Life & Style

Η συνταγή της ημέρας: Ιμάμ μπαϊλντί

Η συνταγή της ημέρας: Ιμάμ μπαϊλντί

Μια συνταγή από το Tasty of Life by Betty

Ο Ιμάμης λυποθύμησε…Σύμφωνα με μια βιαστική και απλοϊκή ερμηνεία ο μουσουλμάνος ιερέας λυποθύμησε από τη νοστιμιά του πιάτου όταν το δοκίμασε για πρώτη φορά . Μια άλλη όμως προσέγγιση μας φανερώνει ότι ο καημένος ο Ιμάμης λυποθύμησε όταν αντιλήφθηκε ότι τρώγοντας αυτό το φαγητό 4-5 φορές άδειασε το “λυμπί” με το λάδι. Αυτό μας προϊδεάζει για το πόσο λάδι χρειάζεται το φαγητό κι εκεί άλλωστε είναι η νοστιμιά…Μεταξύ μας : ένας ακόμα λόγος που κάνει εμένα να λυποθυμώ είναι τα μπόλικα , καραμελωμένα κρεμμύδια που γεμίζουν τις μελιτζάνες και κάνουν το ιμάμ μπαϊλντί , ένα ολόγλυκο , εξόχως καλοκαιρινό , πεντανόστιμο και υπέροχο φαγητό .
Δείτε το :

imam1
Υλικά :

6-7 μακρόστενες μελιτζάνες (κατά προτίμηση Τσακώνικες)
5 ξερά κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
100 ml. λάδι για τις μελιτζάνες
10 κ.σ. λάδι για τα κρεμμύδια
200 ml. λάδι για το ψήσιμο
1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 χούφτα ψιλοκομμένο βασιλικό
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη

imam2imam3imam4imam5imam6imam7imam8imam9imam10imam11imam12imam13


Εκτέλεση :
Πλένουμε τις μελιτζάνες , κόβουμε το κοτσάνι , και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χαράζουμε βαθιά , κατά μήκος από πάνω μέχρι κάτω προσέχοντας να μην τρυπήσουμε την φλούδα στο κάτω μέρος . Αν οι μελιτζάνες είναι λεπτές κάνουμε δυο χαρακιές αλλιώς κάνουμε και μια τρίτη . Τις τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράνε ακριβώς . Τις αλατίζουμε καλά , τις ραντίζουμε ομοιόμορφα (και μέσα στις χαραμάδες) με τα 100 ml. λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 20-25 λεπτά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουν ροδίσει και καλοψηθεί . Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα καραμελωμένα κρεμμύδια : Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες . Τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε μπόλικο νερό που βράζει και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι . Τότε βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα , σε δυνατή φωτιά τις 10 κ.σ. λάδι και όταν ζεστάνει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη . Τα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν . Τότε προσθέτουμε το σκορδάκι , τη ντομάτα , τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο νεράκι , αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά . Μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά και στην τελευταία βράση προσθέτουμε και τον βασιλικό . Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά , προσέχοντας να έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά και να είναι η γέμιση καλά “δεμένη” . Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από τη γέμιση και την τοποθετούμε στα κενά που έχουμε σχηματίσει στις ψημένες μελιτζάνες φροντίζοντας να την ισομοιράσουμε . Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί και τις περιλούζουμε με τα 200 ml. λάδι . Ψήνουμε στους 200ο για μισή περίπου ώρα (προσέχουμε να καλοψηθεί αλλά να μην καεί το φαγητό ) , το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε .
Συνοδεύουμε με τυρί φέτα , ζυμωτό ψωμί και παγωμένο κρασί ή μπύρα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Σημ. Αυτό το φαγητό είναι ένα υπέροχο , παραδοσιακό , φαγητό που πολλοί το αποκαλούν το “απόλυτο” καλοκαιρινό φαγητό .Τον ίδιο τίτλο διεκδικούν εξίσου τα” γεμιστά" και ο μουσακάς . Πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο αλλά “βαρύ” φαγητό . Κανονικά οι μελιτζάνες τηγανίζονται σε άφονο λάδι (κατά προτίμηση σε εστία υγραερίου) , και για ζεμάτισμα των κρεμμυδιών..ούτε λόγος… Στην προσπάθειά μου να κάνω αυτό το φαγητό λίγο πιο έλαφρύ έψησα τις μελιτζάνες και ζεμάτισα λίγο τα κρεμμύδια…Σας διαβεβαιώνω ότι είναι υπέροχο , αφού δε στερείται το “μπόλικο” λάδι που έτσι κι άλλιώς έκανε τον Ιμάμη να λυποθυμήσει και το αποτέλεσμα μας ξάφνιασε ευχάριστα…
-Προαιρετικά , κάνοντας το ιμάμ μπαϊλντί λίγο πιο… “μοντέρνο” , πασπαλίζουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες με τρίμματα φέτας ή κάποιας πικάντικης γραβιέρας πριν τις βάλουμε στο φούρνο...

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Tasty of Life by Betty

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup