Η διάθεση και το κέφι ανεβαίνει όταν τρώμε συγκεκριμένες τροφές και φρούτα οι οποίες εμπεριέχουν βιταμίνες και μέταλλα. Αν συμπεριλάβουμε τις παρακάτω τροφές στο διαιτολόγιο μας αυξάνεται ιδιαίτερα η πιθανότητα να γίνει καλύτερη και πιο θετική η διάθεσή μας:
Μπανάνες: Περιέχουνε μεγάλες ποσότητες βιταμινών και τρυπτοφάνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται και σε φάρμακα που καταπολεμούν την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη.
Μούρα: Υπεύθυνα για την παραγωγή των «καλών» ενζύμων στον εγκέφαλο και πιστοποιημένα από πολλές έρευνες αντικαρκινικά, τα μούρα αποδεικνύονται και εξαιρετικά αποτελεσματικά απέναντι στην κατάθλιψη.
Αβοκάντο: Περιέχει «καλά» λίπη που αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης και βοηθούν την έκκριση ενδορφίνης.
Σοκολάτα: Πολλοί την αποφεύγουν ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη σιλουέτα και ως μια ανούσια λιχουδιά, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι η σοκολάτα (ιδιαίτερα η μαύρη) επιβραδύνει την ορμόνη του στρες, χαλαρώνει τον οργανισμό και παράλληλα βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.
Πράσινο τσάι: Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και αντιστρεσογόνο, βοηθάει τον οργανισμό να νιώθει σε εγρήγορση. Η θεανίνη L που περιέχεται στο πράσινο τσάι βοηθάει στη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Πουλερικά: Όπως και οι μπανάνες, τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες περιέχουν πολλή τρυπτοφάνη και είναι πλούσια σε τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Η τυροσίνη είναι το βασικό συστατικό της νορεπινερφρίνης και της ντοπαμίνης, ουσιών που φτιάχνουν τη διάθεση.
Σαρδέλες: Πλούσιες σε Ω3 και Ω6, πιθανόν να μην είναι για κάθε ουρανίσκο, όπως και όλα τα παστά ψάρια, όμως η κατανάλωση έστω και λίγων μόνο κακό δεν κάνει. Οι σαρδέλες βοηθούν και στην καλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, κρατούν ευέλικτα τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Καρύδια: Ιδανικά για την βελτίωση των κυττάρων του εγκεφάλου. Δέκα καρύδια την ημέρα αυξάνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και κατεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος αυξάνει την ευεξία του οργανισμού.
Αυγά: Εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη D (ιδιαίτερα ο κρόκος), αυξάνουν κι αυτά την ποσότητα της σεροτονίνης και βοηθούν στην καλή μνήμη. Συνιστώνται, βέβαια, ιδιαίτερα σε ψυχρά κλίματα, ώστε να προλαμβάνεται η λεγόμενη «κατάθλιψη του χειμώνα», αλλά μπορούν να καταναλωθούν και όλο το χρόνο, αρκεί να μην το παρακάνουμε…
Σκούρα λαχανικά: Η μεγάλη περιεκτικότητα σε οξέα τα κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των αντιστρεσογόνων εδεσμάτων. Λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι βοηθούν και στην καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών.
ΠΗΓΗ: flowmagazine.gr