Life & Style

Η συνταγή της ημέρας: Σιροπιστό "του ούζου"

Η συνταγή της ημέρας: Σιροπιστό "του ούζου"

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Πριν μέρες μια καλή μου φίλη , η Ελένη με κέρασε καρυδόπιτα . Ήταν υπέροχη , τόσο επιτυχημένη σε γεύση , σε σιρόπιασμα , σε αρώματα μπαχαρικών , σε όλα της…Όπως είναι επόμενο , δεν άργησα καθόλου να κάνω την ευκόλως εννοούμενη παράκληση: “Ελένη μου , σε παρακαλώ , θα μου δώσεις τη συνταγή;” (πρωτοτύπησα πάλι)… Η απάντηση της Ελένης ήταν : “φυσικά , θα σου τη φέρω την επόμενη φορά που θα σε δω” . Εεεε αυτή την επόμενη φορά , εμφανίζεται η Ελένη με ένα τετρασέλιδο , χειρόγραφο χαρτί και αδιάφορα μου λέει : Αααα σου έγραψα και “του ούζου” , ένα γλυκό που φτιάχνω χρόνια τώρα και ίσως σε ενδιαφέρει! Καλά έκανα;” Τα ρωτάνε αυτά τα πράγματα , Ελένη μου;;; Λοιπόν αυτό το σιροπιαστό γλυκό είναι η μεγάλη αποκάλυψη. Όποιος δεν το έχει δοκιμάσει...απλά χάνει μια μοναδική , γευστική εμπειρία….

oyzoy1
Υλικά :


Για το γλυκό:
250 γρ. μαργαρίνη
400 γρ. ζάχαρη
500 γρ. φαρίνα κοκ.
2 κ.σ. (1 φακελάκι) μπέικιν
6 αυγά
1/2 ποτήρι (του νερού) ούζο
Για το σιρόπι :
500 γρ. ζάχαρη
3 1/2 ποτήρια (του νερού) νερό
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Λίγο χυμό λεμονιού
Για το ταψί :
Μια χούφτα αμύγδαλα φιλέ

oyzoy2oyzoy3oyzoy4oyzoy5oyzoy6oyzoy7oyzoy8oyzoy9oyzoy10oyzoy11oyzoy12oyzoy13


Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν . Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά στο μίξερ . Όταν αφρατέψει το μίγμα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Χτυπάμε άλλο λίγο και τότε προσθέτουμε τη μισή ποσότητα αλευριού . Χτυπάμε με προσοχή , στην πιο χαμηλή σκάλα (για να μην πεταχτεί το αλεύρι στον αέρα) και όταν ενσωματωθεί στο μίγμα , προσθέτουμε το ούζο . Τέλος συμπληρώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι . Χτυπάμε για πολύ λίγο , ίσα που να ενωθεί κι αυτό με τα υπόλοιπα υλικά και τότε θα δούμε ότι έχουμε ένα πολύ αφράτο και βελούδινο μίγμα . Το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο , αλουμίνιο ταψί (28x40) πολύ ελαφρά λαδωμένο και σκορπίζουμε στην επιφάνειά του το αμύγδαλο . Ψήνουμε το γλυκό , σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 50-55 λεπτά . Όταν δούμε ότι το γλυκό έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και έχει πάρει ωραίο χρώμα , είναι έτοιμο .
Τότε ετοιμάζουμε το σιρόπι : Ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη και το ξύσμα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά (ξεκινάμε να μετράμε από την ώρα που θα αρχίσει η βράση) . Στο τελευταίο λεπτό , προσθέτουμε το χυμό λεμονιού . Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε 4-5 λεπτά να σταθεί λίγο το σιρόπι και να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία του . Τότε αρχίζουμε να το σιροπιάζουμε με την κουτάλα της σούπας σιγά-σιγά , φροντίζοντας να πάει το σιρόπι παντού . Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημ. : - Το γλυκό αυτό έχει υπέροχη γεύση και συνδυάζεται μοναδικά με παγωτό καϊμάκι και βύσσινο γλυκό του κουταλιού .
-Παγωμένο είναι εξαιρετικό , γι’ αυτό καλό είναι όταν κρυώσει να το κόψουμε σε κομμάτια , να το μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ και να το φυλάξουμε στο ψυγείο (εξάλλου δεν πρέπει να μένει στο αλουμίνιο για λόγους υγείας).
-Την καρυδόπιτα της Ελένης θα τη μοιραστώ μαζί σας προσεχώς…
Καλή επιτυχία.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup