Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty
Πόσο μου αρέσει να φτιάχνω τάρτες, κυρίως αλμυρές. Η βασική συνταγή για τάρτα προσφέρει μια τραγανή πεντανόστιμη, τριφτή βάση για να φιλοξενηθούν πάνω όλα τα αγαπημένα υλικά σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς που μπορεί να προτιμάει ο καθένας . Τυριά και αλλαντικά , μανιτάρια και ξηροί καρποί, φιλεταρισμένα κρεατικά και λαχανικά, γλυκόξινες γεύσεις, αμέτρητοι συνδυασμοί… φαντασία να έχουμε και μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα εδέσματα, κατάλληλα για το γιορτινό τραπέζι ή για ένα βραδινό μεζεδάκι που συνοδεύει τόσο ωραία ένα ποτήρι κρασί. Αγαπώ το σπανάκι με το ανθότυρο και τα τίμησα δεόντως…
Μια βάση για αλμυρή τάρτα (βασική συνταγή)
250 γρ. σπανάκι baby πλυμένο και στεγνό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 χούφτα άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
120 γρ. καπνιστό χοιρινό, κομμένο σε μικρά καρέ
150 γρ. ανθότυρο χοντροτριμμένο με το χέρι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αυγά
1 χούφτα (50 γρ. γραβιέρα τριμμένη)
Αλάτι και πιπέρι
-Ετοιμάζουμε τη βάση για την τάρτα σύμφωνα με τη βασική συνταγή . Αν θέλουμε μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα αφού προψήνεται έτσι κι αλλιώς .
-Σε γιουόκ ή βαθύ , αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο με το καπνιστό χοιρινό για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει . Προσθέτουμε τότε και το σπανάκι και το ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να μαραθεί , και να συρρικνωθεί . Στο τέλος προσθέτουμε τον άνιθο και αλατοπίπερο . Το αφήνουμε στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν καθόλου υγρά (περίπου 10 λεπτά). Απομακρύνουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγα λεπτά να κρυώσει το μίγμα . Τότε προσθέτουμε και το ανθότυρο και ανακατεύουμε .
-Σε ένα μπωλ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος .
-Συναρμολογούμε τότε την τάρτα : Πάνω στη βάση αδειάζουμε το μίγμα του σπανακιού-ανθότυρου και το περιλούζουμε ομοιόμορφα με το μίγμα κρέμας γάλακτος-αυγών , με προσοχή να μην ξεχειλίσει . Σκορπίζουμε την τριμμένη γραβιέρα στην επιφάνεια και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι .
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 35-40 λεπτά .
Καλή όρεξη!
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty