Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Όταν αναφερόμαστε στις γαρίδες ο νους μας πάει σε δύο δεδομένα : το ένα είναι οι περίοδοι νηστείας και το άλλο είναι το καλοκαίρι στην ακροθαλασσιά με ουζάκι . Εμένα ο νους μου πάει και στις απλές , καθημερινές στιγμές εκείνες που μετατρέπουμε ένα συνηθισμένο βραδάκι σε υπέροχη βραδιά με φίλους και καλό μεζέ . Αυτό το μεζεδάκι που δε λείπει από το τραπέζι μας δεν περιγράφεται με λόγια….είναι η αποθέωση της γέυσης … Οι γαρίδες γίνονται τόσο αρωματικές και τραγανές και η σαλτσούλα τους είναι σκέτος πειρασμός!!! Συνοδέυει καταπληκτικά το ουζάκι ή το κρασάκι μας αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα : μπορεί να μας ξεγελάσει και να καταναλώσουμε ένα καρβέλι ψωμί χωρίς να το έχουμε καταλάβει……
500 γρ. μεγάλες γαρίδες (το μεγάλο μέγεθος) Είναι περίπου 10 κομμάτια
8-10 κ.σ. λάδι
1 σφηνάκι ούζο
Χυμό από δύο ζουμερά λεμόνια
2 κ.σ. (γεμάτες) μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
Πλένουμε πολύ καλά τις γαρίδες και αφαιρούμε το κεφάλι και το εντεράκι από τη ράχη τους. Τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί . Ζεσταίνουμε το λάδι μας σε μέτρια φωτιά (δεν πρέπει να κάψει πολύ ) και σιγοτηγανίζουμε τις γαρίδες μας κι απ' τις δυο μεριές για ένα λεπτό περίπου . Δε θέλουν περισσότερο και το καταλαβαίνουμε γιατί παίρνουν αμέσως ένα ρόδινο χρώμα. Αλατίζουμε , πασπαλίζουμε με φρέσκο πιπέρι , σβήνουμε με το ούζο , περιμένουμε λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ , χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά . Χτυπάμε πολύ καλά με ένα πιρούνι το χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα και περιλούζουμε με αυτό τις γαρίδες. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα και κατεβάζουμε από τη φωτιά…Το μεζεδάκι μας είναι πανέτοιμο και λαχταριστό.
Εννοείται ότι τα κεφάλια από τις γαρίδες δεν τα πετάμε αλλά τα βράζουμε και κάνουμε ωραία ψαρόσουπα ή ριζότο!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty