Life & Style

Η συνταγής της ημέρας: Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Η συνταγής της ημέρας: Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Το ντολμαδάκι ή σαρμαδάκι είναι ένα φαγητό που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει " λαχανικό γεμιστό" . Είναι γνωστό σε όλους μας ότι έχει Οθωμανικές ρίζες όπως αποδεικνύει άλλωστε και το όνομά του : Προέρχεται από το ρήμα doldurmak που σημαίνει γεμίζω . Τα ντολμαδάκια στην Ελλάδα είναι φημισμένα και από περιοχή σε περιοχή αλλάζει ο τρόπος παρασκευής τους . Θα τα συνατήσουμε με περιτύλιγμα διαφορετικών λαχανικών (μαρούλι , λάχανο, σέκουλο κ.λ.π.) αλλά και με διαφορετική γέμιση (κιμά , σαρδέλα ή ψιλοκομμένο βακαλάο κ.λ.π.). Τα πιο διάσημα ωστόσο είναι αυτά που περιβάλλονται από τα μυρωδάτα αμπελόφυλλα ενώ τα γεμίζουμε με σκέτο ρύζι , τα λεγόμενα ορφανά ή γιαλαντζί (=χωρίς κρέας).
Αυτά θα φτιάξουμε σήμερα και θα τα απολαύσουμε σε περιόδους νηστείας αλλά και σαν καταπληκτικό μεζεδάκι για ούζο ή κρασάκι!

gialantzi
Υλικά :


60 (περίπου) αμπελόφυλλα
2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
8 κ.σ. λάδι για τη γέμιση
1 φλ.τσ. λάδι (όχι εντελώς γεμάτο) για το βράσιμο
1 φλ.τσ. νερό για τη γέμιση
3 φλ.τσ. νερό για το βράσιμο
Αλάτι και πιπέρι
Ξύσμα από ένα και χυμό από δύο μεγάλα , ζουμερά λεμόνια

gialantzi2gialantzi3
gialantzi4gialantzi5
IMG 1602gialantzi6
gialantzi7gialantzi8
gialantzi9gialantzi10
gialantzi12gialantzi11
gialantzi13gialantzi14
gilalantzi1gialantzi15

Εκτέλεση:

Αν μαζέψουμε μόνοι μας φύλλα από κληματαριά τα ζεματίζουμε σε μπόλικο βραστό νερό για 2-3 λεπτά και τα σουρώνουμε . Μπορούμε σ’ αυτή τη φάση να ετοιμάσουμε πολλά αμπελόφυλλα , να τα χωρίσουμε σε ίσες ποσότητες , να τα φυλάξουμε σε σακούλες κατάψυξης και να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για πολύ καιρό . Αν λοιπόν τα έχουμε ζεματισμένα στην κατάψυξη , απλά τα ξεπαγώνουμε και τα χρησιμοποιούμε . Αν πάλι πάρουμε βάζο μέσα σε άλμη απ’ αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο , απλά τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε ή ακολουθούμε τις ειδικές οδηγίες της συσκευασίας .
Ετοιμάζουμε τη γέμιση : σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια με τις 8 κ.σ. λάδι μέχρι να στεγνώσουν και να μοσχομυρίσουν . Προσθέτουμε τότε το ρύζι και το καβουρδίζουμε κι αυτό , ανακατεύοντας διαρκώς . Αλατοπιπερώνουμε , ρίχνουμε και το ξύσμα και προσθέτουμε το 1 φλ.τσ. νερό. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά χωρίς να πάψουμε το ανακάτεμα . Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγα λεπτά να “πέσει” η θερμοκρασία . Προσθέτουμε στη συνέχεια τα μυρωδικά (άνιθο και δυόσμο) και ανακατεύουμε καλά . Η γέμιση είναι έτοιμη!
Αρχίζουμε τότε να γεμίζουμε τα ντολμαδάκια:
Πάνω σε βάση κοπής τοποθετούμε ένα φύλλο ανάποδα , με τις νεύρες να κοιτούν προς εμάς . Παίρνουμε τότε μια κουταλίτσα (του γλυκού) από τη γέμιση και τη βάζουμε στη αρχή του μίσχου . Σκεπάζουμε τη γέμιση με το πάνω μέρος του φύλλου και μετά διπλώνουμε τα πλαϊνά του . Ρολάρουμε και τυλίγουμε καλά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση . Όσα ετοιμάζουμε τα τοποθετούμε αραδιασμένα κοντά-κοντά το ένα στο άλλο σε απλωτή κατσαρόλα . Όσο πιο απλωτή είναι η κατσαρόλα τόσο το καλύτερο γιατί αν είναι στενή και βαθιά , θα αναγκαστούμε να σχηματίσουμε πολλές στρώσεις με ντολμαδάκια κι έτσι υπάρχει κίνδυνος αυτά που είναι κάτω-κάτω να λιώσουν .
Όταν τελειώσουμε το γέμισμα , προσθέτουμε τα 3 φλ.τσ. νερό , το χυμό από τα λεμόνια και το 1 φλ.τσ. λάδι , λίγο αλατοπίπερο ακόμα και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο αναποδογυρισμένο που να αφήνει κενά στο πλάι για να φεύγουν οι υδρατμοί του φαγητού κατά την ώρα του βρασμού . Αυτό το κάνουμε για να κρατάμε σταθερά τα ντολμαδάκια στη θέση τους όση ώρα βράζουν . Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά με μία ώρα . Τα θέλουμε καλοβρασμένα γι’ αυτό καλό είναι να δοκιμάσουμε ένα για να βεβαιωθούμε ότι έχει μαλακώσει εντελώς το ρύζι .
Όταν ετοιμαστούν δεν τα πειράζουμε αλλά τα αφήνουμε να σταθούν και να σφίξουν για αρκετή ώρα . Τρώγονται χλιαρά αλλά και κρύα .
Αν θέλουμε τα συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό αρωματισμένο με λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο , φρέσκο άνιθο.
Διατηρούνται για αρκετές μέρες στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup