του κάστρου: Porta del Triano, Porta a Follonica και Porta del Pianello ή Porta Nuova (ή που ονομάζεται επίσης Senese ).
Η τελευταία είναι η κύρια πύλη της πόλης, ένα μεγάλο παράδειγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα, μιας και πίσω της κρυβόταν μια κινητή γέφυρα, η οποία δεν σώζεται σήμερα. Πολύ συχνά το χειμώνα, τυλίγεται από ομίχλη που της χαρίζει μυστήριο.